30/09/2023

Bύρων Τσουράπης: το «Να μπορώ» είναι το ξέσπασμα ενός ερωτοχτυπημένου ανθρώπου που θέλει να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπό του (Video)

Συνέντευξη στον Γιάννη Καφάτο

Τσουράπης

Ο Βύρων Τσουράπης είναι ένας τραγουδοποιός που μας συντροφεύει κάθε εβδομάδα μέσα από την εκπομπή “Μουσικό Κουτί” του Νίκου Πορτοκάλογλου.  «Να μπορώ» δηλώνει μέσα από το νέο του τραγούδι και μας προσκαλεί να διεκδικήσουμε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους.

“Δεν θέλω να μ’ έχεις κακομαθημένο βεζίρη
μόνο ένα ζητώ να μου κάνεις, μωρό μου, χατίρι:
όταν θέλω να σε βλέπω, όταν θέλω να σε δω,
να μπορώ!”

“Το «Να μπορώ», ενώ γράφτηκε χρονικά πριν ξεκινήσει η περιπέτεια με την πανδημία και την απομόνωση λόγω της καραντίνας και του lock down, αποδεικνύεται σήμερα δυστυχώς πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η συνεύρεση μεταξύ αγαπημένων προσώπων έχει γίνει πολύ δύσκολη και ενώ κάποτε την αντιμετωπίζαμε ως κάτι το δεδομένο, πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο πολύτιμη είναι και επιτέλους αναγνωρίσαμε την αξία της.” μας λέει ο τραγουδοποιός.

Το πολύ ιδιαίτερο video clip κινουμένων σχεδίων που συνοδεύει το τραγούδι είναι ένα μοντέρνο παραμύθι. Περιγράφει χιουμοριστικά τις περιπέτειες ενός νέου που προσπαθεί με κάθε μέσο να φτάσει κοντά στην αγαπημένη του. Παρόλο που οι αντιξοότητες είναι πολλές, στο τέλος καταφέρνει να πετύχει τον σκοπό του..!

Το «Να μπορώ» έγινε πάντως και η αφορμή για μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Βύρωνα Τσουράπη που ελπίζω να απολαύστε.

Τι θες να κάνεις και δεν μπορείς;

Μεγάλες συναυλίες με κοινό που θα χορεύει και θα τραγουδάει χωρίς να φοβάται! Επίσης, ανέμελα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας. Ανυπομονώ για την στιγμή που όλα αυτά που ζούμε τον τελευταίο χρόνο δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μία μακρινή ανάμνηση ή ένα κακό όνειρο.

Ισχύει το «δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω»;

Σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πάντα! Η επιμονή και η πολλή δουλειά όμως συχνά νικούν την λογική που μας βρίσκει μικρούς απέναντι στα «θέλω» μας.

Αν έγραφες ένα «βιογραφικό» για το «Να μπορώ», πώς θα το σύστηνες;

Είναι το ξέσπασμα ενός ερωτοχτυπημένου ανθρώπου που θέλει να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπό του και που οι καθημερινότητα και οι επιπτώσεις της λειτουργούν ως εμπόδια.. Στο τέλος όμως, όπως παρουσιάζεται και στο video clip, η επιμονή και ο έρωτας τα ξεπερνούν όλα!

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν μουσικό στην εποχή της ευκολίας του ίντερνετ;

Το internet αποτελεί εμπόδιο αλλά ταυτόχρονα είναι και μεγάλη ευκολία για έναν καλλιτέχνη. Εμπόδιο με την έννοια ότι ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την κατάρρευση της δισκογραφίας όπως την ξέραμε, με τα καλά και με τα κακά της. Η πειρατεία δεν σκοτώνει την μουσική καθώς η μουσική είναι αθάνατη, αλλά σίγουρα την τραυμάτισε σοβαρά. Το παράδοξο είναι ότι για τη γιατρειά της ευθύνεται πάλι σε τεράστιο βαθμό το ίδιο το internet καθώς δίνει στους καλλιτέχνες το βήμα να επικοινωνήσουν την δουλειά τους στο ευρύ κοινό.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί η ισορροπία αλλά πιστεύω οτι δεν απέχουμε πολύ.

