Η Κατερίνα Αγγελίτσα πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Φιλίνη στην μουσικοθεατρική παράσταση «Η Κοριτσιέρα των Βούρλων» που σκηνοθετεί η Έφη Ρευματά στο Studio Μαυρομιχάλη.
Η νεαρή ηθοποιός είναι μια αποκάλυψη τόσο για την σπαρακτική της ερμηνεία, όσο και για την μοναδική της φωνή που δεν μπορεί παρά να μαγέψει τον θεατή.
Εμείς μιλήσαμε μαζί της μ’ αφορμή την παράσταση, για τα Βούρλα που δεν γνωρίζαμε, τα κορίτσια πίσω από την Πορτάρα αλλά και την απόφασή της να αφήσει τη δουλειά της στο σχολείο για χάρη του θεάτρου.
⦁ «Η Κοριτσιέρα των Βούρλων» πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση που πρωταγωνιστείτε;
Τα Βούρλα ήταν ένα δημόσιο πορνείο που ιδρύθηκε κάπου μετά το 1875, με απόφαση του Δήμου, έξω από τα τότε όρια της πόλης του Πειραιά , ώστε να ασκούν εκεί μέσα, ελεγχόμενα, οι πόρνες το επάγγελμά τους. Η παράστασή μας «η κοριτσιέρα των Βούρλων», φωτίζει τη σελίδα αυτή της ιστορίας μας, μέσα από πραγματικές αφηγήσεις κοριτσιών που έζησαν κι εργάστηκαν έγκλειστες εκεί. Τις ιστορίες αυτές αλιεύσαμε από το ρεπορτάζ της Λιλίκας Νάκου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις», το 1936.
⦁ Γιατί αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς;
Μία από τις πόρνες που ανοίχτηκε στη Λιλίκα Νάκου, η Θεανώ, προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη, έμαθε να γράφει μέσα στα Βούρλα από τον καημό της να πει κάπου την ιστορία της. Να μάθει ο κόσμος πώς έζησαν μέσα στα Βούρλα και πώς κατέληξαν εκεί. «Άμα πεθάνω, κάτι να μείνει κι από μένα» , εξομολογείται στη Νάκου. Για αυτόν και μόνο τον λόγο νομίζω αξίζει να δει κανείς την παράστασή μας.
⦁ Ποιο ρόλο ερμηνεύετε;
Κατά τη διάρκεια της παράστασης «ντύνομαι» τρεις διαφορετικές πόρνες της Κοριτσιέρας των Βούρλων. Την Ξανθούλα, τη Μυρσίνη και τη Θεανώ σε νεαρή ηλικία. Η Θεανώ αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο της παράστασής μας. Είναι εκείνη που θυμάται κι αφηγείται. Μέσα από τις αναμνήσεις της ξεπηδούν όλες οι υπόλοιπες κοπέλες με τις ιστορίες τους. Η κυρία Φιλίνη υποδύεται τη Θεανώ στην πιο ώριμη φάση της και την τέταρτη πόρνη της παράστασης, την Ασπασία την κουφή με τη συγκλονιστική της ιστορία.
⦁ Μαζί με τη σκηνοθέτρια της παράστασης Έφη Ρευματά και την Σοφία Παπαδοπούλου υπογράφετε το κείμενο της παράστασης. Πώς ήταν η διαδικασία της συγγραφής;
Η διαδικασία της συγγραφής γενικά είναι κάτι που με γοητεύει απίστευτα. Τη βρίσκω εξαιρετικά «ανακουφιστική», ξεφεύγω. Ήταν η δεύτερη φορά που συνεργάστηκα με άλλα άτομα προκειμένου να γραφτεί ένα θεατρικό έργο. Είναι πολύ ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις κι άλλες πλευρές του υλικού, μέσα από τα μάτια των συναδέλφων σου. Σου προκαλεί ευχάριστη έκπληξη το στοιχείο εκείνο που δεν είχες φανταστεί μέχρι να το φανταστεί η συνάδελφος ή/και το αντίστροφο. Είναι φοβερό πως η μία γεννά κάτι, η δεύτερη το παίρνει και το μεγαλώνει κι η τρίτη το φροντίζει με τόση αγάπη που ξεχνάς τελικά ποια είναι η πραγματική μαμά του. Το υπέροχο και συνάμα δύσκολο στη συγκεκριμένη δουλειά ήταν πως υπήρχε ήδη ένα συγκλονιστικό , πολύ δυνατό υλικό , πάνω στο οποίο έπρεπε να πατήσει η μυθοπλασία μας, τόσο όσο, με σεβασμό και με διάθεση να το «αναδείξει», χωρίς να το αλλάξει ή επηρεάσει την βαθιά αλήθεια που κουβαλά. Ελπίζω αν είναι κάπου αυτές οι κοπέλες και μας ακούν, να νιώθουν «δικαιωμένες».
