Κική Κέρζελη

Κική Κέρζελη: «Τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν και πρέπει να είναι ανάσα για την επαρχία»

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, στο πλαίσιο του 66 ου Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσιάζει την Τετάρτη 19 και  την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 21.30 στην Πλατεία Μακέδου την παράσταση «Έρημοι» της Κικής Κέρζελη. Η συγγραφέας συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τον Δημήτρη Μανδρινό, τον Γιώργο Ανδριώτη και τη Ζωή Αρβανίτη.

Εμείς μιλήσαμε μαζί της μ’ αφορμή αυτή τη θεατρική δουλειά, η οποία βάζει στο επίκεντρο την ίδια την πόλη της Καβάλας που ένα πρωί μετατρέπεται σε… έρημο!

Στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση πρωταγωνιστούν ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Δημήτρης Μανδρινός και η Ανδρονίκη Πολυχρονίδου.

Πείτε μας δύο λόγια για την παράσταση «Έρημοι»;

Ξυπνάμε ένα πρωί στην πόλη της Καβάλας και αυτό που αντικρίζουμε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θυμόμαστε από αυτή την πόλη. Η πόλη έχει μετατραπεί σε έρημο, όχι στον γνωστό γεωλογικό σχηματισμό, αλλά σε ένα τοπίο γεμάτο γύψο, θειάφι και καπνό, που πλάστηκε από ανθρώπινα χέρια, μέσω της επένδυσης σε εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας. Αυτή η ερημιά που απλώνεται στο τοπίο πυροδοτεί την έσω ερημιά των 3 ηρώων, οι οποίοι μέσα από τις εγκιβωτισμένες τους ερήμους μας αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες απώλειας και πένθους, για δικούς τους ανθρώπους που σκέπασε αυτή η έρημος, για τον τόπο που σε τίποτα δεν θυμίζει τον τόπο που αγάπησαν, για την αλλοίωση του ίδιου τους του εαυτού.

Στην παράσταση «Ερημοι» θα παρακολουθήσετε τους τρεις ήρωες να ξεδιπλώνουν μπροστά σας την ιστορία τους, να διαπραγματεύονται και να παλεύουν για την ευθύνη που φέρουν για την ερημοποίηση του τόπου και του εαυτού τους εξαιτίας, και να προσπαθούν να καθρεφτίσουν πάνω στους άλλους όσους και όσα έχασαν, μήπως στο τέλος καταφέρουν και γλιτώσουν από το ρούφηγμα μέσα στην έρημό τους.

 Η παράσταση παίζεται στην  Πλατεία Μακέδου και όχι σε κάποια σκηνή. Αυτό πόσο σας δυσκολεύει και πόσο σας εμπνέει;

Οι εξωτερικοί χώροι, που δεν προορίζονται για θεατρική χρήση, πάντοτε αποτελούν μία τεράστια πρόκληση για ποικίλους πρακτικούς λόγους, παρ’ όλα αυτά φέρουν κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, ακόμη και για την μουσική μιας παράστασης. Στην περίπτωση της δικής μας παράστασης, η εγκατάλειψη των κτιρίων που περιβάλλουν τη συγκεκριμένη πλατεία, λειτουργούν ως ένα βασικό εργαλείο και υλικό της παράστασης. Αυτή η εγκατάλειψη αντικατοπτρίζει απόλυτα την αστική έρημο για την οποία μιλάμε. Τα κτίρια και τα στοιχεία πάνω τους, όπως για παράδειγμα μία παλιά σπασμένη επιγραφή, είναι μία ένδειξη πως κάποτε εδώ πέρα υπήρξε ζωή, ωστόσο η σημερινή σκουριά και παρακμή, μας δημιουργούν την αίσθηση της ερημοποίησης, την αίσθηση πως ο χρόνος για αυτό το μέρος έχει τελειώσει. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της πλατείας που περιβάλλεται από αυτά τα μεγάλα, πέτρινα κτίρια, είναι το ηχοτοπίο που έχει δημιουργηθεί μέσα σε αυτή την πλατεία. Τόσο δίπλα από κεντρικό δρόμο της Καβάλας, και παράλληλα τόσο αποκομμένο ηχητικά από ήχους αυτοκινήτων, φωτεινών επιγραφών και εξωτερικών μονάδων κλιματισμού. Όλα τα παραπάνω είναι λόγοι για τους οποίους επιλέξαμε τον συγκεκριμένο χώρο, τη συγκεκριμένη πλατεία, και προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που γνωρίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε.

Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου ότι η παράσταση είναι : “αφιερωμένη στους αφανείς αντιήρωες που δεν πρόλαβαν, που φοβήθηκαν, που δεν κατάλαβαν, που ξεχάστηκαν, και τώρα πια περνούν τις μέρες τους έρημοι ανάμεσα σε ερήμους.” Ποιοι είναι για εσάς αυτοί οι αφανείς ήρωες;

Οι αφανείς ήρωες στη συγκεκριμένη παράσταση είναι αυτοί που χάθηκαν και αυτοί που έμειναν πίσω να πενθούν, γιατί δεν μπόρεσαν, δεν πρόλαβαν να καταλάβουν πως αυτή η τεχνητή έρημος, αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου να κατακτήσει τα πάντα γύρω του, ακόμη και την ίδια τη φύση, στο βωμό της εξέλιξης, στο βωμό του χρήματος, τελικά θα ήταν αυτό που θα τους ρουφούσε και τους ίδιους μέσα. Αυτοί οι αφανείς αντιήρωες, δεν βρήκαν το θάρρος να αντισταθούν σε αυτό το κύμα καταστροφής που ερχόταν προς τα πάνω τους, γιατί πίστεψαν πως δεν πειράζει να θυσιάσουν λίγη από τη φύση γύρω τους προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη στην περιοχή τους. Γιατί όμως μιλάμε θα μου πείτε για ηρωισμό; Γιατί η ηρωική πράξη μπορεί να ενέχει και τη θυσία, και οι ήρωες στην συγκεκριμένη παράσταση βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να θυσιαστούν και να θυσιάσουν ακούσια, μήπως και οι επόμενοι κάτοικοι αυτού ή και κάποιου άλλου τόπου μελλοντικά, καταλάβουν και προλάβουν.

Το έργο θα ανέβει μόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ στην Καβάλα ή θα παρουσιαστεί και αλλού;

Προς το παρόν τα σχέδια μας ξεκινάνε και τελειώνουν στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Μετά την ολοκλήρωση των δύο παραστάσεων θα εξετάσουμε τυχόν δυνατότητες για το μέλλον αυτής της παράστασης, καθώς έχουμε αρκετές ιδέες για την εξέλιξη αυτού του έργου. Σίγουρα θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς το ταξίδι της παράστασης να συνεχιστεί. 

 Πώς βλέπετε τα ΔΗΠΕΘΕ; Υπάρχει μια ουσιαστική πολιτική ώστε το κοινό της επαρχίας να γνωρίσει το «καλό» θέατρο;

Θα σας πω κάτι που μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά κλισέ, όμως πιστεύω πως πραγματικά περικλείει την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της λειτουργίας των περιφερειακών θεάτρων, τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν και πρέπει να είναι ανάσα για την επαρχία, ανάσα για τους κατοίκους της επαρχίας που αγαπούν το θέατρο, ανάσα για τους ανθρώπους που δεν αγαπούν το θέατρο γιατί δεν είχαν ευκαιρία να το γνωρίσουν, και φυσικά ανάσα για όλα εκείνα τα παιδιά που η καλλιτεχνική έκφραση θέλουν να γίνει ο επαγγελματικός τους δρόμος. Ο ρόλος των ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να είναι διττής σημασίας, καλλιτεχνικός και εκπαιδευτικός, και η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη σε αυτά, με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της προσπάθειας.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια.

Αν εξαιρέσουμε την ιδιότητα μου ως μουσικός, που σε αυτόν τον τομέα διάφορα πλάνα σχεδιάζονται, προχωράνε και υλοποιούνται, τα επόμενα σχέδια μου στο θέατρο βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αρχικής ιδέας.

Κείμενο: Κική Κέρζελη

Σκηνοθεσία: Κική Κέρζελη, Δημήτρης Μανδρινός, Γιώργος Ανδριώτης, Ζωή

Αρβανίτη

Πρωτότυπη μουσική – σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Γιώργος Ανδριώτης

Σκηνικά – κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Παίζουν: Δημήτρης Μανδρινός, Ανδρονίκη Πολυχρονίδου

Special Guest: Αργύρης Μπακιρτζής

Έρημοι της Κικής Κέρζελη

Πλατεία Μακέδου (πίσω από το Εργατικό Κέντρο Καβάλας)

Τετάρτη 19 & Πέμπτη 20 Ιουλίου, ώρα 21.30

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 10€, Μειωμένο: 8€

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της παράστασης.

Προπώληση στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην

ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από την Τετάρτη 12

Ιουλίου (10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00) ενώ τις ημέρες των παραστάσεων θα

γίνεται προπώληση στο ταμείο του χώρου της εκδήλωσης από τις 19:30 το απόγευμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Καβάλας 2510. 220876 – 7 (10.00-14:00)

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top