
Οι μεγάλες συναυλίες στην Αγγλία είναι κάτι που το ζεις από την στιγμή της ανακοίνωσης μέχρι την στιγμή που έχεις απομακρυνθεί αρκετά από τον χώρο.
Θα σου περιγράψω την συναυλία των The Last Shadow Puppets που έζησα στο Λίβερπουλ.
Όταν ανακοινώθηκαν 4 live στην Αγγλία αποφασίσαμε με την γυναίκα μου να τους δούμε. Περιμέναμε πώς και πώς να ανακοινωθεί ένα φρέσκο live και δεν θα το χάναμε με τίποτα. Τα περισσότερα live εκτός Λονδίνου είναι από πιο ποπ μπάντες από αυτές που εμείς προτιμάμε και αρκετά πιο ηλεκτρονικές. Με εξαίρεση βέβαια τα cover bands τα οποία είναι άπειρα και είναι παντού. Όπως οι AntArctic Monkeys τους οποίους θα μνημονεύω για την υπόλοιπη ζωή μου. Αλλά ας μην πάω εκεί γιατί δεν μας φτάνουν 3 ημέρες για να το αναλύσω.
Για να κλείσεις λοιπόν εισιτήριο η διαδικασία είναι η εξής: Κάθεσαι σε έναν υπολογιστή με 4/5/6/486 browsers ανοιχτούς την ημέρα και ώρα που έχει ανακοινωθεί, όλοι συνδεδεμένοι σε συγκεκριμένο site. Πατάς συνέχεια “ανανέωση” μέχρι να έρθει η σειρά σου και να ανοίξει η εφαρμογή στην οποία πρέπει γρήγορα να συμπληρώσεις όλα τα στοιχεία σου. Αν δεν το κάνεις αρκετά γρήγορα χάνεις την πίστα και στο TOP 10 μπαίνει άλλος παίκτης ο οποίος παίρνει το εισιτήριο πριν από εσένα. Η διαδικασία κρατάει περίπου 3 λεπτά μέχρι να γίνει sold out η συναυλία. Μετά ή ξαναπροσπαθείς σε άλλο χώρο (σε άλλη πόλη δηλαδή άλλη ημέρα) ή πηγαίνεις σε sites που πουλάνε τα εισιτήρια με ένα καπέλο 200%. Βλέπεις αυτές οι εταιρείες αγοράζουν εισιτήρια κατα δεκάδες και μετά τα πουλάνε σε τιμές που δεν φαντάζεσαι.
Εμείς που είμαστε από την Ελλάδα και έχουμε μάθει σε παιχνίδια ταχύτητας και μεγάλες ουρές (άσε ρε γατάκι Άγγλε, εγώ έχω ζήσει επίσκεψη στην Εθνική με χαρτάκι που είχε νούμερο 356 και στο ταμείο ήταν το 12) καταφέραμε και αγοράσαμε εισιτήριο στην αρχική τιμή. 38,5 λίρες έκαστο (περίπου 50 ευρώ) για το Liverpool Olympia Theater.
