24/04/2024

Γιώργος Λουράκης: Ο έρωτας είναι μία επαναστατική πράξη – Συνέντευξη με αφορμή την «Υπόθεση Παραντάιν» στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Γιώργος Λουράκης

Η «Υπόθεση Παραντάιν»  είναι μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χίτσενς που έγινε βραβευμένη ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και, τώρα, παρουσιάζεται στο Αγγέλων Βήμα σε παγκοσμίως πρώτη θεατρική διασκευή του από την Μαργαρίτα Δαλαμάγκα – Καλογήρου, σε σκηνοθεσία του Αλέξιου Κοτσώρη από το Σάββατο 2 Μαρτίου και κάθε Σάββατο στις 21:00 με τη Μάρα Δαρμουσλή ως κυρία Παραρντάιν, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Η «Υπόθεση Παραντάιν»  ένα κοινωνικό και ψυχολογικό  δικαστικό δράμα. Ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής. Ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του  ασυνείδητου.  Για το πώς κινητοποιείται και πώς λειτουργεί αυτή η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει την Γυναίκα από τα βάθη των αιώνων. Από την αρχή της Δημιουργίας.

 Σε αυτό το έργο συγκρούονται, αμφισβητούνται και συνθλίβονται σημαντικές  αξίες της ζωής.  Όλοι οι ήρωες του έργου μπαίνουν σε ψυχική δοκιμασία μέσα από την καταστροφική πορεία του Μάλκολμ Κην. Και όλα αυτά, κάτω από το ψυχρό και ασυγκίνητο βλέμμα εκείνης που, με την απλή παρουσία της, έχει προκαλέσει όλο αυτό το κακό: της γοητευτικής κυρίας Παραντάιν. Μέχρι την τελική ανατροπή. Όταν αυτή η ψυχρή και ασυγκίνητη γυναίκα, «σπάει τον καθρέφτη με την εικόνα της» διώχνοντας από μέσα της το χιόνι, αλλά  ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Πρόκειται για μια ιστορία που προσεγγίζει το θέμα του ολοκληρωτικού ηθικού, επαγγελματικού και προσωπικού ξεπεσμού από έρωτα. Είναι η ιστορία ενός άντρα προσκολλημένου στην μορφή μιας γυναίκας που τον αναστατώνει και τού γεννά ανεκπλήρωτους πόθους που τον τυφλώνουν. Και το ερώτημα είναι: πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα?

Μια καλή αφορμή για μια κουβέντα με τον Γιώργο Λουράκη, τον φιλόδοξο δικηγόρο της «υπόθεσης»

Τι σκέφτεσαι πέντε λεπτά  πριν βγεις στην σκηνή;

Λοιπόν, είναι η ώρα που μόλις έχουμε τελειώσει το ομαδικό μας ζέσταμα, οπότε τώρα που το σκέφτομαι, είναι οι πιο ήσυχες στιγμές πριν ξεκινήσει η παράσταση. Κάθομαι σε κάποια θέση θεατή συνήθως και συγκεντρώνομαι, μέχρι να ανέβει ο κόσμος. Αυτές οι ελάχιστες σκέψεις που κάνω, δεν θα πρωτοτυπήσω, αφορούν το κομμάτι του ρόλου.

Τι είναι για σένα η υπόθεση θέατρο;

Από τη στιγμή που μπήκε το μικρόβιο, είναι μια διαρκής αναζήτηση και τάση για εξέλιξη. Όλο αυτό όταν βρίσκει έδαφος οδηγεί σε κάτι απελευθερωτικό. Που νομίζω πως αν το βιώσεις, μετά θέλεις να το επαναλάβεις. Και προσωπικά είναι από τα ελάχιστα που έχω ασχοληθεί και που ακόμα και στον κόπο και στις δυσκολίες βρήκα ομορφιά. Έπειτα το κομμάτι της επικοινωνίας με το κοινό. Καθότι πολύ νέος στον χώρο, συνειδητοποιώ παράσταση με τη παράσταση τη μαγεία και τη σημαντικότητα του.

