29/06/2022

Βαγγέλης Τσιντουκίδης: από το DADA στα σκόρδα


Τις περισσότερες φορές τα σκόρδα που ψωνίζουμε από τα σούπερ μάρκετ μέσα στο διχτάκι ανά τρία προέρχονται από την Κίνα. Η Ελλάδα παράγει σκόρδα στη Λακωνία, τη Θράκη, την Εύβοια και ελάχιστα στον Θεσσαλικό κάμπο, τη Κομοτηνή και στη Τριπολίτσα.

Από το 1974 στου Ψυρρή, Σαρρή και Επίκουρου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα σκορδάδικα της Αθήνας με ελληνικά σκόρδα, και ίσως το μοναδικό που έχει μείνει ανοιχτό μέχρι και σήμερα.

Τη δεκαετία του 80’ η αποθήκη σκόρδων «φιλοξενούσε» 40-50 τόνους σκόρδα από όλη την Ελλάδα, τώρα πια έχει πέσει στους 10 τόνους τη σεζόν. Καθημερινά έξω από το μαγαζί θα βρείτε τον Βαγγέλη με σηκωμένα τα ρολλά της αποθήκης να ξεφλουδίζει σκόρδα, να χωρίζει σκελίδες, να πλέκει πλεξούδες και να φτιάχνει ματσάκια με τρία κεφάλια σκόρδων. Όλα αυτά τα έχει μάθει από την κυρία Κούλα, τη μητέρα του, η οποία ήρθε στην Αθήνα με τον άντρα της για έξι μήνες και τελικά έμειναν για μια ολόκληρη ζωή…

Ο Βαγγέλης, με θεατρικές σπουδές, όμως έχει μια ξεχωριστή πορεία και διαδρομή στην Αθήνα της νύχτας. Ιδιοκτήτης ενός από τα πλέον ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας, το φημισμένο Dada στα Εξάρχεια


ΒΤ Το Dada ήταν από την αρχή μια διαφορετική κατασταση, μεγάλωσε γενιές και και γενιές! Κάποιοι από αυτούς μας κυβερνάνε! Είχα πελάτες τον Βενιζέλο, τον Τρίτση, τον Κουν, τη Μερκούρη και πολλούς άλλους!

Τι θα λεγατε σε κάποιους από αυτους αν τους βλέπατε σήμερα;

ΒΤ Θα τους έλεγα: Καλημέρα!

dada-skorda-02-viewtag

Η ιστορία του Dada ως μπαρ γεννήθηκε το 1979, το φθινόπωρο. Ήταν το πρώτο μπαρ στα Εξάρχεια. Είχα πελάτες ζευγάρια που γνωρίστηκαν εκεί και έγινε η πρόταση γάμου και μετά ερχόντουσαν τα παιδιά τους.
Είναι μια κοινωνία. Έκανε πολλές επαναστάσεις ως μπαρ.

Εκεί γραφτηκαν αλλά και γυρίστηκαν σκηνές από πολλές ταινίες – αλλά και για σίριαλ.

Εσείς μετά από τόσα χρόνια, ποια είναι η «επανάσταση» που κάνατε;

ΒΤ Να τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Αυτή είναι η επανάσταση!

Αν σέβομαι εμένα, σέβομαι και τους άλλους!

Η δική μου επανάσταση είναι να μην πειράζω κανέναν  και να μην με πειράζει κανείς. Αλλά η εξουσία δεν σε αφήνει!

dada-skorda-03-viewtag

Και από το Dada βρεθήκατε στα σκόρδα…

ΒΤ Ανέλαβα το μαγαζί εδώ και τέσσερα χρόνια.  Πάντα πηγαινα στον Εβρο και καλλιεργούσα, αλλά δεν μπορώ πια.
Τώρα ίσα που βγαίνει ένα μεροκάματο. Σήμερα είμαι καλά, δεν ξέρω όμως σε δέκα μέρες τι γίνεται.
Σήμερα δουλεύω το λιγότερο δώδεκα ώρες. Φτιάχνουμε πλεξουδες και ματσάκια σκόρδα. Προμηθεύω λαχαναγορίτες, αλλά και άλλους μανάβηδες και μαγαζιά. Φαντάσου ότι  μια παραγγελία πεντακοσίων κιλών είναι πεντέμισι χιλιάδες σκόρδα.

