16/05/2022

Ελένη Αρβελέρ: “Πουθενά στον κόσμο δεν λένε Μακεδονία και εννοούν Θεσσαλονίκη”

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στο Θέατρο Σταθμός , απέναντι από το Μετρό Μεταξουργείο, κάθε δεύτερη Πέμπτη ο Θανάσης Νιάρχος συνομιλεί με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για την προσωπική διαδρομή τους και τη δική τους «πατρίδα».

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου καλεσμένη του ήταν η καταξιωμένη βυζαντινολόγος-ιστορικός Ελένη Αρβελέρ και οι δύο τους είχαν μια απολαυστική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στην οποία συμμετείχε και το κοινό με τις ερωτήσεις του.

Η κ. Αρβελέρ εξιστόρησε πολλά γεγονότα από την άκρως ενδιαφέρουσα επαγγελματική της πορεία αλλά ήταν αποκαλυπτική και σε γεγονότα της προσωπική της ζωής.

Σε ερώτηση που της τέθηκε από το κοινό : «Τι θα συμβούλευε σήμερα την κυβέρνηση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων» η Ελένη Αρβελέρ μίλησε με πρόσωπα και γεγονότα δηλώντας πως «πουθενά στον κόσμο όταν λένε Μακεδονία δεν εννοούν Θεσσαλονίκη» και πως «το κακό έχει γίνει και δεν υπάρχει επιστροφή…»

Συγκεκριμένα ξεκίνησε διηγούμενη ένα περιστατικό το 1991, όταν ήταν καλεσμένη στην Πορτογαλία και σε συνομιλία της με τον Ζοάο ντε Ντέους Πινέιρο ‒γνωστός αργότερα για το θρυλικό «πακέτο Πινέιρο»‒ με αφορμή μια μεγάλη εκδήλωση που θα λάμβανε χώρα στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων του δήλωσε ότι «δεν ασχολείται με προσκοπάκια» και είχε μια εκτενή κουβέντα μαζί του για το ζήτημα της ονομασίας.

Τότε ο έκπληκτος υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας τη ρώτησε πώς τα ξέρει τόσο καλά και γιατί δεν τα γνωρίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Όταν η Ελένη Αρβελέρ τον ρώτησε τι κάνει ο υπουργός, εκείνος της απάντησε: «Μόλις λέμε Μακεδονία, ο υπουργός σας κλαίει! Και ο Κένσερ χτύπησε το χέρι πάνω στο τραπέζι και του είπε: ‘‘Φτάνουν τα κλάματα… Θέλουμε επιχειρήματα και δεν έχουμε ακούσει τίποτα’’» Μη με ρωτάτε ποιος ήταν ο υπουργός τα ξέρετε είπε με νόημα η κ. Αρβελέρ….

Στη συνέχεια, η ίδια περιέγραψε ένα γεγονός που έλαβε χώρα στην Αυστραλία, όταν ήταν καλεσμένη για ομιλία από τα πανεπιστήμια της χώρας και μ’ αφορμή και αυτό τόνισε πως «σ’ όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, σ’ οποιονδήποτε οργανισμό πνευματικό, τραβάς το λήμμα “Μακεδονία’’ και δεν βρίσκεις παρά μόνο δικά τους πράγματα τίποτα άλλο…Αυτή τη στιγμή όλος ο κόσμος λέει “Μακεδονία’’ και εννοεί μόνο τους Σκοπιανούς τόσο που κάποτε Γάλλοι δημοσιογράφοι με πιάνουν και μου λένε τι έχουν πάθει οι Έλληνες με τη Μακεδονία; Φοβούνται μήπως χάσουν τη δική τους; Αυτό ξέρουν έξω. Διατείνομαι πολύ απλά ότι το κακό έχει γίνει τόσο πολύ και τόσο μεγάλο που έχει επιστροφή…»

(Συνολικές Επισκέψεις 5,879, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1984 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*