24/10/2021

Άσπρη Μπογιά


Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε, ένα μάθημα να διδάξουμε, εμπειρίες να μοιραστούμε. Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο και κάθε σελίδα είναι τα βιώματα μας. Όταν φτάσεις στο τέλος, όταν γεράσεις, τι σου απομένει; Αναμνήσεις. Που με κάθε ευκαιρία θα τις εξιστορείσαι. Στα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, τους φίλους σου, τον/την σύντροφο σου.

Όλοι ψάχνουμε να πούμε κάπου την ιστορία μας. Αλλά δεν ακούμε τις ιστορίες των άλλων. Πόσες φορές έχεις πιάσει κουβέντα με έναν άγνωστο στο λεωφορείο; Ή κάποιον που κάθεται στο δίπλα τραπέζι και τρώει μόνος του; Αυτόν που θα σου ζητήσει λεφτά όταν θα κατέβεις απ' το μετρό;

Επιλέγουμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις ιστορίες των άλλων.

"Φαντάσου ότι περπατάς με το φίλο σου στο δρόμο. Κοιτάς τα κτήρια, τα αμάξια. Και πίσω σου είναι αυτός ο τεράστιος άντρας με ένα τεράστιο πινέλο. Ότι κοιτάξεις, το περνάει με άσπρη μπογιά. Μέχρι και το φίλο σου. Δεν θυμάσαι το όνομα του. Αυτό ζω κάθε μέρα. Λογικά θα σε ξεχάσω και σένα σε λίγο. "

Δεν το διάβασα σε κάποιο βιβλίο. Είναι τα λόγια ενός άστεγου στο Σύνταγμα. Τον έχω πετύχει πολλές φορές στο ίδιο σημείο. Στα φανάρια στην Ερμού.

Τον προσπέρασα και περίμενα να ανάψει πράσινο για να περάσω απέναντι. Σαν κάθε άλλη φορά. Μια κοπέλα, τουρίστας αν κρίνω απ' το ντύσιμο, του άφησε λίγα χρήματα στο ποτήρι. Εκείνος σηκώθηκε και άρχισε να της λέει τα παραπάνω. Η κοπέλα δεν πρέπει να κατάλαβε κάτι γιατί απλά του χαμογέλασε και έφυγε.

Όσο τον άκουγα ο κόσμος πάγωσε γύρω μου. Με διαπέρασε ένα ρίγος. Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αλλά ένιωσα σκουπίδι. Που κάθε φορά που τον έβλεπα, επέλεγα να τον προσπεράσω, σαν να μην ήταν εκεί. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με το να ακούσω την ιστορία του.

Ήμουν ο γίγαντας στην ιστορία του. Βάφω με άσπρη μπογιά ότι δεν μου αρέσει και προσποιούμαι ότι δεν υπήρξε ποτέ.

Ξέρω ότι δεν ήταν αυτό το νόημα της ιστορίας του. Αλλά σκέφτομαι όλη μέρα τα λόγια του. Και δεν μπορώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του. Η μόνη θέση που μπορώ να πάρω στην εικόνα αυτή, είναι του τεράστιου άντρα με το πινέλο.

Άκου τις ιστορίες που έχουν να σου πουν οι γύρω σου. 

Φώτης Βουδούρης

(Συνολικές Επισκέψεις 195, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*