24/04/2024

Ιάσων Λεοντίδης: Η τέχνη είναι πολιτική πράξη – Φτιάχνω μουσική για να μην έρθουν ερινύες στον ύπνο μου!

Συνέντευξη στον Γιάννη Καφάτο

Ιάσων Λεοντίδης

Ο Ιάσων Λεοντίδης είναι ένα από τα καλύτερα παλικάρια που κυκλοφορούν, χρόνια τώρα, εκεί έξω. Το διαπιστώνεις όταν μόνο καλά ακούς από οποιονδήποτε τον ξέρει έστω και λίγο.

Από τα μουσικά σχήματα και τα Live στα 90’s , από τις μπάρες που έχει δουλέψει, από το δικό του μπαρ Blinky που πέρασε σαν κομήτης – ωραίος φωτεινός –  στην ιστορία της Αθηναϊκής νύχτας, όλοι όσοι έχουμε βρεθεί κοντά στον Ιάσονα έχουμε πάρει μόνο θετική αύρα.
Ο Jason της αθηναϊκής πιάτσας λοιπόν έχει βάλει λόγια στην οργή και την απογοήτευση που επικρατεί γύρω μας και τα έντυσε με καταιγιστικούς ρυθμούς ηλεκτρικής πανκ ροκ αισθητικής και με «Το Τσιμέντο» έχουν αρχίσει τις εμφανίσεις τους για να μας συστήσουν τον πρώτο τους δίσκο, «45° υπό σκιά»,  που κυκλοφόρησε σε ένα απίστευτο «τσιμεντί» χρώμα βινύλιο!
Έχοντας δει τα live της μπάντας, σας διαβεβαιώ ότι είναι από τα πιο δυνατά και δεμένα σχήματα που μεταδίδουν την ενέργειά τους στο κοινό, που ως φαίνεται μεγαλώνει στη μουσική αθηναϊκή σκηνή.


Το επόμενο ραντεβού μας είναι στο An Club στις 27 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε θέλω να σας συστήσω μέσα από τα δικά του λόγια με τον Ιάσονα Λεοντίδη, τον Jason,  τον ευαίσθητο καλλιτέχνη που είναι πάντα δίπλα για τους φίλους του και είναι και δικός μου φίλος!

Πώς δημιουργήθηκε το ΤΣΙΜΕΝΤΟ;

 Κατά την διάρκεια τις καραντίνας, άδραξα όσο χρόνο υπήρχε για υπηρετήσω την εσωτερική μου φωνή που επιτακτικά ζητούσε να βρω τρόπο έκφρασης μέσα σε εκείνη την τραγική συγκυρία που βιώναμε τότε.
Μην μπορώντας να συνδράμω μουσικά με άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά από την στιγμή που πρώτο γρατσούνισα κάποιο μουσικό όργανο, άρχισα να μαθαίνω το πώς και να φτιάχνω ένα μικρό μουσικό στούντιο στο σπίτι.
Έγραψα τις πρώτες μελωδίες παίζοντας όλα τα όργανα που υπήρχαν διαθέσιμα (ντραμς, μπάσο, κιθάρα, πλήκτρα, sampler, looper κ.λ.π.) ηχογράφησα για πρώτη φορά την φωνή μου και γέννησα τραγούδια.
Στην συνέχεια έβαλα την μουσική στα αυτιά του φίλου Μιχάλη και μαζί ξεκινήσαμε το όραμα που μας γέννησε η ακρόαση. Κινήσαμε και φτιάξουμε μπάντα. Εκείνη την εποχή δεν μας αντιπροσώπευε μουσικά τίποτα  από ότι έφτανε στα αυτιά μας και έτσι αποφασίσαμε να το διμιουργήσουμε εμείς. Προσθέσαμε στην παρέα την Αλίκη και τον Σπύρο και το γλυκό έδεσε μουσικά και ιδεολογικά ψημένο στα ίδια μήκη κύματος.

