16/05/2022

Αναμνήσεις από τα 80’ς: το Ska ήταν κίνημα!


*Ζήσε το σήμερα
Τα μαλλιά κομμένα κοντά. Τα καπέλα μικρά. Τα γυαλιά μαύρα. 
Φαρδιά σακάκια και στενά παντελόνια. 80’ς και η μόδα που πηγάζει από το στυλ της ομάδας των Rudys είναι σε εξέλιξη. Το ska χαρακτήρισε ένα μεγάλο μέρος από την δεκαετία του 80. 

Πολλοί παρομοίασαν τα μέλη του κινήματος με εκείνους που υποστήριξαν την αίρεση που είχε επιρροές από τον 18ο αιώνα και χόρευαν αποκλειστικά σκανκ ροκ. 
Δεν μας ενδιαφέρει το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. 
Οι οπαδοί της αίρεσης αυτής είχαν «θεοποιήσει» το ρόλο της τηλεόρασης ενώ κάποιοι την είχαν χαρακτηρίσει ως «ερωμένη που δεν θα σε εγκαταλείψει ποτέ».
Ο πολύς Ύβ Αντριέν συγγραφέας του βιβλίου Νοβεβισμός πήγε το πράγμα ακόμη πιο πέρα:

«Σκοπός μας είναι να προχωρήσουμε στο θάνατο, στον καθρέφτη, με τη σκέψη να πετύχουμε μια τέλεια φωτογραφία του εαυτού μας».

Τα στοιχεία των Rudys έρχονται να συνδυαστούν με το ύφος των teddy boys αλλά και με τους skinheads της δεκαετίας του 60. 
Κάποιοι υποστηρίζουν πως το ρεύμα αυτό ήρθε σαν αντίποδας στην ανάπτυξη της reggae.
Όπως και να είχε η ουσία είναι πως οι νέοι Rudys είναι εκείνοι που έχουν ως σήμα κατατεθέν τους το ska. Δανείζονται στοιχεία από τη τρέλα αυτή και παρουσιάζονται ως η λογική συνέχεια των φυσιογνωμιών που χαρακτήρισαν την δεκαετία του 70. 
Μιλάμε για τους punks για τους Μοϊκανούς και για όλους όσοι έδιναν προτεραιότητα στο ελαφρώς εξεζητημένο για τους συντηρητικούς λουκ.
Το ska χαρακτήρισε ένα μεγάλο μέρος από την δεκαετία του 80. 
Σε βασικό έμβλημα του κινήματος ska εξελίχτηκε η μαυρόασπρη σκακιέρα που τη θυμάμαι να φιγουράρει στα περισσότερα καλύμματα των δίσκων αλλά και σε όλα σχεδόν τα t shirts και στα αντικείμενα που έβγαιναν προς πώληση και σχετίζονταν με το ρεύμα αυτό.

Ska-Weller-viewtag

Η ιστορία λέει πως η εννοιολογική σημασία της σκακιέρας δεν είναι άλλη από ένα σημάδι φυλετικής ανάμιξης. 
Οι Specials που φτιάχτηκαν τη χρονιά 1977/78 στο Κόβεντρυ και οι Madness που διαμόρφωσαν το προφίλ τους ταυτόχρονα με την εκλογή της Margaret Thatcher την άνοιξη του 1979 αποτελούν ουσιαστικά τα δύο βασικά ονόματα που φιλοδοξούσαν από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίσουν την αναβίωση του ska στα 80’ς.

 

Ξεπερνώντας τον χλευασμό την κόντρα την άρνηση και την 100% μηδενιστική αντίληψη που έβγαζε προς τα έξω το punk το κίνημα ska δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στο αύριο. 
Οι εκφραστές και εκπρόσωποι του ήσαν οπαδοί της άποψης ζήσε το σήμερα! Οι περισσότεροι από αυτούς πίστευαν πως δεν υπάρχει μέλλον και ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν σαν στόχο τους κάθε τι που είχε σχέση με την έννοια μέλλον
.

Περιφρόνησαν απ’ την πρώτη στιγμή το κίνημα της νέας αριστεράς. Μίλησαν με αρνητικά λόγια για το σινεμά και για τον καινούργιο κόσμο. Αυτά αποτέλεσαν και τα βασικά συστατικά της μουσικής που άγγιξε στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 80 με τον ίδιο δυναμισμό τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι κάνοντας μάλιστα την υπόλοιπη Ευρώπη να προσπαθεί να ακολουθήσει τρέχοντας.
Ska-Madness-viewtag

«Η οικονομική κρίση έβαλε τέλος στην εύκολη ζωή» έλεγαν οι Madness που επέμεναν: «πρέπει να είμαστε μαχητικοί και να βγάζουμε λεφτά…».
Η κεντρική ιδέα της νέας τρέλας έλεγε: «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε προς το θάνατο  κοιτάζοντας τον καθρέπτη με την σκέψη ότι μπορεί και να πετύχουμε την τέλεια φωτογραφία του εαυτού μας…»

Δεν ήταν λίγοι οι νεαροί σε όλη την Ευρώπη που έκαναν εκατομμυριούχους όλους όσοι αναμίχτηκαν με το ska στα 80’s.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με το punk σε τεράστιο βαθμό.
Πιο κερδισμένη από όλους αποδείχτηκε η ψαγμένη δισκογραφική εταιρεία 2 Tone που εκμεταλλεύτηκε υπέρμετρα την ιστορία του ska.
Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στο κίνημα των mods να επιστρέψουν στο προσκήνιο με τους Who να ξανακούγονται και τους Jam να γίνονται σούπερ όνομα μέχρι τη στιγμή που η Modmania ολοκλήρωσε απότομα τον κύκλο της.

Βασίλης Λούκας

(Συνολικές Επισκέψεις 292, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*