25/09/2023

Οι Beirut ένα βήμα πριν την σκηνή

Beirut.


Το μουσικό ιδίωμα των Beruit (ακόμα και το ίδιο τους το όνομα) δεν είναι κάτι συνηθισμένο για ένα αμερικάνικο σχήμα, που δεν είχε παίξει ποτέ σ’ αυτήν την πλευρά του πλανήτη, τουλάχιστον μέχρι και το 2014 που τα μέλη του σχήματος έπαιξαν στην Βυρηττό. Η μουσική όμως ταξιδεύει και αν βρίσκεται στα χέρια ταλαντούχων ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσει μια διακριτή ταυτότητα, ακόμα κι αν οι ήχοι έρχονται από πολύ μακριά

Η μπάντα δημιουργήθηκε από τον Zach Condon που γεννημένος και μεγαλωμένος στο Σάντα Φε ήρθε αρχικά σε επαφή με την μεξικάνικη μουσική των μαριάτσι και δουλεύοντας σε κινηματογράφο που έπαιζε ταινίες απ’ όλο τον κόσμο (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τις ΗΠΑ) μαγεύτηκε απο τη μουσική των ταινιών του Φελίνι. Η μουσική του περιήγηση τον έφερε σε επαφή και με τα βαλκανικά μουσικά χρώματα. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το ταξίδι του στην Ευρώπη όταν ήταν 17 χρονών

Το βασικό όργανο που παίζει είναι το ουκουλελέ (είδος κιθάρας μικρού μεγέθους), καθώς δυσκολεύεται να παίξει κιθάρα εξαιτίας ενός τραυματισμού του στον κάρπο, που εμποδίζει το χέρι του να αγκαλιάσει πλήρως την ταστιέρα.

Ο Κόντον ήδη στα 16 του είχε συνθέσει ολόκληρο άλμπουμ, που προμήνυε το στίγμα που θα είχαν αργότερα οι Beirut.

Οι Beirut έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής το Gulag Orkestar (2006) το The Flying Club Cup (2007), το The Rip Tide (2011) και το No,no,no (2015)

H σημερινή σύνθεση των Beirut:
Zach Сondon / τρομπέτα, φλικόρνο, ukulele
Nick Petree / drums, κρουστά, μελόντικα
Paul Collins / ηλεκτρικό μπάσο, όρθιο μπάσο
Kyle Resnick / τρομπέτα
Ben Lanz / τρομπόνι, μεταλλόφωνο, sousaphone
Aaron Arntz / πιάνο, πλήκτρα

Στην Αθήνα θα τους δούμε στην εναρκτήριο μέρα του Release Athens μαζί με άλλα εξαιρετικά σχήματα. Οι ώρες που θα εμφανιστούν στη σκηνή οι καλλιτέχνες την Τετάρτη 1 Ιουνίου είναι οι εξής:
16.00: Ανοίγουν οι πόρτες
17.30: Moa Bones
18.15: Irene Skylakaki
19.15: Cass McCombs
20.45: Daughter
22.30: Beirut

 


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*