Σαβουρογκλάμης, ο “αιρετικός”

Η Ελλάδα είναι μία χώρα μεσογειακή. Ως εκ τούτου εδώ καλλιεργούνται φρούτα. Πολλά φρούτα. Και κυρίως σάπια φρούτα, ειδικά αυτά που αυτοαποκαλούνται “σελέμπριτι” και δεν είναι τίποτε άλλο, από την παρακμή πασπαλισμένη με ληγμένη αστερόσκονη.

Ο τηλεοπτικός αχταρμάς, τα τηλεοπτικά περιοδικά, τα lifestyle περιοδικά, οι εκπομπές που ειδικεύονται στο απολύτως τίποτα ήταν τα φυτώρια μέσα στα οποία άνθισε αυτός που μπορούμε να ονομάσουμε «σαβουρογκλάμης». Είναι αυτός που δηλώνει σκουπίδια, τραγουδάει σκουπίδια, ανακυκλώνει σκουπίδια, αναπαράγει σκουπίδια και όλη αυτή η σκουπιδομηχανή είναι για τον ίδιο και τους αυλικούς του μια «γκλάμουρ» περιπέτεια.

Κοινό γνώρισμα των σαβουρογκλάμηδων είναι ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό τους. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι προικισμένοι, ότι δεν ανήκαν στην πλέμπα, αλλά μπορεί και να κολακεύσουν την πλέμπα όταν έχουν κάτι να της πουλήσουν, πιστεύουν ότι είναι αντισυμβατικοί, αντικομφορμιστές, πιστεύουν ότι είναι το «άλλο», που όλοι οφείλουν να λατρεύουν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Νίκου Καρβέλα που συμμετέχει στο πιο αδιάφορο, δευτεροκλασάτο και παρακμιακό talent show που είδε η ελληνική τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια. Ούτως ή άλλως το εν λόγω πρόγραμμα πάει άπατο. Αλλά είναι ενδεικτικό της σαβουρογκλαμικής. Ο Καρβέλας, μπαίνοντας στην τρίτη ηλικία πετάει τσίχλες σε παίκτες, τους αναγκάζει να μιλήσουν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, προσπαθεί μάταια να βγάλει τον «alterative” χαρακτήρα του, χρησιμοποιώντας βία 30 λέξεις της Νέας Ελληνικής. Έχοντας ως βιογραφικό το ότι γράψει χιλιάδες σκουπίδια με γελοίους στίχους και μουσικά ευκολάκια, που χρειαζόταν ταλέντο και γνώσεις πρωτοετούς σε παρακμιακό ωδείο. Οξύθυμος επιτίθεται στον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, έτερο σαβουρογκλάμη, Μένιο Φουρθιώτη, που από προαγωγός της Τζούλιας, έγινε εκπομπάρχης, διευθυντής, παρουσιαστής show, μιλώντας χειρότερα Ελληνικά από μετανάστη που έχει δύο μέρες στην Ελλάδα. Ανύπαρκτοι, αυτοαναφορικοί, συμπλεγματικοί, σκανδαλωδώς προβεβλημένοι, που «κάνουν παιχνίδι» σε συμμαχία με επίσης ανύπαρκτους δημοσιογράφους και παραγωγούς του τίποτα.

Δεν ξεχνάμε φυσικά τον εμβληματικό σαβουρογκλάμη, Νότη Σφακιανάκη, που τα τελευταία χρόνια, περιφέρει την φασίζουσα ημιμάθεια του, πουλώντας καψούρα και ναζισμό, πακετάκι στο πόπολο.

Εμβληματικός σαβουρογκλάμης είναι επίσης το πιο υπετιμημένο νούμερο της πολιτικής σκηνής, ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αγαπημένος πλέον των φιλελέδων και των ακροκεντρώων δεν πουλούσε απλώς βιβλία. Πουλούσε βιβλία με περιεχόμενο τον γνωστό φερετζέ των ακροδεξιών, αρχαία ελληνική γραμματεία, τα βιβλία του φασίστα Πλεύρη πατρός σε παραγωγές- τηλεοπτική παρωδία, ώσπου βρήκε στέγη στη μήτρα της ακροδεξιάς σαβουρογκλαμουριάς, το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (Μην ξεχνάμε ότι το κόμμα αυτό είχε κι άλλους σαν τον Άδωνι, όπως τον παραληρηματικό Βελόπουλο, που δεν κατάφερε όμως να γίνει Άδωνις). Ο σαβουρογκλάμης της πολιτικής γούσταρε και γκλαμουριά, την οποία καλλιεργούσε μετά της συζύγου Ευγενίας. Λίγο κρασί, λίγο ακροδεξιά και πολλή τηλεόραση, χτίστηκε το είδος «Άδωνις», που δεν έχει κανένα πρόβλημα να γλείφει εκεί που έφτυνε, να υμνεί αυτούς που κατακεραύνωνε και να δέχεται βροχή προσκλήσεων για τα τηλεοπτικά πάνελ. Ακραία τρασαδούρα που έγινε βασικός παίκτης της πολιτικής σκηνής.

Ένας χώρος όπου η «ημιμάθεια» που βαφτίζεται «σοφία», η «αγένεια» που βαφτίζεται «αντικομφορμιστική συμπεριφορά», η «ασυναρτησία» που βαφτίζεται «δήλωση που θα συζητηθεί».

Ο κόσμος των σαβουρογκλάμηδων δεν είναι απλώς ένα παρακμιακό φαινόμενο που υπάρχει κάπου παράλληλα, ως μία χαριτωμένη τρασαδούρα. Ανήκει στον πυρήνα αυτού που στη χώρα αυτή ονομάζεται “star system” και τελεί καθημερινά γάμους, όπου σαβούρα και γκλάμουρ έσονται εις σάρκα μίαν.

 

 

 

 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top