⦁ Μάθατε κάτι για την εποχή ή γι’ αυτές τις γυναίκες που δεν γνωρίζατε;
Όλη αυτή η έρευνα που έγινε, προκειμένου να γραφτεί «η κοριτσιέρα των Βούρλων», ήταν ένα ταξίδι σε ένα κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας που προσωπικά μου ήταν άγνωστο. Είχα ακούσει για την Τρούμπα. Όχι για τα Βούρλα. Οπότε σε πρώτο επίπεδο σίγουρα έμαθα πολλά που δε γνώριζα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, συνειδητοποίησα πόσο βαθιά συναισθηματική σύνδεση είχαμε κι εμείς οι ίδιες με τις ιστορίες των κοριτσιών αυτών. Όσο κι αν ζήσανε σε άλλη εποχή, τόσο διαφορετικές ζωές από τις δικές μας, η ταύτιση σε σημεία ήταν αναπόφευκτη , καθώς βλέπεις πως τα θέματα που μας απασχολούν και μας πονάνε, όσο κι αν αλλάζουν μορφή, στο βάθος τους είναι πάντα και ακόμη τα ίδια. Λες κι ένα αδιόρατο νήμα συνδέει τις ζωές πολλών γυναικών μεταξύ τους ανά τις δεκαετίες και τελικά μια ύπαρξη καταλήγει να αφορά δραστικά μια άλλη χρόνια μετά. Αν έχετε δει την ταινία, «Οι ώρες», του Στίβεν Ντάλντρι, ίσως νιώσετε καλύτερα αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω. Μία γυναίκα γράφει ένα βιβλίο τη δεκαετία του ’20, το οποίο τη δεκαετία του ’50, αποτελεί την αφορμή για να αλλάξει μια άλλη γυναίκα τη ζωή της, ενώ παράλληλα τα όσα αφηγείται η συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο, συμβαίνουν αλήθεια, σε μια τρίτη γυναίκα, το 2000.
⦁ Στην παράσταση συνεργάζεστε με την Ελένη Φιλίνη. Πώς είναι η συνεργασία σας;
Ναι, ακριβώς έχω την τύχη να συνεργάζομαι με την κυρία Φιλίνη. Η συνεργασία μας είναι άψογη, είναι πολύ γενναιόδωρη με τους νέους ηθοποιούς. Μεγάλη ευγνωμοσύνη νιώθω που μοιραζόμαστε τη σκηνή σε αυτή την παράσταση.
⦁ Παράλληλα με το υποκριτικό σας ταλέντο διαθέτετε μια υπέροχη φωνή. Έχετε κάνει σπουδές στο τραγούδι;
Δυστυχώς οι συγκυρίες ποτέ δε μου επέτρεψαν ως τώρα να κάνω κάτι συστηματικό στο τραγούδι, αν και πολύ θα ήθελα, καθώς το υπεραγαπώ. Κατά διαστήματα έχω συναντηθεί όμως για λίγο καιρό με πολύ καλούς δασκάλους, που όλοι κάτι μου έδωσαν. Ο Θοδωρής Οικονόμου κι ο Γιώργος Σαμαρτζής στη δραματική σχολή, καθώς και ο Απόστολος Κίτσος κι η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου μετά.
⦁ Τελείωσατε το παιδαγωγικό τμήμα και μάλιστα δούλεψατε ως δασκάλα. Πώς αποφάσισατε να τα παρατήσετε όλα για την υποκριτική;
Κάθε χρόνο που συμπλήρωνα ως εκπαιδευτικός σε Δημοτικά, τόσο πιο σίγουρη ήμουν πως η δουλειά αυτή δεν ήταν για μένα. Το μόνο που μου έδινε χαρά ήταν να κάνω θέατρο στα παιδιά. Νομίζω πως οι λίγοι μαθητές και μαθήτριες που είχα, αν κάτι όμορφο κράτησαν από μένα, ήταν αυτό. Δε γινόταν να μην τα εγκαταλείψω όλα για να το δοκιμάσω και να μου δώσω μια δεύτερη ευκαιρία – έστω κι αν το αποφάσισα κάπως αργά, στα 25 μου. Είχε γίνει πια ζήτημα σημασίας ζωτικής για μένα.
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-koritsiera-ton-bourlon/
Η Κοριτσιέρα των Βούρλων | Εισιτήρια online! | Viva.grΗ ΚΟΡΙΤΣΙΕΡΑ ΤΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα κορίτσια που αγαπήθηκαν πίσω από την Πορτάραwww.viva.gr |
INFO:
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, Ανέργων, ατέλειες), 12 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65)
Διάρκεια: 70 λεπτά
Για 20 παραστάσεις στο Στούντιο Μαυρομιχάλη
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 14 Δεκεμβρίου