21/02/2024

Κωνσταντίνου Γ. Στράτου, Το «Κίνημα του Ναυτικού» 1972-1973: Τα γεγονότα, οι άνθρωποι, η μνήμη

Στράτου, Το «Κίνημα του Ναυ-τικού»

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ και στη σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (διεύθυνση: Βαγγέλης Καραμανωλάκης) Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γ. Στράτου, Το «Κίνημα του Ναυ-τικού» 1972-1973: Τα γεγονότα, οι άνθρωποι, η μνήμη, κυκλοφο-ρεί από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, στη σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗ-ΚΗ (διεύθυνση: Βαγγέλης Καραμανωλάκης)

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ. ΣΤΡΑΤΟΥ τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Ρήγας Φεραίος» του Πολεμικού Μουσείου (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2-4).

Τον Μάιο του 1973 το αντιτορπιλικό «Βέλος» του ελληνικού Πο-λεμικού Ναυτικού αποχώρησε από τη νατοϊκή άσκηση στην οποία συμμετείχε στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και κατέφυγε στο Φιουμι-τσίνο της Ιταλίας, ως συνέπεια της εξάρθρωσης της συνωμοσίας ανώτερων και κατώτερων εν ενεργεία αξιωματικών, που στόχο εί-χε την κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου για την ανατροπή της

Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Στη συγκυρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το 1973, το βιβλίο του Κ. Στράτου προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην Ιστορία της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και της Μεταπολίτευσης μέσω του Κινήματος του Ναυτικού (1972-1973). Με σημείο εκκίνησης τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το Κίνημα από τις ελληνικές κυ-βερνήσεις κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2008, το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: τι ήταν το Κίνημα του Ναυτικού το 1973 και πώς κατέληξε να συνιστά σύμβολο της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το «Κίνημα του Ναυτικού» 1972-1973 είναι η ιστορία μιας από τις σημαντικότερες δράσεις του αντιδικτατορικού συντηρητικού χώρου, προερχόμενη από τον πυρήνα του μετεμφυλια-κού ελληνικού κράτους, τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Κωνσταντίνος Γ. Στράτος γεννήθηκε στα Χανιά το 1991. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας (UNIBO) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Σύγχρονη Ιστορία από το ίδιο τμήμα. Το 2022 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και σήμερα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ίδιο τμήμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία του μεταπολεμικού ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας των δεκαετιών του 1970 και 1980.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστο- ρίας, ΕΚΠΑ. Πρόεδρος ΑΣΚΙ·

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΚΗ, ιστορικός, διδάσκουσα ΕΑΠ·

Πλωτάρχης ΠΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Επιτελής ΥΙΝ. Γενικός Γραμματέας

ΓΕΕΘΑ/ΕΕΣΙ∑·

ΕΥΑΝΘΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Καθηγητής Ιστορίας του μεταπολεμικού κόσμου, ΕΚΠΑ. Γενικός Γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής,

και ο συγγραφέας.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*