Εξάρχεια

Εξάρχεια-Επιχείρηση «Αρετή» Μια ιστορία που κρατάει από τη δεκεατία του ’60

Ο όρος «επιχείρηση Αρετή» εμφανίστηκε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60. Τα Εξάρχεια ως «άβατο» είναι ένας όρος που μπήκε στην πολιτική ορολογία τη δεκαετία του ’80. 

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της νεολαίας στα σφαιριστήρια και του κόσμου της νύχτας έδιναν κι έπαιρναν. Τους νέους τους μάζευαν από τα στέκια τους, τους έκοβαν τα παντελόνια και τους ξύριζαν γουλί. Τη νύχτα μάζευαν μικροκακοποιούς, χαρτοπαίχτες, ναρκομανείς, επαίτες και τσιγγάνους, στις αστυνομικές κλούβες κι από εκεί γραμμή στο τμήμα. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις κινηματογραφούνταν και μέσω του τύπου έπαιρναν μεγάλη έκταση προκειμένου το χουντικό καθεστώς να δείξει την διάθεση του για να επικρατήσουν τα «χρηστά ήθη» και η ασφάλεια στην κοινωνία. Οι μαλλιάδες και οι περιθωριακοί όπως του εννοούσε το καθεστώς ήταν ασυγχώρητοι….

Η έντονη κριτική στα 70’s

Από τη δεκαετία του ’70 η αριστερά, όσο μπορούσε να εκφραστεί, άρχισε ολοένα και περισσότερο να καταγγέλλει την αστυνομική βία στις επιχειρήσεις «αρετής» ως εργαλείο καταστολής και εκφοβισμού των πολιτών.

Στη μεταπολίτευση η αστυνομία, μαζί με τα λούμπεν στοιχεία της νύχτας άρχισε να στοχοποιεί την αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο που όσο η χούντα πλησίαζε στο τέλος της άρχιζαν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή σε μερίδα του κόσμου της εποχής.

Ο όρος όμως «Επιχείρηση Αρετή» μπήκε ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα την εποχή του ΠΑΣΟΚ όταν αρχικά ιδρύθηκε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) από τη συγχώνευση της χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-epicheirisi-areti-kai-avato-anomias-ta-exarcheia/

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top