Η Χαμένη Αναγνώστρια

«Η Χαμένη Αναγνώστρια», του Fabio Stassi – Βιβλιοκριτική

Ο Βίντσε Κόρσο είναι ο φίλος που θα ήθελα να έχω, ή ο ψυχαναλυτής. Παρά τις ηττοπαθείς του συμπεριφορές, στην αρχή του βιβλίου «Η Χαμένη Αναγνώστρια» του Φάμπιο Στάσι (εκδόσεις Ίκαρος), σελίδα τη σελίδα γίνεται – στα δικά μου μάτια – ένας σούπερ ήρωας που αντί κάπας και άλλων υπερδυνάμεων χρησιμοποιεί τις γνώσεις του και προτείνει βιβλία για τη «γιατρειά» των περιφερειακών ηρώων του μυθιστορήματος.

Ο Φάμπιο Στάσι δίνει μια νέα πνοή στο νουάρ μυθιστόρημα με τον τρόπο που χτίζει την ιστορία και τους ήρωές του.

Διαβάζοντας το βιβλίο η γλώσσα του συγγραφέα και οι καταστάσεις που δημιουργεί λειτουργούν καταπραϋντικά στην αγωνία για τη λύση του βασικού «μυστηρίου» που είναι η εξαφάνιση της γειτόνισσας, της βιβλιοφάγου γειτόνισσας του Βίντσε.

Ο Βίντσε έχει και αυτός τα δικά του κενά ως άνθρωπος και προσπαθεί μέσα από τη βιβλιοθεραπεία που προτείνει στους πελάτες του (άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε χωρίς επιτυχία) δίνει και τη δική του μάχη στις υπαρξιακές του αναζητήσεις.

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει έντονη πλοκή και η απαραίτητη «νουάρ αγωνία», απεναντίας. Το βιβλίο όμως αποτελείται από τόσο ενδιαφέροντες χαρακτήρες και περιβάλλον που έχεις διάθεση να σουλατσάρεις αβίαστα στις σελίδες του απολαμβάνοντας κάθε λέξη.
Ευχαριστήθηκα την ανάγνωση και φυσικά θα γίνω πιο «φτώχος» αφού πολλά από τα βιβλία που προτείνει ο Βίντσε στις πελάττισές του δεν τα γνώριζα αλλά θέλω πολύ να τα αποκτήσω.

Στο κλασικό ερώτημα: Η λογοτεχνία αντιγράφει την πραγματικότητα, ή το αντίθετο, στο βιβλίο του Στάσσι ακόμη κι αν δεν βρεις μια σαφή απάντηση θα ανακαλύψεις ότι η σχέση των δύο είναι περσσότερο από μοιραία.

Η Δήμητρα Δότση, η μεταφράστρια του βιβλίου, έχει καταφέρει να κάνει την ανάγνωση απολαυστική και να αποδώσει τη λεπτή ειρωνεία του συγγραφέα που σε πολλά σημεία διατρέχει το κείμενο.

Η «Χαμένη Αναγνώστρια» είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που μας συστήνει, μέσω των εκδόσεων Ίκαρος, έναν πολύ ενδιαφέροντα συγγραφέα.

Γιάννης Καφάτος

Λίγα λόγια για τον Fabio Stassi
Ο Φάμπιο Στάσι (Ρώμη, 1962) είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στον συγγραφικό χώρο το 2006. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και βιβλία για παιδιά. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του Ο τελευταίος χορός του Σαρλό, το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Campiello. Το 2016 Η χαμένη αναγνώστρια κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top