Την ημέρα του live παρότι έχω ξαναζήσει συναυλία στην Αγγλία είπα να ακολουθήσω την καρδιά μου και να πάω στην πόρτα την ώρα που θα άνοιγαν οι πόρτες. Έλα όμως που στο site του χώρου έλεγε ότι οι πόρτες θα ανοίξουν στις 18.00 ενώ στο εισιτήριο στις 18.30. Τελικά το παίξαμε κορώνα γράμματα και φτάσαμε στις 18.30. Parking βέβαια δεν υπήρχε αλλά ΟΚ, δεν ήμασταν και στο Κολωνάκι, είχε μπόλικες θέσεις για να παρκάρεις νόμιμα τριγύρω. Παρκάραμε και πήγαμε στην πόρτα. Μετά από περίπου 5 λεπτά και ακολουθώντας τον κόσμο φτάσαμε στο τέρμα της ουράς. Περίπου 45 λεπτά μετά οι πόρτες άνοιξαν. Γενικά δεν συμβαίνει να έχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση αλλά ΝΑΙ, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και μάντεψε, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Από την στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες βέβαια σε 10' ήσουν στην είσοδο. Εδώ να τονίσω ότι τεράστια είναι η διαφορά στην Αγγλία στην ασφάλεια των χώρων. Οι σεκιούριτυ δεν προσπαθούν να φοβήσουν τον κόσμο αλλά να τον εξυπηρετήσουν. Αν ή όταν γίνει κάτι θα δράσουν άμεσα και θα αποδείξουν ότι αξίζουν το μεροκάματο τους. Μέχρι τότε είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Στα μπαρ δεν υπήρχε καμία ουρά και οι μπύρες ως συνήθως είχαν 4 pounds ( 5 ευρώ ). Εξαιρετική τιμή.
Τελικά η συναυλία ξεκίνησε στις 20:00. Μόνο που η μπάντα που βλέπαμε δεν ήταν οι TLSP. Ήταν το support σχήμα. Μα καλά είχε support; Ρε εσύ δεν είναι κακοί, για να δούμε πώς τους λένε; Μάταια φίλε το έψαξα. Δεν υπήρχε το όνομα πουθενά. Ούτε σε αφίσα, ούτε στο site του χώρου, ούτε στο site των TLSP. Θα πεθάνω με την απορία ποιοι ήταν τελικά και θα το έχω και βάρος στη συνείδηση μου. Είπαν κάποια στιγμή το όνομα αλλά αν έχεις πάει στο Liverpool ποτέ και ξέρεις πως μιλάνε οι Scousers θα δείξεις οίκτο για εμάς που δεν το καταλάβαμε.
Τα άσχημα σταματάνε εκεί φίλε μου. Ενας ακόμα μυθος που διαλύθηκε στο δικό μου μυαλό είναι αυτός του “Κοινό σαν το ελληνικό δεν υπάρχει στον πλανήτη”. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα της μπάντας το θέατρο ήταν “στον αέρα”. ΠΑΝΙΚΟΣ. Ο ήχος ειδικά σε μεγάλους χώρους είναι πάντα καταπληκτικός και γενικά το live είναι στημένο για να μην έχεις γκρίνιες σε βασικά θέματα.
Για να κλείσουμε όμως την συναυλιακή εμπειρία στην Αγγλία θα πρέπει να αναφερθούμε και στο … μετά. Καταρχάς ένα ΠΟΛΥ θετικό είναι ότι τα live τελειώνουν τις περισσότερες φορές στις 23.00. Δεν είσαι δηλαδή υποχρεωμένος να παρακολουθήσεις ένα live και να φύγεις από τον χώρο μαζί με τον Πάτερ Ονούφριο (μεγάλη η χάρη του) στις 03.30 που τελειώνει η ολονυχτία της ενορίας. Έχει όμως και τα αρνητικά. Ένας ακόμα μυθος λοιπόν είναι ότι οι Άγγλοι μεθάνε όταν έρχονται στην Ελλάδα επειδή ξεσκάνε. ΌΧΙΙΙΙΙΙΙ καλέ μου. Αυτό εδώ είναι τρόπος ζωής. Για να φτάσεις στο αυτοκίνητο σου θα πρέπει να περάσεις πάνω από πτώματα κάνοντας κινήσεις αντίστοιχες με αυτές του Κιάνου Ριβς στο Matrix για να μην βρεθείς κάτω από κάποιον μεθυσμένο που παραπατάει. Αν είσαι τυχερός και δεν έχει ξεράσει κάποιος πάνω στο αμάξι σου λοιπόν μπορείς να φύγεις. Στα δικά μου λοιπόν μάτια (και αυτιά) Λίβερπουλ – Μαλακάσα σημειώσατε Χ
Leave a Reply