Τσουράπης

Ποια είναι η γνώμη σου για τα ραδιόφωνα που παίζουν play list;

Από την μία κατανοώ την έννοια της ύπαρξης play list γιατί καθορίζει ίσως τον χαρακτήρα ενός σταθμού και είναι πρακτικό τις ώρες που δεν γίνοναι εκομπές. Αυτό όμως που δεν μου αρέσει καθόλου, και μιλάω ως ακροατής και όχι ως καλλιτέχνης, είναι ότι η ύπαρξη των περισσότερων παραγωγών είναι πλέον διακοσμητική. Πιο παλιά οι παραγωγοί μας έφερναν σε επαφή με μουσικές είτε νεότερες είτε παλαιότερες που δεν ήταν τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Λειτουργούσαν «εκπαιδευτικά» και αυτό λείπει πολύ από το ραδιάφωνο. Ευτυχώς, τα ραδιόφωνα της επαρχίας είναι πιο ανοιχτά σε λιγότερο γνωστές μουσικές!

Το «Μουσικό Κουτί» είναι μια επιτυχία της τηλεόρασης και είσαι μέλος μιας φοβερής, όπως σχολιάζουν όλοι, μπάντας. Ποιο ήταν το μυστικό που έκανε την εκπομπή επιτυχία;

Το «μυστικό» δεν είναι καθόλου… μυστικό! Είναι φανερότατο και ακούει στο όνομα Νίκος Πορτοκάλογλου. Όταν πίσω από την ιδέα, τον συντονισμό και, κυρίως, την αισθητική της εκπομπής κρύβεται ένας καλλιτέχνης σαν τον Νίκο αυτά τα μαγικά συμβαίνουν…

Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η συνεύρεση και συνεργασία τόσων καλών μουσικών, η πολλή και ουσιαστική δουλειά στις πρόβες, η μεγάλη αγάπη μας για την μουσική και το πείσμα μας να την παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα κάθε εβδομάδα. Τέλος, η χαλαρή, ζεστή, σπιτική ατμόσφαιρα της εκπομπής απαλλαγμένη από το «άγχος» της παρουσίασης ενός εντυπωσιακού show. «Είναι η εκπομπή που κάποιοι μουσικοί υποδέχονται άλλους μουσικούς για να πουν ιστορίες και να παίξουν μουσική…»

Έχει γίνει ερώτηση στη Βουλή γιατί στην εκπομπή «Φλερτ» ο Σπύρος Γραμμένος έπαιξε το τραγούδι του «Είμαι κουκουλοφόρος». Πιστεύεις ότι υπάρχει θέμα με την καλλιτεχνική έκφραση στην Ελλάδα του 2021;

Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να ενοχλούνται από τις απόψεις κάποιου άλλου δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της εποχής μας. Ο καλλιτέχνης έχει το χρέος να εκφράζεται και κρίνεται από το κοινό και τον χρόνο. Οι αντιδράσεις κάποιων ή μία ερώτηση στη βουλή από μόνα τους, την στιγμή που δεν επέφεραν κυρώσεις στον καλλιτέχνη ή την εκπομπή, ίσως είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων και όχι της ουσίας.

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες, σε όλες τις μορφές τέχνης, είστε οι αδικημένοι της εποχής της πανδημίας;

Όχι αδικημένοι, άτυχοι. Άτυχοι όπως και όλοι αυτοί που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της παρούσσας κατάστασης. Αυτοί δηλαδή που δουλεύουν στην εστίαση, στα εμπορικά καταστήματα και γενικά σε όλα τα επαγγέλματα που «χτύπησε» η πανδημία. Ελπίζω να αναγνωριστεί και επίσημα αυτή η πραγματικότητα και να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις για να επανέλθουμε το συντομότερο στο φυσιολογικό καθεστώς.

Μέσα στην καραντίνα, δεν θα ρωτήσω τι σου έλειψε πιο πολύ, τι ευχαριστήθηκες περισσότερο.

