19/05/2024

Fontaines D.C. «Skinty Fia» Δισκοκριτική από τον Πάνο Γιαννόπουλο (Video)

Skinty

Οι Fontaines D.C. είναι σίγουρα ένα από τα συγκροτήματα της τελευταίας περιόδου που έχουν καταφέρει να πετύχουν πολλά και να μας εντυπωσιάσουν σε λίγο χρόνο. Μέσα σε πέντε χρόνια ύπαρξης έχουν κυκλοφορήσει ήδη τρία Studio Album και ένα Live. Μετά το αγαπημένο A Hero’s Death του 2020 που μεταξύ άλλων μας χάρισε τα αγαπημένα I Don’t Belong και Televised Mind
κυκλοφόρησαν στα τέλη Απριλίου το Skinty Fia.

Ο δίσκος ανοίγει με το κομμάτι In ár gCroíthe go deo. Το οποίο από πίσω κρύβει μια ιστορία, αυτή της Margaret Keene μιας Ιρλανδής στην καταγωγή που ζούσε για χρόνια στο Coventry της Αγγλίας. Όταν το 2018 έφυγε από τη ζωή η οικογένεια της θέλησε να γράψει στο μνήμα την παραπάνω φράση
που μεταφράζεται “Για πάντα στις καρδιές μας”. Ωστόσο οι τοπικές αρχές θεώρησαν πως αν δεν υπήρχε και η Αγγλική μετάφραση δίπλα η αναφορά θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως μήνυμα υπέρ του IRA.
Οι Fontaines D.C. πληροφορούμενοι την ιστορία και γνωστοί για τις πολιτικές τους αναφορές
και σε προηγούμενα κομμάτια αποφάσισαν να γράψουν το τραγούδι ώστε να θίξουν το εν λόγω θέμα καταφέρνοντας να γράψουν παράλληλα και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνθέσεις τους έως τώρα.

Στα Big Shot και How Cold Love Is βλέπουμε και την μικρή μετατόπιση που βέβαια ακούγεται και σε όλο το δίσκο προς τον πιο Indie ήχο και λιγότερο Post-Punk. Πράγμα το οποίο βέβαια είναι λογικό καθώς δείχνει την εξέλιξη του ήχου τους με τη μελαγχολική και γλυκόπικρη αίσθηση να συνεχίζει να
υπάρχει στις συνθέσεις. Το Jackie Down the Line αποτελεί επίσης από τις πιο καλές στιγμές του Album με τον κλασικό ήχο που πλέον έχουν καταφέρει να παγιώσουν οι Fontaines. Στο Bloomsday που ακολουθεί έχουμε ακόμα μια αναφορά προς την Ιρλανδία και στον James Joyce προφανώς.

Το Skinty Fia το οποίο στα Ιρλανδικά αποτελεί έκφραση αγανάκτισης αλλά και αναφορά στην
εξαφάνιση της Ιρλανδικής άλκης ξεχωρίζει και στο κλείσιμο βρίσκουμε άλλη μια λογοτεχνική αναφορά με το Nabokov.

Στο σύνολο έχουμε ένα δίσκο με διάρκεια περίπου σαράντα πέντε λεπτά που σίγουρα βάζει μια υποψηφιότητα απο τώρα για τις κυκλοφορίες της χρονιάς.
Βέβαια δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το A Hero’s Death που για την ώρα θεωρώ προσωπικά την καλύτερη δουλειά τους αλλά δείχνει την ωρίμανση τους. Τόσο που μέσα στις συνθέσεις βρίσκει κανείς αναφορές από την χρυσή εποχή του Βρετανικού Indie στις δεκαετίες Early 80s και Mid 90s, από πρώιμους U2 έως Smiths. Όσον αφορά τα τεχνικά όπως λένε και στο ποδόσφαιρο ομάδα που
κερδίζει δεν αλλάζει οπότε για τρίτο σερί δίσκο ο Dan Carey βρίσκεται στην παραγωγή και ο Alexis Smith στην κονσόλα με τα ανάλογα άψογα αποτελέσματα.

Κλείνοντας στα χρηστικά η συνεργασία με την Partisan Records συνεχίζεται και το Skinty Fia είναι διαθέσιμο σε LP, CD, κασέτα και ψηφιακά. Επίσης στις 15 Ιουνίου αναμένουμε να τους δούμε και στην Ελλάδα στo Release Athens Festival.

Πάνος Γιαννόπουλος


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*