Ιάσων Λεοντίδης

Πότε γεννήθηκαν τα τραγούδια σου;

 Ζώντας σε μια κοινωνία που αποδομείται κάθε στιγμή. Τα γεγονότα της επικαιρότητας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των μητροπολιτικών δρόμων είναι η βασική δεξαμενή για να αντλήσω θεματολόγια. Η τέχνη είναι πολιτική πράξη. Οι στίχοι των  τραγουδιών κατά κύριο λόγο είναι   διαμαρτυρία σε οποιονδήποτε θεσμό η άνθρωπο βάλει ενάντια στην ελευθεριακή σκέψη ή την ισονομία που διέπει την πλάση. Τα τραγούδια γεννιούνται κάθε στιγμή που αισθάνομαι ότι συντελείται και επικρατεί μια τέτοια κατάσταση.

Γιατί  συστήνεις τη μπάντα λέγοντας: είμαστε «Το Τσιμέντο» και όχι «Οι Τσιμέντο»;

 Έχω την γνώση ότι σε όλες τις μαγικές ιστορίες, παραμύθια, παραβολές, μυθολογίες του κόσμου, αν ονομάσεις το εχθρό που σε στοιχειώνει και σε καταδιώκει, αυτός χάνει σε δύναμη και ισχύ. Είμαστε λοιπόν Το ΤΣΙΜΕΝΤΟ με κεφαλαία.
Είναι το δικό μας μαγικό ξόρκι ενάντια στον οποιοδήποτε αρτηριοσκληρωτικά οπισθοδρομικό τρόπο σκέψεις υπάρχει γύρο μας. Είναι τόσο κακή η σκέψη που παράγει αυτή η εποχή, που στη φαντασία μας παραλληλίζετε με τσιμέντο.

Ιάσων Λεοντίδης

Σε ποιόν απευθύνονται τα τραγούδια σου;

 Η τέχνη έχει για σκοπό να μεταβάλει τον κόσμο γύρο της.

 Τα τραγούδια μας έχουν σκοπό να ξυπνήσουν τα ευγενικότερα αισθήματα ανθρωπισμού που έχουμε μέσα μας, αλλάζοντας μέσα από εμάς τον κόσμο.

 Ναι, είμαι από αυτούς που θα κάνουν την προσπάθεια να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλό, παρόλο που ξέρω ότι είναι ουτοπικό. Φοβάμαι ειλικρινά ότι αυτός ο κόσμος έχει πάρει τροχιά καθόδου χωρίς επιστροφή, ότι δεν γίνεται να επιστρέψει ποτέ ξανά σε ανοδική φορά χωρίς πρώτα να καταστραφεί. Το σκοτάδι δεν έχει μετριοφροσύνη, δεν σβήνει, το φως ναι.

 Η ελπίδα όμως πεθαίνει πάντα τελευταία. Οφείλω να προσπαθώ για το καλύτερο ακόμα και αν αυτό είναι ανέφικτο.

Ιάσων Λεοντίδης

Μπορεί η τέχνη να είναι ο από μηχανής θεός; Ξέρουμε σίγουρα ότι δεν είναι;

 Τα τραγούδια μου είναι φτιαγμένα με την ελπίδα ότι ακούγοντας τα ένα παιδί θα γίνει καλύτερος άνθρωπος σύμφωνα με τις αξίες του ανθρωπισμού.

 Βλάσφημος είναι αυτός που δεν προσπαθεί για το καλύτερο ενώ έχει την δυνατότητα. Δεν θέλω Ερινύες στον ύπνο μου.

Φτιάχνω μουσική για να μην έρθουν.

Σε μια εποχή μοναξιάς πώς μπορεί να βρει αποδέκτες το μήνυμα που θες να στείλεις;

 Ένας άνθρωπος της “μοναξιάς” στήνει αυτί.

Ψάχνει συνέχεια πληροφορίες και συντροφιά μέσα από τον ήχο.

