21/02/2024

Είδα: «Σεβάς Χανούμ», ένας μονόλογος-στολίδι με την Κ. Μιχαήλ

Κριτική από τον Αναστάση Πινακουλάκη

Είδα: «Σεβάς Χανούμ»

Από τον Οκτώβρη παρουσιάζεται στο θέατρο Σημείο η παράσταση Σεβάς Χανούμ σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου με ερμηνεύτρια την Κωνσταντίνα Μιχαήλ.
Πριν από περίπου μια δεκαετία, το 2012 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο μονόλογος Σεβάς Χανούμ του Γιώργου Χρονά στο Αγγέλων Βήμα.

Την παράσταση σκηνοθετούσε (όπως τώρα) ο Κωνσταντίνος Ρήγος και έπαιζαν η Κωνσταντίνα
Μιχαήλ και ο Γιάννης Τσεμπερλίδης. Την επόμενη θεατρική σεζόν, η παράσταση μεταφέρθηκε στο θέατρο Πόλη. Έκτοτε το διαδίκτυο και κυρίως το youtube έχουν γεμίσει από αφιερώματα, υλικό και τραγούδια της Σεβαστής Παπαδοπούλου, κοινώς Σεβάς Χανούμ. Φέτος, η παράσταση του Ρήγου βρίσκει ξανά το φως της σκηνής στο θέατρο Σημείο, με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ να δίνει ρεσιτάλ -ίσως και την ερμηνεία της καριέρας της- σε μια νέα εκδοχή με τον μουσικό Ιάσωνα Χρόνη επί σκηνής.

Υπόθεση: Το 1983 μία από τις ωραιότερες λαϊκές φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, η Σεβάς Χανούμ, διηγείται την ιστορία της ζωής της σ’ ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Θεσσαλονίκης, στο κασετοφωνάκι του ποιητή και εκδότη Γιώργου Χρονά. Η “αμαζόνα” – όπως ήθελε να την αποκαλούν- του ρεμπέτικου τραγουδιού τού μιλά για τον φλογερό της έρωτα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον παρ
ολίγον γάμο τους, για τον Πόντο, τη μεταπολεμική Αθήνα, τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, αλλά και για την αρρώστια και το παιχνίδι με τον θάνατο.
Το θέατρο Σημείο μεταμορφώνεται στο παλιό προσφυγικό σπίτι της Σεβαστής, με το εικονοστάσι, τις φωτογραφίες, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο και έναν καναπέ.
Σταδιακά, ο χώρος μεταμορφώνεται περαιτέρω με τις προβολές στον τοίχο, τις φωτογραφίες των διάσημων μουσικών, τις γραμμένες με κιμωλία λέξεις και φυσικά την ηχοτοπία που συνδιαμορφώνει ο Ιάσωνας Χρόνης και η ηθοποιός.

Στη βάση της παράστασης, το μονόπρακτο του Γιώργου Χρονά, είναι ένα ολοκληρωμένο μεστό κείμενο, με τη συνθήκη της βιογραφικής «συνέντευξης», όπου η Σεβάς αφηγείται την ιστορία της στο κασετοφωνάκι του συγγραφέα. Στις αρετές του κειμένου να σημειώσουμε τη λαϊκή γλώσσα με τους ιδιωματισμούς της εποχής, την ευθεία απεύθυνση και τις πολλαπλές διαστάσεις που ξετυλίγονται για την προσωπικότητα της ηρωίδας.
Το μεγάλο χαρτί της παράστασης είναι ασφαλώς η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ, που στέκεται σαν μια πραγματική «αμαζόνα» επί σκηνής, με μια εντυπωσιακή παρουσία (ακόμη και μεταμφιεσμένη σε Σεβάς στα τελευταία της). Ανεξάρτητα από τις κωμικές της ερμηνείες σε πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές, η ηθοποιός έχει δώσει δύο (τουλάχιστον) συλλεκτικές στιγμές -κατά τη γνώμη του γράφοντος- στο θέατρο, αμφότερες σε σκηνοθεσία Ρήγου: Τα κόκκινα Φανάρια (Εθνικό) και Σεβάς Χανούμ.
Με την άμεση και αφτιασίδιωτη επικοινωνιακή της ερμηνεία, καταφέρνει να πάρει το κοινό μαζί της και να μας κάνει να συναισθανθούμε τις κακουχίες αλλά και τις δόξες της ζωής της Χανούμ. Φαίνεται πως για την ηθοποιό δεν είναι απλώς άλλη μια παράσταση, αλλά υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος να φέρει επί σκηνής την εν λόγω προσωπικότητα.


Πλάι της, ο αρτιότατος μουσικός Ιάσωνας Χρόνης συμπληρώνει ιδανικά τον μονόλογο με την εκτέλεση των τραγουδιών της Χανούμ σε εκδοχή ηλεκτρικής κιθάρας. Παράλληλα, ο μουσικός έχει και έναν σκηνικό σχολιαστικό ρόλο, γράφοντας με κιμωλία στο δάπεδο ή στον τοίχο λέξεις-φράσεις που συμπυκνώνουν τα ιστορικό-κοινωνικά χαρακτηριστικά της εποχής του έργου. Η διάδραση που έχουν
με την ηθοποιό, κρίνεται καίρια και λειτουργική για την παράσταση.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η παράσταση Σεβάς Χανούμ είναι από εκείνες τις δουλειές που ακόμη και απροετοίμαστος να πας, σε κερδίζουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και σε κάνουν να συνδεθείς βαθιά και ουσιαστικά με την προσωπικότητα του έργου. Δεν ξέρω αν ήταν λόγω επετείου ή κάποιο στοίχημα να ανέβει ξανά η παράσταση δέκα χρόνια μετά, αλλά πέτυχε και με το παραπάνω!

Info για την παράσταση:
Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία – διασκευή: Κωνσταντίνος Ρήγος
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ρήγος
Δημιουργικο αφίσας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
Γραφείο Τύπου – Προβολή: Μαρία Τσολάκη
Social Media -Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ
Ερμηνεύει η Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Στο ρόλο του δημοσιογράφου ο Ιάσονας Χρόνης

Η παράσταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00
μέχρι τη 01/01/2024


mm
About Αναστάσης Πινακουλάκης 18 Articles
Γεννήθηκε τη χρονιά που βγήκε ο Aladdin της Disney. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεατρολογία. Λατρεύει τα ταξίδια, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα παραμύθια, την Eurovision, τους περίπατους και την ιταλική κουζίνα.
Contact: Google+

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Θέατρο: Οι 5+1 αγαπημένες μου γυναίκες ηθοποιοί για το 2023 - viewtag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*