31/01/2023

…κλεφτές ματιές στους ιστότοπους 8+1 συγγραφέων που αγαπούν τα παιδιά!


Όταν αγαπημένοι συγγραφείς, εκτός από μια θέση στην παιδική βιβλιοθήκη, διεκδικούν και μία θέση στο αχανές διαδικτυακό τοπίο.

Τους γνωρίσαμε και τους αγαπήσαμε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους. Ο καθένας τους είναι κι ένας κόσμος γεμάτος λέξεις, εικόνες και νοήματα που γοητεύουν μικρούς και μεγάλους. Μάθαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, ονειρευτήκαμε, προβληματιστήκαμε, ταξιδέψαμε, μεγαλώσαμε μαζί τους. Τους ξανα-ανακαλύπτουμε μέσα από τις προσωπικές τους σελίδες στο διαδίκτυο. Το ιντερνετικό τους σπιτικό μας φέρνει πιο κοντά στο σύνολο του έργου τους, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχει τη δυνατότητα να τους γνωρίσουμε καλύτερα, να παρακολουθήσουμε τις δραστηριότητές τους και φυσικά να….επικοινωνήσουμε απευθείας μαζί τους. Επισκεφθήκαμε τους ιστότοπους 8+1 πολύ γνωστών συγγραφέων για παιδιά και σταθήκαμε σ΄ό,τι μας έκανε εντύπωση ή μας άρεσε περισσότερο.

 

 

ALKHZEH

1. Η Άλκη Ζέη είναι μια σταθερή αξία στη σύγχρονη λογοτεχνία μας. Στη σελίδα της θα βρείτε μια πολύ όμορφη παρουσίαση των έργων της, κριτικές και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά, στιγμιότυπα από εκδηλώσεις και συναντήσεις με παιδιά. Στην ετικέτα “ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ” και στην ενότητα “ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ” ανακαλύψαμε πτυχές από τη ζωή και το έργο της μέσα από λόγια τρίτων, που δεν γνωρίζαμε και πολύ μας άρεσαν.

 

 

LOTYPETROVITS

2. Η πολυγραφότατη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου διαθέτει ένα ολοζώντανο, με συνεχείς ανανεώσεις άρθρων, προσωπικό ιστολόγιο. Θα βρείτε πολλά κι ενδιαφέροντα άρθρα για τον κόσμο του παιδικού βιβλίου, κριτικές, αναφορές σε άλλες προσωπικότητες της παιδικής/νεανικής λογοτεχνίας, ένα πλήθος συνεντεύξεων και φυσικά την εργογραφία και τα βραβεία/διακρίσεις που η συγγραφέας έχει λάβει. Η ίδια δηλώνει κάτω από το όνομά της: «…η ζωή δίχως παραμύθι συχνά γίνεται αφόρητη…» κι εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της! Μια δεύτερη σελίδα της συγγραφέως μπορείτε να βρείτε κι εδώ.

 

MANOS-KONTOLEON

3. Ο Μάνος Κοντολέων δε γράφει μόνο για παιδιά, έτσι στη σελίδα του βρίσκει κανείς πληροφορίες για το σύνολο του έργου του. Στην ετικέτα “Οι απόψεις μου” υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες κριτικές, συνεντεύξεις κι ομιλίες, αλλά και μια σειρά από εξαιρετικά άρθρα του ιδίου κάτω από τον τίτλο “Άλλα κείμενα”. Θεατρικές διασκευές έργων του, που σίγουρα πολλοί εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν, μπορείτε να βρείτε στην ετικέτα “Βιβλία στο διαδίκτυο”.

 

 

VAGGELIS-HLIOPOULOS

4. Ο συγγραφέας του Τριγωνοψαρούλη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, μας υποδέχεται στη σελίδα του με ένα δώρο. Πρόκειται για μια σειρά δράσεων κάτω από τον τίτλο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», οι οποίες συνδέουν τον αθλητισμό με μηνύματα ενάντια στο ρατσισμό. Στον ιστότοπο του αγαπημένου συγγραφέα κυριαρχεί η εικόνα του δημοφιλούς ήρωα που καθιέρωσε, αλλά μπορεί κανείς να δει κι όλα τα υπόλοιπα βιβλία του. Υπάρχουν ακόμα βίντεο, παιχνίδια και δραστηριότητες, αλλά και τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε και στην προσωπική σελίδα του μικρού φίλου των παιδιών, εδώ.

 

 

ARGYRO-PIPINH

5. Η Αργυρώ Πιπίνη  έχει ίσως μία από τις πιο καλοσχεδιασμένες και χαριτωμένες σελίδες που έχουμε δει. Πρόκειται για ένα σπιτάκι που ταξιδεύει στον ουρανό, με μια σειρά από κρυμμένους συνδέσμους που παραπέμπουν σε άλλες σελίδες, αρκεί να παίξετε λίγο με τον κέρσορα πάνω τους! Μας άρεσε πάρα πολύ η ροζ γατούλα που γουργουρίζει και ο ήχος της ξύλινης πόρτας. Στην ετικέτα “Τα βιβλία μου” ένα κόκκινο βιβλίο που τραγουδά, θα σας φέρει μπροστά σ’ ένα άλλο τεράστιο βιβλίο, όπου αναγράφονται τα έργα της συγγραφέως. Σε κάθε σας επιλογή αλλάζει η σελίδα. Σε αρκετούς από τους τίτλους έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε και τις πρώτες σελίδες των βιβλίων.

