Ειρήνη Κουμπαρούρη

Ειρήνη Κουμπαρούρη: Το έργο του Σολωμού μιλάει πέρα και πάνω από την εποχή μας

Μια ξεχωριστή παράσταση ανεβαίνει για λίγα ακόμη Σαββατοκύριακα στο θέατρο Φούρνος, ο λόγος για το μουσικό έργο “Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων” μια περιπλάνηση στο κείμενο του Διονυσίου Σολωμού με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ρηνιώς Κυριαζή. Παρακολουθήσαμε την παράσταση και μιλήσαμε με την ταλαντούχα Ειρήνη Κουμπαρούλη, η οποία και πρωταγωνιστεί στο έργο μαζί με την σκηνοθέτη και τον Μιχάλη Κουτσουδή. 

Τι σας γοήτευσε στην πρόταση της Ρηνιώς Κυριαζή και συμμετέχετε στην παράσταση;
Το ταξίδι των Ελεύθερων Πολιορκημένων ξεκίνησε από το πρόγραμμα αναβίωσης του θεάτρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με όχημα τον ήχο, απαλλαγμένοι από την αγωνία της αναπαράστασης. Αντιμετωπίσαμε το έργο ως τραγούδι, ως μια ηχητική σύνθεση με πολλαπλά επίπεδα: συντακτικό, φωνολογικό, σημασιολογικό. Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε με την εσώτερη του δομή, τον ήχο, το ρυθμό του. Δε θα μπορούσα να σκεφτώ ποιο κατάλληλο καλλιτέχνη – ερευνητή για να μπορέσει να συνδιαλλαγεί με τούτο το Ποίημα, από την Ρηνιώ Κυριαζή. Η Ρηνιώ, δασκάλα και συνεργάτιδά μου, είναι ο άνθρωπος όπου με συνέπεια, καλλιτεχνικό ήθος και πολλή δουλειά μελετά εδώ και καιρό τη γλώσσα, την φωνή , την προφορική παράδοση, μελετά το τραγούδι και την αναπνοή, με τρόπο ξεχωριστό. Σπάνιο. Λεπτό ως προς τις κεραίες της πρόσληψής της και πολύ καλά συγκροτημένο και στέρεο ως προς το δρόμο της έρευνας και της σκηνικής πρότασης. Είναι μεγάλη η χαρά μου που δουλεύω μαζί της καθώς αισθάνομαι πως σμιλεύουμε παρέα ένα γλυπτό του οποίου οι πτυχές γίνονται όλο και πιο βαθιές, πιο ακριβείς. Πιο διαλεχτές. 
 Πόσο επίκαιρος είναι ο Σολωμός σήμερα;
Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα στο Σολωμό είναι η πάλη που έδινε με τις λέξεις, με το υλικό του, με τη γλώσσα. Με τη ρίζα της γλώσσας. Ο Ροζάνης γράφει κάπου αναλύοντας το έργο του: “ όταν ο ποιητής κινείται προς το φως, οι λέξεις πέφτουν πίσω». Αυτά τα μικρά διαμάντια, αυτά τα μικρά αριστουργήματα, εμφανίζονται, αναπτύσσονται και σβήνουν, αφήνοντας στον απόηχό τους μια αίσθηση άρσης, εκκρεμούς. Όλα μαζί να φτιάχνουν ένα σύμπαν από θραύσματα , έναν ύμνο στην ασυνέχεια, στην κατοίκιση ενός ευαίσθητου ανάμεσα. Σε έναν κόσμο όπου το σύγχρονο υποκείμενο ψευδαισθητικά νομίζει ότι μπορεί τα πάντα, ο Σολωμός συναντιέται με αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί – με το άρρητο. Ποιος στίχος σας συγκινεί περισσότερο και γιατί? «Ἀγάπη κι ἔρωτας καλοῦ τὰ σπλάχνα τοὺς τινάζουν· τὰ σπλάχνα τους κι ἡ θάλασσα ποτὲ δὲν ἡσυχάζουν. Γλυκειὰ κι ἐλεῦθερ’ ἡ ψυχὴ σὰ νὰ ‘τανε βγαλμένη, κι ὑψῶναν μὲ χαμόγελο τὴν ὄψη τὴ φθαρμένη.» Νομίζω δεν υπάρχει ωραιότερη απόδοση της συνάντησης του ανθρώπου με το συγκλονιστικό. 

