27/06/2022

Εσύ πόσα παγωτά έφαγες φέτος;


Στην παιδική ηλικία δεν μας ένοιαζαν τα χρώματα και τα αρώματα του καλοκαιριού. Ούτε το ρομαντικό του πράγματος. Ενδιαφέρον είχε, ας πούμε, η έναρξη της περιόδου των παγωτών! Τότε ξεκινούσαν οι εταιρίες να γεμίζουν πάλι τα ψυγεία σε περίπτερα και παντοπωλεία. Το παγωτό δεν ήταν βλέπετε προϊόν παντός καιρού.

-Πόσα παγωτά έχεις φάει φέτος;

Ερχόταν η κλασική ερώτηση από τον φίλο που ήξερες ότι μπορεί να …έχει φάει παραπάνω από σένα. Έτσι, του πέταγες στα μούτρα ένα τρελό νούμερο και τον σακάτευες!
-82!!
Μέσα καλοκαιριού και 82 παγωτά δεν πήγαινε με τίποτα! Δεν έβγαινε το νούμερο δηλαδή! Αλλά ο στόχος ήταν η νίκη έστω και με ψευδή στοιχεία! Όσο για τις γεύσεις της εποχής; Λίγα τα διλήμματα. Κρέμα, σοκολάτα, φιστίκι, φράουλα. Αυτά ήταν τα βασικά και λίγες οι παραλλαγές τους. Έτσι επικεντρωνόμασταν περισσότερο στον τύπο. Πύραυλος, ξυλάκι, κύπελλο, σάντουιτς.

Τυποποιημένα, χύμα ή μηχανής, τα παγωτά ήταν και θα παραμείνουν συνδεδεμένα με τις παιδικές μας αναμνήσεις και…υπερβολές! Γιατί, όχι μόνο φτάναμε το τυχαίο νούμερο 82, αλλά το ξεπερνούσαμε κατά πολύ. Εγώ θα έβαζα το ίδιο ερώτημα αλλά με μια μικρή χρονική παραλλαγή.

-Πόσα παγωτά έχεις φάει μέχρι σήμερα;!

Χμμμμμ…..τουλάχιστον 4.000 τα βγάζω! Λίγα, ε;

Ε, πάντα υπάρχει καιρός να διορθώσουμε τα λάθη μας. Έφυγα για παγωτό μηχανής! Ξέρω τι σκέφτεστε όμως.

-Υπάρχουν πλέον τόσες γεύσεις και τόσα είδη παγωτών κι εμείς θα μείνουμε στη δεκαετία του '50;

Σωστά! Από εκείνη τη δεκαετία έσβηναν οι Αθηναίοι την κάψα τους τοιουτοτρόπως! Είτε την κάψα των υψηλών θερμοκρασιών είτε την ερωτική! Ουρές ολόκληρες με χαρτάκι προτεραιότητας όπως τότε που ο Παπαμιχαήλ περίμενε να σβήσει την ερωτική του φλόγα για την Ξένια Καλογεροπούλου το 1958 στην ταινία "Η κυρά μας η μαμή"!
pagoto-01-featured-viewtag
Από τότε μέχρι σήμερα βγήκαν δεκάδες γεύσεις και συσκευασίες. Το παγωτό μηχανής παρέμεινε σε δύο. Κρέμα και σοκολάτα. Όμως εξακολουθεί να έχει τη γεύση με την οποία μάθαμε τα παγωτά κι έτσι είναι αδύνατον να μην αυτοκεραστείς μία και δύο φορές με έναν πύραυλο με κυματιστό πλούσιο ανάμεικτο παγωτό. Πλούσιο σε θερμίδες, πλούσιο σε ζάχαρη, πλούσιο σε δροσιά, πλούσιο σε ιστορία και αναμνήσεις!

Κι αφού φας το πρώτο και απογειωθείς σου έρχεται στο μυαλό η επόμενη κλασική παιδική ερώτηση:

-Πόσα μπάνια έχεις κάνει;

Αμάν πια με τις ερωτήσεις! Θα σας απαντούσα αλλά προσπαθώ να τελειώσω το…δεύτερο παγωτάκι μου!

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 416, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*