 

EVA-MASTORH

6. Πολύ ενδιαφέρον (και τεράστιο σε όγκο) είναι το ιστολόγιο της Εύας (Βούλας) Μάστορη. Εξαιρετικά σύνθετο στη δομή και στο περιεχόμενό του το συγκεκριμένο μπλογκ μας παραθέτει σε εικονίδια, αριστερά και δεξιά, τα βιβλία της συγγραφέως. Κάθε φορά που κάνετε κλικ πάνω τους, ανοίγει το ιστολόγιο του συγκεκριμένου βιβλίου, όπου μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα, πολλές κριτικές κι εκτενή σχόλια από αναγνώστες. Σε μερικά από τα βιβλία θα βρείτε και πολύ όμορφα σημειώματα της ιδίας της συγγραφέως σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τον τίτλο ή το περιεχόμενο του βιβλίου της.

 

 

SOFIA-MANTOYVALOY

7. Εξαιρετική είναι και η σελίδα της Σοφίας Μαντούβαλου. Η συγγραφέας διαθέτει έναν πολύ πλούσιο από άποψη περιεχομένου ιστότοπο. Θα βρείτε ανάμεσα σε άλλα, συνεντεύξεις, ομιλίες, άρθρα και πολλές αναφορές στο έργο της από Πανεπιστημιακούς, Εκπαιδευτικούς, Κριτικούς, Συγγραφείς, ΜΜΕ, αλλά και από παιδιά! Μην παραλείψετε να διαβάσετε την επιστολή στην “Αγαπημένη της Φαντασία” και τις συγκινητικές “Βιοαποκαλύψεις της”. Στην ετικέτα “από βιβλίο σε βιβλίο” υπάρχει μια εκτενής παρουσίαση του συγγραφικού της έργου, ενώ στην ετικέτα “από ταινία σε ταινία” θα βρείτε πρωτότυπες, ελκυστικές ταινίες βασισμένες στην καθημερινότητα και τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών, που η ίδια η συγγραφέας έχει ανεβάσει στο κανάλι της στο YouTube κι έχουν προβληθεί παλαιότερα από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Πραγματικά πολύτιμο υλικό!

 

 

ELENI-DIKAIOY

8. H υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2016 Ελένη Δικαίου, έχει κι αυτή τη δική της γωνιά στο διαδίκτυο. Ανάμεσα στις πολλές ετικέτες της σελίδας της θα βρείτε φυσικά όλα της τα βιβλία, το βιογραφικό της, κριτικές για το έργο της κι εκδηλώσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει. Στην ετικέτα “Προσωπικές στιγμές” θ’ ανακαλύψετε, μαζί με άλλα πολλά, τα αληθινά «Κοριτσάκια με τα ναυτικά» (το πρώτο της μυθιστόρημα για νεαρούς αναγνώστες που την έκανε γνωστή).

 

 

MARIA-PAPAGIANNI

9. Στη σελίδα της Μαρίας Παπαγιάννη αφήστε τις χαρούμενες πασχαλίτσες να σας οδηγήσουν. Μας άρεσαν πολύ στην ετικέτα “Με λίγα λόγια…εγώ” τα προσωπικά κείμενα της συγγραφέως στις “Σκόρπιες σελίδες”. Πρόκειται για άρθρα της που έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και παρουσιάζονται συγκεντρωμένα. Θα βρείτε ακόμα στον ιστότοπό της συνεντεύξεις, μια αναλυτική παρουσίαση των βιβλίων της, καθώς κι εξαιρετικές αναφορές για τα έργα της στη στήλη “Είπαν για μένα”.

Αλκιβιάδης Κούσης
 

 


mm
About Αλκιβιάδης Κούσης 5 Articles
Από μικρός αγαπούσε πολύ τα παραμύθια. Όταν σταμάτησε να τ’ ακούει από τη μητέρα του, άρχισε να τ’ αναζητεί παντού και τα γράφει μόνος του. Σπούδασε παιδαγωγικά για να διασφαλίσει μόνιμο ακροατήριο στις ιστορίες του κι ασχολήθηκε με το θεατρικό παιχνίδι για να μην σταματήσει ποτέ να παίζει. Ζει σ’ έναν κόσμο δικό του, γεμάτο βιβλία κι έχει για παρέα το σκύλο και το γάτο του. Το Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο δικό του παραμύθι για παιδιά με τίτλο «Οι φίλες μας…οι μάγισσες» (Εκδόσεις Πατάκη).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*