Το σπίτι μου, το μαγείρεμα, τους άδειους από αυτοκίνητα δρόμους και τα γεμάτα από πεζούς πεζοδρόμια και πάρκα. Να βλέπω για πρώτη φορά τους ανθρώπους να κάνουν περιπάτους, να συζητάνε με φίλους στη διαδρομή, να βγάζουν τα κατοικίδιά τους μεγάλες βόλτες. Παραδόξως στην καραντίνα βγήκαμε περισσότερο βόλτες πεζοί ή με ποδήλατα παρά όταν ήμασταν «ελεύθεροι».

Πότε αποφάσισες να γίνεις μουσικός, και τι δυσκολίες συνάντησες;

Το αποφάσισα στην πρώτη Λυκείου, όταν ήρθε στο σπίτι η πρώτη κιθάρα. Παράξενο πράγμα ένα μουσικό όργανο στο σπίτι. Μοιάζει με μαγικό ραβδί που σαν σε αγγίξει δεν σε αφήνει ποτέ πια σε ησυχία. Από την άλλη, οι δυσκολίες είναι πολλές, με πρώτη και κύρια το να μάθεις να παίζεις μουσική και αυτό είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ. Νομίζω ότι η κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου δεν είναι αν μπορείς να αντέξεις το να γίνεις μουσικός, αλλά το αν μπορείς να αντέξεις να μην γίνεις. Αν απαντήσεις, τότε βρίσκεις και την δύναμη και το πείσμα να ξεπεράσεις τις όποιες δυσκολίες συναντήσεις και, πιστέψτε με, αυτές δεν είναι λίγες.

Ποιο ελληνικό και ποιο  ξένο τραγούδι θα ήθελες να έχεις γράψει;

Το «Κάθε βράδυ πάντα λυπημένη» του Βασίλη Τσιτσάνη και το «Something» των Beatles.

Θα μου περιγράψεις ένα 24ωρο σου – προ καραντίνας;

Στούνιο, συναυλίες και χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα εντός και εκτός σπιτιού!

Σχεδιάζεις το μέλλον σου προσεκτικά ή βασίζεσαι στο ένστικτο και στη στιγμή;

Και τα δύο ταυτόχρονα. Βασίζομαι στην ιδέα και στην έμπνευση της στιγμής και σχεδιάζω λεπτομερώς ακολουθώντας το ένστικτό και την λογική μου την υλοποίησή της.

Πώς φαντάζεσαι τον Βύρωνα σε 10 χρόνια;

Ασπρομάλλη!

Τι φοβάσαι, και πώς καταφέρνεις να ξορκίζεις τους φόβους σου;

Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που φοβάται, έχω όμως δύο φόβους. Ο ένας είναι να μην ζήσουμε πόλεμο. Έχουμε δει όλοι γύρω μας τα τρομερά αποτελέσματα του πολέμου και την βαθειά δυστυχία που προκαλεί στους ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι το να ζήσεις μέσα σε καθεστώς πολέμου είναι ο,τι χειρότερο μπορεί να συμβει σε έναν λαό. Ο άλλος φόβος μου είναι να μην συμβεί κάτι κακό στους δικούς μου ανθρώπους. Ο τρόπος που ξορκίζω φόβους και ανησυχίες είναι με το να έχω γύρω μου ανθρώπους που αγαπώ και που λειτουργούν ως σταθερά στηρίγματα και σημεία αναφοράς τις στιγμές εκείνες που μπορεί να αισθάνομαι χαμένος.

Γιάννης Καφάτος.

Και, πάμε τραγούδι!

Στίχοι-Μουσική: Βύρων Τσουράπης

Official Music Video Animation by Olia Kurilo

Εξώφυλλο single: Linofiori

Official Pages:

Spotify: https://sptfy.com/byron-tsourapis

Facebook: https://www.facebook.com/byron.tsourapis.official

Instagram: https://www.instagram.com/byron.tsourapis/

YouTube Channel: https://www.youtube.com/byrontsourapis

Twitter: https://twitter.com/ByronTsourapis


mm
About Γιάννης Καφάτος 2124 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*