 Έχει την ιδιότητα να ξεχωρίζει μέσα από τον ασυνάρτητα λευκό θόρυβο της καθημερινότητας, μουσική και πληροφορίες πολύ θεμελιακά σημαντικές για την ίδια του την ύπαρξη. Αισθάνεται και μαθαίνει μέσα από αυτή την διεργασία. Έχει την ευτυχία να μπορεί και αφήνεται στην σαγήνη της μουσικής, ερωτοτροπώντας απεριόριστα και θεραπευτικά με τις μελωδίες και τους στίχους χωρίς να λογοδοτεί πουθενά και σε κανέναν. Πάρα πολλοί άνθρωποι ζούνε έτσι “μόνοι”.

 Ελπίζω να έχουμε την τιμή, να βρουν και να αφιερώσουν στην τέχνη μας χρόνο ακρόασης. Ελπίζω η μουσική να τους κάνει ουσιαστικό καλό, όπως έκανε και σε εμάς μέχρι τώρα.

  Αν οι άνθρωποι που ακούν την μουσική μας χρησιμοποιούν ειλικρινή ευγένεια μέσα στην καθημερινή τους πράξη, τότε  το μήνυμα έχει φτάσει στον προορισμό του. Το ελπίζουμε με όλη μας την δύναμη.

Ιάσων Λεοντίδης

Σύστησέ μας με δυο λόγια τη μπάντα σας

 Τέσσερις μουσικοί που δουλεύουν σαν σκύλοι σε διάφορες άλλες δουλειές, ξοδεύουν όσο χρόνο τους απομένει και όσα λεφτά δεν έχουν, για να δημιουργήσουν μουσική. Είμαστε ή ρομαντικοί, ή τρελοί, ή και τα δυο. Αλήτες άνθρωποι με συνείδηση που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές παραμορφώσεις, φαζαριστά πλήκρτα, δυνατό μπάσο-τύμπανο και ελληνόφωνο στίχο, με σκοπό να διαμορφώσουν ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.

Ιάσων Λεοντίδης

Πώς φαντάζεσαι Το Τσιμέντο σε πέντε χρόνια;

 Φαντάζομαι κόσμο σε συναυλίες να τραγουδάει τους στίχους των κομματιών μας ατενίζοντας με κουράγιο και δύναμη το άγριο άγνωστο αύριο που πλησιάζει. Ξέρω ότι η ζωή βλέπει τα όνειρα που κάνουμε και γελά, αλλά είναι μια σκέψη που μου δημιουργεί χαμόγελο, οπότε την καταθέτω και την αφήνω να υπάρχει.

Ιάσων Λεοντίδης

Ποια είναι η φράση που σε χαρακτηρίζει;

 Όποιος δεν προσπαθεί δεν καταφέρνει τίποτα.

Διάλεξε πέντε τραγούδια που σε περιγράφουν και θα ήθελες να έχεις γράψει εσύ.

Η σειρά είναι τυχαία.

1 –  The Jimi Hendrix Experience / Are You Experienced?

2 –  Μουσικές Ταξιαρχίες / Ανακωχή

3 –  Wipers / Window Shop for Love

4 –  John Coltrane / My Favorite Things

5 –  The Stooges / Down on the Street

Info

Δίσκος: «45° υπό σκιά»
Κυκλοφορεί σε βινύλιο από την The Lab Records

Στο λινκ δειτε το fb/event για το Live στο ΑΝ CLUB με guest τους Kidney Black
https://www.facebook.com/events/2550087815198366

Εισιτήρια προπωλούνται προς 8€ στα:

The lab t-shirts (Βείκου 73 – Κουκάκι)

Oldschool (Σολωμού 13 – Εξάρχεια)

Strakastrüka (Dimitrakopoulou 96-98, Koukaki)

Rhythm Records (Emmanouil Benaki 74, Exarhia)

Το ΤΣΙΜΕΝΤΟ είναι:
Σπύρος Παπακώτσης: Τύμπανα
Μιχάλης Σεμερτζόγλου: Ηλεκτρικό Μπάσο
Αλίκη Πριόβολου: Πλήκτρα
Ιάσων Λεοντίδης: Κιθάρα, Φωνή


mm
About Γιάννης Καφάτος 2261 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*