09/12/2023

Καλό μήνα και καλή πρωτοχρονιά!


1η Σεπτεμβρίου: Αρχή της Ινδίκτου

Κατά την εκκλησιαστική παράδοση, την αρχή της ινδικτιώνος εσήγαγε ο Αύγουστος Καίσαρ, όταν διέταξε την γενική απογραφή των κατοίκων του Ρωμαικού Κράτους και την είσπραξη των φόρων, κατά την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Από εποχής του Μεγάλου Κωνσταντίνου,έγινε επίσημα η χρήση της ινδικτιώνος ως "χρονολογίας" και έκτοτε η εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, έως σήμερα γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους.

Η Ινδικτιώνα είναι ένας γενικότερος τρόπος μέτρησης του χρόνου ανά 15ετίες με αφετηρία την γέννηση του Χριστού ή για την ακρίβεια από το 3 π.Χ.

Στην περιοχή της Ανατολής τα περισσότερα ημερολόγια είχαν ως πρωτοχρονιά την 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα την φθινοπωρινής ισημερίας.

Επειδή όμως η προηγούμενη ημέρα (23) ήταν τα γενέθλια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού, η πρωτοχρονιά μετατέθηκε στις 23 και καθορίστηκε ως αρχή της ινδίκτου, δηλαδή, της περιόδου του ρωμαικού διατάγματος για τον φόρο που ίσχυε για 15 χρόνια.

Αργοτερα η Εκκλησία έδωσε χριστιανική χροιά

.Στην συνέχεια το 462 μ.χ., για πρακτικούς λόγους και για να συμπίπτει η πρώτη του έτους με την πρώτη του μήνα, η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά μετατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Γενικότερα , η έναρξη της νέας χρονιάς ή για το πολιτικό ή για το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, στον χριστιανικό κόσμο, δεν οριζόταν πάντα με τον ίδιο τρόπο από όλους.Πόσο μάλλον για όλους τους λαούς και σε όλες βέβαια τις ιστορικές περιόδους. Αλλωστε και σήμερα βλέπουμε τους Ασιάτες (Κίνα πχ), τους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους , να έχουν την δική τους Πρωτοχρονιά.

Αυτό που είναι κοινό όμως, είναι ο εορτασμός της νέας χρονιάς, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας,του τόπου,του θρησκεύματος. 

Συμπέρασμα : η προσδοκία για το καλύτερο αύριο.

Ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους τελείται η ακολουθία της Ινδίκτου σε συνδυασμό με την θεία λειτουργία, για την ευλογία του νέου εκκλησιαστικού έτους.

Επίσης πριν λίγα χρόνια η εκκλησία μας όρισε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον.

Στο διά ταύτα, ότι γιορτάζουμε καλό είναι και κάθε αρχή με το καλό να έρχεται!

Σίσσυ Χριστοπούλου

 

 

 


mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*