Εμείς, η οικογένειά μου, φυτεύαμε σκόρδα, γιατί είναι ένα προϊόν που κρατάει πολύ και δεν χαλάει. Βεβαίως το να καλλιεργήσεις σκόρδα είναι δύσκολο!

Σαν μια μάνα η γη, θέλει εννιά μήνες, οκτώμισι για την ακριβεία, κι έναν μήνα στο αλώνι, βλέπεις, παραπάνω…
Έχει πολλά έξοδα, αρρώστιες, είναι πολύ ευαίσθητο. Μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις τα λεφτά σου, εγώ πριν από τρία χρόνια σε μια σεζόν έχασα εξήντα χιλιάδες ευρώ.

Εγώ όμως επιμένω, γιατί το σκόρδο μας τάισε, μας σπούδασε, μας έστειλε σχολείο οπότε υπάρχει ένας σεβασμός!
Όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω ότι σημασία έχει η απλότητα, η αξία της ζωής είναι το απλό.

dada-skorda-01-viewtag
Οι περαστικοί τον βλέπουν εκεί έξω από το μαγαζί να φτιάχνει τις πλεξούδες με τα σκόρδα. Πάντα έχει δίπλα του τον Λύκο, ένα μαύρο λυκόσκυλο που του μιλάει Ολλανδικά.

ΒΤ Έχω έναν γιο 25 ετών που δουλεύει ως μοντέλο στο Λονδίνο, ζει με τη μητέρα του στην Ολλανδία.
Μετανιώνω που δεν έχω καλή επαφή μαζί του! Μιλάμε σπάνια. Προσπάθησα να έρθω πιο κοντά αλλά πολλές φορές τα παιδιά σε έναν χωρισμό χρησιμοποιούνται ως μια μορφή εξουσίας. Ας είναι καλά!

Εσείς τρώτε σκόρδα, κάνουν καλό όπως λένε;

ΒΤ Είμαι 57 ετών, έχω κάνει όλες τις καταχρήσεις  του κόσμου, αλλά δεν έχω πάει ποτέ στο γιατρό. Τρώω όμως σκόρδο κάθε μέρα. Βοηθάει σε: κυκλοφορικό, καρδιά, ρευματισμούς. Το χρησιμοποιούν πολύ στη φαρμακοβιομηχανία!
Το βασικό όμως είναι ότι κάνει το φαγητό νόστιμο!

Πώς φαντάζεστε τα επόμενα χρονια της ζωής σας

ΒΤ Δύσκολη ερώτηση. Στην Ελλάδα δεν μπορείς να κάνεις σχέδια για την επόμενη μέρα, ζούμε ώρα με την ώρα.
Δεν ξέρω τι θα κάνω, προσπαθώ να ξεχρεώσω, τα χρέη που αυτοί μας φόρτωσαν. Όχι αυτά που λέει ο Πάγκαλος ότι μαζί τα φάγαμε. Κοίτα εμένα και κοίτα τον Πάγκαλο. Τώρα δουλεύεις και δε βγάζεις λεφτά να ζήσεις!
Θα ξανανοιγα το Dada αν βρω νέα παιδιά που έχουν κουράγιο να το δουλέψουν αλλά σήμερα τα πράματα είναι δύσκολα.

Φάντασου ότι από εδώ περνάνε άνθρώποι που ζητιανεύουν ένα σκόρδο!

dada-skorda-04-viewtag

 Την κουβέντα και τις φωτογραφίες με τον Βαγγέλη Τσιντουκίδη, κατέγραψε ο Μάριος Κωνσταντινίδης, και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό!

 

 

(Συνολικές Επισκέψεις 4,793, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1986 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*