24/05/2024

Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης – Μια εκ βαθέων συνέντευξη λίγο πριν την πρεμιέρα του Sadmen

Συνέντευξη στον Γιάννη Καφάτο

Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

Ο Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης συμμετέχει στην παράσταση Sadmen που κάνει πρεμιέρα αύριο, 11 Απριλίου στο Θέατρο Ροές. Πρόκειται ένα έργο του Θανάση Κριτσάκη που υπόσχεται να δείξει με σουρεαλιστικό τρόπο μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο αλλά ηττήθηκε.

Με αφορμή αυτή την παράσταση (πληροφορίες στο τέλος του άρθρου) αλλά και την συμμετοχή του σε μια ακόμη πετυχημένη παράσταση αυτής της σεζόν (Interview) μιλήσαμε για το θέατρο, αλλά και θέματα που μας βοηθάνε να γνωρίσουμε καλύτερα τον αγαπημένο ηθοποιό.

Η παράσταση Sadmen έχει να κάνει με ήττες και με ομάδες. Εσείς πιστεύετε στις ομάδες ή στον κατά μόνας αγώνα;

Αν θέλουμε να μιλάμε για αγώνες από εκείνους που αφορούν την πλειοψηφία της Ανθρωπότητας και που βάζουν το λιθαράκι τους στον ρου της ιστορίας επηρεάζοντάς τον άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο), τότε μιλάμε για συλλογικούς αγώνες, αγώνες με αιχμή που μπορούν να γίνουν και νικηφόροι και να αποσπάσουν μικρές ή μεγάλες νίκες και έχουν ως χαρακτηριστικό τους την μαζικότητά τους. Με αυτό δεν θέλω να υποτιμήσω τον προσωπικό αγώνα του καθενός και της καθεμιάς, που όμως δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένος από το κοινωνικό σύνολο, τους συσχετισμούς και την συγκυρία

Και οι ήττες, τι ρόλο παίζουν στη ζωή και στην τέχνη;

Όποιος/α παίζει χάνει κιόλας. Οι ήττες είναι μες το πρόγραμμα. Η διαχείρισή, η αξιολόγησή τους και ο βαθμός στον οποίο μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για επόμενες διεκδικήσεις είναι το ζητούμενο

Εσείς έχετε υποστεί ήττες σε προσωπικό επίπεδο και πώς βγήκατε απ’ αυτές;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει υποστεί προσωπικές ήττες. Σίγουρα η βοήθεια από τους κοντινούς μας ανθρώπους είναι ένας τρόπος να βγαίνουμε από αυτές.

Φωτογραφία: ΕΛΕΝΗ ΧΟΥΡΜΟΥ

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην παράσταση;

Ο ρόλος μου είναι ένα μέλος της ομάδας των σούπερ ηρώων της παράστασης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οποίου είναι προτιμότερο να τα μάθει κανείς βλέποντας την.

Συμμετέχετε όμως και στην παράσταση Interview – που καταπιάνεται, να το πω αδρά, με την ανεργία που είναι μια από τις παγκόσμιες απειλές κατά τη γνώμη μου. Πείτε μου και για τον ρόλο σας και σ’ αυτή την παράσταση.

Το 14, ο ρόλος μου στο Interview, είναι ένας μορφωμένος άνθρωπος, με πτυχία, μεταπτυχιακό και πλούσια δραστηριότητα στην έρευνα. Ούτε αυτός γλιτώνει από την ανεργία, ούτε αυτός γλιτώνει από τον διασυρμό της εργοδοσίας

Φωτογραφία: ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Η ερώτηση γίνεται σε εσάς, αλλά αφορά πολλούς συναδέλφους σας. Συμμετέχετε σε πάνω από μια δουλειές την ίδια σεζόν από καλλιτεχνική ανάγκη, ή από ανάγκη για βιοπορισμό;

Το ζήτημα του βιοπορισμού είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην δουλειά μας. Δυστυχώς οι επιλογές δεν μπορούν να γίνονται με το καλλιτεχνικό κριτήριο και μόνο και οι καλλιτεχνικές ανάγκες (αν υπάρχουν τέτοιες) πηγαίνουν περίπατο μπρος στις ανάγκες επιβίωσης.

Πώς θα ήταν μια ιδεατή σεζόν για εσάς;

Μια γεμάτη σεζόν με δουλειές που να μπορούν να με συντηρήσουν οικονομικά και παράλληλα γεμάτη χρονιά με δημιουργία και χαρά

Ο κόσμος προλαβαίνει να μάθει για τις καλές παραστάσεις ή «διαμάντια» του Δευτερότριτου και της Τεταρτοπέμπτης  χάνονται στο θεατρικό αθηναϊκό σύμπαν;

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται πάρα πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και τρέχουν παράλληλα. Ενώ το προσφερόμενο προϊόν είναι ποσοτικά ογκώδες, πιστεύω πολύ, πως αν δοθεί χρόνος σε μια καλή παράσταση (πάλι έρχεται το οικονομικό κομμάτι εδώ να καθορίσει το αν αυτό μπορεί να συμβεί) αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα μάθει γι’ αυτήν.

Κλασική ερώτηση κλισέ: Η τηλεόραση σε τι βοηθάει έναν θεατρικό ηθοποιό;

Η τηλεόραση βοηθάει τον ηθοποιό να αμείβεται με μια σχετική αξιοπρέπεια και να γίνεται πιο “αναγνωρίσιμος”. Το αν αυτή η αναγνωρισιμότητα τον βοηθάει εντέλει σε κάτι είναι μια άλλη ιστορία.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας προτέρημα και το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;

Μου αρέσει να μαθαίνω και ταυτόχρονα είμαι πολύ αναβλητικός.

Έχετε κάποια ρουτίνα που δεν την αλλάζετε με τίποτα, ποια είναι κα πώς προέκυψε;

Κάθε Σάββατο πηγαίνω βόλτα στη Βαρβάκειο. Προέκυψε από την ανάγκη μου να κυκλοφορώ σε μέρη όπου κυκλοφορεί ο απλός κόσμος, νιώθω άνετα και μου αρέσει να αφουγκράζομαι τα προβλήματά του με διάφορους τρόπους αλλά και κυκλοφορώντας στα μέρη που κυκλοφορεί.

Πώς φαντάζεστε την καριέρα σας αλλά και τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Δεν μπορώ να κάνω μια τέτοια πρόβλεψη για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα πέφτω έξω. Είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Σίγουρα θα ήθελα να φαντάζομαι τον εαυτό μου υγιή και με καθαρό μυαλό.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, τι θα μπορούσατε/θέλατε να είστε για τον βιοπορισμό σας;

Θα ήθελα να είμαι οδηγός λεωφορείου και να κάνω δρομολόγια στο εξωτερικό ή δικηγόρος.

Τι διαβάσατε τον τελευταίο καιρό και σας απογείωσε;

Την Εντολή της Διδώς Σωτηρίου

Αν έπρεπε, ποιες συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο ή νέα που θέλει να γίνει ηθοποιός;

Να είναι έτοιμος για ζόρια και για ένα από τα ομορφότερα ταξίδια

Sadmen – Πληροφορίες στο λινκ

Δείτε το τρέιλερ:

Εισιτήρια για τις παραστάσεις

Sadmen :: TicketServices.gr

INTERVIEW | Εισιτήρια online! | More.com

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι του Λάμπρου Κυριακού


mm
About Γιάννης Καφάτος 2277 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*