19/05/2024

Ίρις, πώς είναι να παίζεις στα «Καβουράκια»;

Ίρις

Μπορεί στη σκηνή του Studio Μαυρομιχάλη να ερμηνεύει την έφηβη κόρη του κύριου Κάβουρα, η οποία αμφισβητεί κι αντιστέκεται στις αρχές του, στην πραγματικότητα, όμως, η Ίρις Κατσούλα έχει μια οικογένεια, η οποία από την αρχή στήριξε την αγάπη της για το θέατρο και την επιλογή της να γίνει ηθοποιός.

Η νεαρή ηθοποιός ξεχωρίζει στην παράσταση “Τα Καβουράκια”, που σκηνοθετεί η Ειρήνη Γαντερί σε δικό της κείμενο εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Τσιτσάνη, η οποία σημειώνει απανωτά sold-out τις Τετάρτες στις 18:45. Η ίδια μας μίλησε τόσο για την παράσταση, όσο και για τα δικά της όνειρα…

Θυμάσαι τη στιγμή που αποφάσισες ότι θα ασχοληθείς επαγγελματικά με την υποκριτική; Υπήρξε κάποια αφορμή; Κάποια ταινία/παράσταση που είδες; Κάποιο γεγονός;
–  Ταινίες έβλεπα μανιακά συνέχεια, αλλά αφορμή να γίνω ηθοποιός ήταν μία παράσταση που είδα στα 14 μου, “Το μαυροπούλι” του David Harrower με τον Δημήτρη Καταλειφό. Είχα μαγευτεί, είπα “θέλω κι εγώ αυτό να κάνω” κι η μητέρα μου έτυχε κι είχε αγοράσει το πρόγραμμα που είχε μέσα το κείμενο και θυμάμαι ότι καθόμουν μόνη  μου παίζοντας και τους δύο ρόλους. Παρόλα αυτά, η στιγμή που αποφάσισα να δώσω εξετάσεις σε δραματική σχολή ήταν όταν φοιτούσα στη Θεσσ/νίκη, στο 4ο έτος της σχολής Κινηματογράφου, όπου συνειδητοποίησα ό,τι αν δεν ασχοληθώ επαγγελματικά με την υποκριτική τώρα, μετά μπορεί να είναι κι αργά.

Ίρις

Τι γίνεται στα «Καβουράκια» και ποια η σχέση τους με το ομώνυμο τραγούδι του Τσιτσάνη; Ποιος ο ρόλος σου στην παράσταση; Τι θα ήθελες να πάρει μαζί του φεύγοντας ο θεατής;

 – Τα “Καβουράκια” είναι μία εκδοχή για το πώς έγιναν τα πράγματα στην ιστορία του ομώνυμου τραγουδιού του Τσιτσάνη. Είναι η εκδοχή της Ειρήνης Γαντερί και της ομάδας peach of art κι είναι μία αρκετά σύγχρονη, “πειραγμένη” εκδοχή όπου ο απατημένος “κάβουρας” του τραγουδιού είναι ένας οικογενειάρχης που μεγαλώνει τα παιδιά του στη φύση, διδάσκοντας τους ελευθεριακές αρχές νιτσεϊκού τύπου, χιπισμού κι αναρχίας.

Ο ρόλος που παίζω είναι η μεγάλη κόρη του “κάβουρα”, η οποία αμφισβητεί κι αντιστέκεται στις αρχές του πατέρα αναζητώντας μία “φυσιολογική” ζωή, μακριά από τη φύση. 

Η παράσταση θίγει θέματα, όπως η ελευθερία των επιλογών, η ενηλικίωση, η αντιστροφή των κοινωνικών προτύπων, αλλά πάνω απ’ όλα λέει μία ιστορία. Φεύγοντας, λοιπόν, ο θεατής θα ήθελα να θέλει να πει κι ο ίδιος κάτι για αυτήν την ιστορία όταν ακούσει ξανά το τραγούδι του Τσιτσάνη.

Συμπλήρωσε μου τη φράση” Έγινα ηθοποιός γιατί…”

– Έγινα ηθοποιός γιατί ήταν αυτό που πάντα ήθελα κι ήμουν τυχερή που η οικογένειά μου ποτέ δεν με απέτρεψε.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;
– Αυτήν την περίοδο γράφω ένα έργο με την ομάδα μου, femtettix,  το οποίο ευελπιστούμε να ανεβάσουμε από Σεπτέμβρη. Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία επηρεασμένη από την “Αντιγόνη” και τον Christopher Durang. Γενικά θέλω πολύ να ασχοληθώ με την κωμωδία.

Ίρις

Τα “Καβουράκια”συνεχίζονται για 3 ακόμα παραστάσεις στο Studio Μαυρομιχάλη. 

3 τελευταίες παραστάσεις

Τετάρτη στις 18:45 (3/4, 10/4, 17/4) 

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο  21 0645 3330


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*