03/12/2023

Ελευσίνα, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021


Μαζί με την Τιμισοάρα της Ρουμανίας και το Νόβισαντ της Σερβίας, η Ελευσίνα θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, χρονιά που αναμένεται να αντιστρέψει τις εντυπώσεις για την πολύπαθη πόλη αλλά κυρίως να αναβαθμίσει τη ζωή των κατοίκων της.

Με την ανακήρυξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της,
μπαίνοντας στη νεότερη φάση της ιστορίας της, με όχημα τις τέχνες και φυσικά την ίδια την κληρονομιά της.
Ο μύθος της Περσεφόνης ωθεί την πόλη από το σκοτάδι στο φως μέσα από το πρόγραμμα «Μετάβαση στην Euphoria», διαρθρωμένο σε τρεις άξονες με το πρόθημα ευ να πρωταγωνιστεί σε κάθε πρόγραμμα, αλλά και να κωδικοποιεί τη φιλοσοφία που το διέπει.
 
Κάθε άξονας θα περιλαμβάνει τρία προγράμματα, τα οποία θα συγκεράσουν τα εικαστικά, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τις παραστατικές τέχνες. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσα από συνέργειες, εκπαιδευτικά προγράμματα, συζητήσεις και ανάπτυξη ιδεών που θα έχουν ως τελικό στόχο τη δημιουργία νέων θεσμών.
 
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσιάστηκε ανάλυτικά η κεντρική ιδέα και το καλλιτεχνικό πρόογραμμα που θα υλοποιηθεί, ο οικονομικοτεχνικός  σχεδιασμός για την υλοποίηση της πρότασης (περιλαμβάνει τις κτηριακές υποδομές και τις αστικές αναπλάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τις πηγές χρηματοδότησης και τη στρατηγική μάρκετινγκ) δόθηκε έμφαση   στην ευρωπαϊκή του διάσταση όσο και  στον αναμενόμενο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της πόλης. 
 
Ομιλητές ήταν η υπoυργός πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου, η περιφεριάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Ελευσίνας κος Γιώργος Τσουκαλάς, η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 21 κα Κέλλυ Διαπούλη, η εκπρόσωπος τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής κα Κλημεντίνη Διακομανώλη και οι καλλιτέχνες κα Βάνα Ξένου, κος Φίλιππος Κουτσαφτής, κα Μάρθα Φριντζήλα.
 
Η κα Κονιόρδου τόνισε πως στόχος είναι να γίνει η Ελευσίνα ένα κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας, και πως η Ιερά Οδός, ο ''δρόμος της ψυχής'' σύμφωνα με τον Σικελιανό, είναι ο δρόμος του πολιτισμού που δεν φοβάται την αλήθεια.
''Να προβληθεί όχι μόνο η Ελευσίνα, αλλά το σύνολο του ελληνικού πολιτισμού στο ιστορικό γίγνεσθαι''.
 
Η κα Δούρου έδωσε έμφαση στη δικαίωση ενός πολύπλευρου αγώνα για τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά και στο μήνυμα ελπίδας που έρχεται από μια ρημαγμένη πόλη, που ωστόσο αντιμετώπισε υποδειγματικά το προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα που αποτρέπει αδιέξοδα κι εργάζεται για το σήμερα δίχως να λειτουργεί με αγκυλώσεις σχετικά με το παρελθόν.
 
Ο κος Τσουκαλάς στάθηκε στην ανάγκη της συνοχής της κοινωνίας προκειμένου να επιτύχει το όλο εγχείρημα, ενώ η κα Διαπούλη αφού ανέλυσε τα κριτήρια που οδήγησαν στην επιλογή της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας, μίλησε για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και του περιεχομένου της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης που μπορεί να δημιουργήσει διακριτή ταυτότητα με προβολή στο συλλογικό φαντασιακό.
 
Το «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Καινοτομίας» και το «Ζωντανό Μουσείο» αποτελούν το βασικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Οι κεντρικές δράσεις θα ξεκινήσουν εντός του 2017 και θα κορυφωθούν το 2021 ενώ κάποιες άλλες θα  συνεχιστούν και μετά, ως παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
 
Οι προτάσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν έχουν μεγάλο εύρος, ξεκινώντας από την κληρονομιά των Ελευσίνιων μυστηρίων και τη σύνδεση τέχνης και βιομηχανίας, έως τις αστικές καλλιέργειες και την τροφή, το αστικό πράσινο, αλλά βέβαια και τους πρόσφυγες.
 

Κρατώντας την φράση του κ.Τσουκαλά για «τον στόχο να γίνουν όλα με τις πιο διαφανείς διαδικασίες» (το μπάτζετ έχει φτάσει μέχρι στιγμής στο ύψος των 24.000.000), αλλά και με την ελπίδα η συγκεκριμένη πολιτιστική πρωτεύουσα να αντιστρέψει προηγούμενα παραδείγματα δίνοντας μια νέα πνοή όχι μόνο στη ζωή των κατοίκων μα και στην ευρύτερη περιφέρεια, αναμένουμε η "Μετάβαση στην EUphoria" να μετουσιώσει τους στόχους της.

 
Θάλεια Καραμολέγκου 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Ελευσίνα, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*