14/04/2021

Γιάννης Μπεχράκης: Αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο φωτορεπόρτερ και έναν φίλο

Γιάννης Μπεχράκης: Αποχαιρετώντας

Οι νύχτες της αποκριάς μας συνέδεαν με έναν περίεργο τρόπο με τον Γιάννη Μπεχράκη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που γνωριστήκαμε. Οι πλάκες που είχαμε κάνει, τέτοιες νύχτες, στο παρελθόν ήταν φοβερές. Σε μαγαζιά, στο σπίτι μου, σε ξενοδοχεία. Τις πιο πολλές κοινές μας εξόδους τις είχαμε κάνει αποκριά.
Νύχτα αποκριάς, ξημερώματα Κυριακής, μπήκα στο δίκτυο και όταν διάβασα το πρώτο ποστ είπα: πλάκα κάνεις ρε Μπεχράκη.
Ο Γιάννης Μπεχράκης είναι ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του Reuters, είναι ο άνθρωπος που είδε να σκοτώνονται συνάδελφοί του, είναι ο αυτός που πίστευε ότι «μια φωτογραφία μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο», είναι ο συνάδελφος που ήταν δίπλα στους συναδέλφους του, είναι ο πατέρας μιας μικρής κόρης, είναι ένας συνάδελφος και ένας φίλος.

Δεν έχει σημασία να μοιραστούμε τι κουβεντιάσαμε την τελευταία φορά που μιλήσαμε, πριν από λίγους μήνες.
Σημασία έχει ότι η δημοσιογραφία, η σοβαρή, αυτή που μπορεί να αλλάζει τον κόσμο, είναι φτωχότερη.

Ο Γιάννης Μπεχράκης κοιτούσε κατάματα τον θάνατο, τον αιχμαλώτιζε με τα κλικ της μηχανής του και έδωσε εικόνες που θα μείνουν στην σύγχρονη ιστορία.

Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς έναν φίλο.
Ήταν μόνο 59 ετών!
Αντίο φίλε μου, αντίο ρε γαμώτο!

Βιογραφικό:

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του έχει καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

(Συνολικές Επισκέψεις 1,673, 1 επισκέψεις σήμερα)
PSYCHEDELIC PORN CRUMPETS «KEEN FOR KICK ONS?», το τραγούδι της Κυριακής (Video)
«Υπόγειος Σιδηρόδρομος» του Κόλσον Γουάιτχεντ - Βιβλιοκριτική από τον Άγη Αθανασιάδη

mm
About Γιάννης Καφάτος 1897 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*