Ειρήνη Κουμπαρούρη


 Ο Σολωμός, αναλογιζόμενος τα δεινά των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, ανέδειξε με το έργο του την ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε πως η ανάγκη αυτή είναι παρούσα στους ανθρώπους εν καιρώ ειρήνης;
 Το έργο του αυτού του σπουδαίου ποιητή μιλά και στην την εποχή μας, αλλά κυρίως μιλά πέρα και πάνω από την εποχής μας. Είναι ίσως αλήθεια ότι η κάθε εποχή ερμήνευσε το έργο του Σολωμού τους δικούς της τρόπους προκειμένου να συγκροτήσει το δικό της αφήγημα, να οργανώσει τους δικούς της συμβολισμούς και σινιάλα. Γι’ αυτό και το έργο των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι τόσο ριζωμένο στη συλλογική μας συνείδηση, τόσο οικείο και ίσως άχαρο_ σαν σχολική εθνική εορτή. Ίσως και παρεξηγημένο. Μέσα από τα ουσιώδη θέματα του, η ομορφιά της φύσης που γειτνιάζει με τον θάνατο, η εσωτερική ελευθερία σε έναν τόπο ασφυκτικά κλεισμένο, η αγάπη που δημιουργεί συναντήσεις μέσα στην απόλυτη δυστοπία, η λεπτή κίνηση ελευθερίας που χαμογελά μπροστά στη σκληρότητα που κατασκευάζει μέτωπα, είναι μερικές από τις σκέψεις – δώρα με τις οποίες εγώ σαν άνθρωπος της εποχή μου θα είχα την ανάγκη να συνδιαλλαγώ. 
Τι σας κάνει χαρούμενη και τι σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας;
Αυτό που με δυσκολεύει είναι αυτός ο ξέφρενος ρυθμός της ταχύτητας της ζωής. Έχω μια μόνιμη αίσθηση ότι δεν προλαβαίνω. Κάνω μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσω χρόνο, να εστιάσω, να εμβαθύνω, να ησυχάσω. Μέσα σε ένα κατακερματισμένο βίαιο τώρα να μπορέσω με συνέπεια να δημιουργώ πέραν του συμβατικού, λογικού, χωροχρόνου. Χαρά παίρνω από την πραγματική συνάντηση, το χιούμορ, ένα καλό φαγητό και την δημιουργική διαδικασία και την έρευνα. Χαρά παίρνω από μία αγκαλιά που ακόμη απαγορεύεται και από μια ωραία κουβέντα. Από τη μουσική. Χαρά παίρνω από τις συλλογικές διαδικασίες που φτιάχνουν κόσμους . Από ένα ποτήρι καλό κρασί.
 Επόμενα επαγγελματικά σχέδια
 Αν όλα πάνε καλά με την εξέλιξη της πανδημίας, θα έχουμε τη χαρά να καταπιαστούμε με το θέμα της « Αντιγόνης» υπό την σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή, πλαισιωμένη από την καλλιτεχνική οικογένεια της Άλκης.

info: Μέχρι 12 Δεκεμβρίου 

κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 

στο θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, 2106460748www.fournos-culture.gr 

Ανάμεσα στα ερείπια των Ελεύθερων Πολιορκημένων’ 

μια περιπλάνηση στο κείμενο του Διονυσίου Σολωμού 

ένα μουσικό έργο στο Ανάμεσα του τραγουδιού και της κενής σιωπής 

Προπώληση:   

https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalanamesa-sta-ereipia-twn-eleutherwn-poliorkhmenwn/

Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 12€
Φοιτητικό- Άνω των 65: 10€
Ανέργωντέλειες: 8€ 

Διάρκεια παράστασης: 60΄ 

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top