Τι σε έχει δυσαρεστήσει περισσότερο αυτά τα χρόνια;

Η υποβάθμιση των πτυχίων μας ήταν κάτι που με δυσαρέστησε πολύ. Όταν για χρόνια διεκδικείται η ανωτατοποιηση των καλλιτεχνικών σχολών και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος των ηθοποιών και ξαφνικά συμβαίνει αυτό, συνειδητοποιείς ότι το σύστημα δεν σέβεται τον κόπο και τον στόχο σου, αλλά τείνει να τον ματαιώσει. . Αυτό φυσικά  συμβαίνει και σε άλλους κλάδους με τις ιδιωτικοποιήσεις των σχολών.

Μπορείς να ζήσεις κάνοντας θέατρο;

Είναι προσωπικός μου στόχος να βιοπορίζομαι αποκλειστικά και μόνο από το επάγγελμα που έχω επιλέξει. Με τη δυσκολία πάντα της αβεβαιότητας και των συνθηκών που υπάρχουν. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει. Και αν τελικά μπορώ όντως, ελπίζω να μπορώ να απαντήσω στην ίδια ερώτηση θετικά στο μέλλον!

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να φύγεις από την Ελλάδα σε αναζήτηση θεατρικής κοινότητας….κάπου αλλού;

Δεν έχω σκεφτεί να κάνω θέατρο η αλήθεια είναι εκτός Ελλάδας. Μου αρέσει η ελληνική και περισσότερο η αθηναϊκή πραγματικότητα με όλα τα ψεγάδια της. Το κέντρο, τα μικρά και μεγάλα θέατρα και τα κρυμμένα μαγαζιά τριγύρω. Νιώθω ότι υπάρχει κάτι καινούργιο κάθε φορά για να δω και να γνωρίσω. Δίνει μια έμπνευση όλο αυτό. Το εξωτερικό το έχω σκεφτεί ίσως σε κάποια φάση για επιπλέον σπουδές στο κομμάτι της υποκριτικής στη κάμερα και γενικά σ ότι αφορά τον κινηματογράφο που με αγαπώ επίσης πολύ.

Ποιος είναι αυτός ο φιλόδοξος δικηγόρος στην υπόθεση Παρανταϊν;

Είναι ο Μάλκολμ Κην. Σύζυγος της Γκέι και ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της δικηγορίας. Όταν θα συναντήσει την Παρανταϊν, ο έρωτας του για εκείνη θα ξεπεράσει τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες, αλλά και κάθε άλλο ηθικό δίλλημα. Οδηγώντας τον στην καταστροφή και παρασύροντας και άλλους μαζί του.

Ερωτας ίσον καταστροφική κατάσταση εδώ στην Υπόθεση Παραντάιν. Ποιο είναι το δικό σου σχόλιο;

Ο έρωτας είναι μία επαναστατική πράξη.  Ο ερωτευμένος επαναστατεί στην ουσία πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό, στα «πρέπει» του αλλά και στην κοινωνία. Και στο συγκεκριμένο έργο οι ήρωες μας πλήρωσαν ακριβά αυτό το τίμημα, καθώς κρίνονται οι ζωές και η ελευθερία τους με έναν πιο άμεσο τρόπο. Έτσι φτάνουν στα άκρα και μαζί ναι, στην καταστροφή τους. 

Info

Υπόθεση Παραντάιν –  Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Επιλογή Δραματολογίου – Θεατρική διασκευή μυθιστορήματος: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου 

Σκηνοθεσία: Αλέξιος Κοτσώρης

 Παίζουν:(με σειρά εμφάνισης) Μάρα Δαρμουσλή, Φωτεινή Τεντολούρη, Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος,

Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας.

 Σκηνικά:  Alkot, Κοστούμια: Nora Ponti, Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος, Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Νικολάου,

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Βοηθός σκηνοθέτη: Αριστείδης Βέβης, Φωτογραφίες: Νικόλας Παπουτσάκης,

Tρέιλερ: Μιχαήλ Μαυρομούστακος,

 Επιμέλεια κοστουμιών: Θεοδώρα Βεστάρχη,

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Κλείστε εισιτήρια ΕΔΩ

Αγγέλων Βήμα – ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 36, ΑΘΗΝΑ 10431

Τηλέφωνο 2105242211

[email protected]


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*