18/06/2021

Λουκουμάδες Αιγαίον: Έκλεισε ένας …κύκλος ενός αιώνα

Λουκουμάδες Αιγαίον: Έκλεισε

Το έχω πει και θα το ξαναπώ πολλές φορές! Όταν ανοίγει ένα ζαχαροπλαστείο κλείνει μια φυλακή! Ελαφρώς παραφρασμένος Βίκτωρ Ουγκό! Να το πω κι αλλιώς; Όταν κλείνει ένα ζαχαροπλαστείο ανοίγει μια φυλακή! Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για λουκουματζίδικο! Με τρόμο, ως φανατικός γλυκατζής και φανατικότερος οπαδός των λουκουμάδων, διάβασα την ανακοίνωση του ιστορικού κεντρικού καταστήματος των λουκουμάδων “Αιγαίον” που έλεγε τα εξής: “Σχεδόν ένας αιώνας πέρασε! Το «Αιγαίον» κλείνει εδώ έναν κύκλο. Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον”!

Λουκουμάδες Αιγαίον: Έκλεισε

Δύσκολο να το συνειδητοποιήσει κανείς. Ακόμα πιο δύσκολο να περάσει από την Πανεπιστημίου και να μην κάνει την κλασική στάση για λίγους λουκουμάδες έστω και στο όρθιο! Το άρωμα σε έπαιρνε από νωρίς την ώρα που περπατούσες στο κέντρο της Αθήνας και έριχνες μια ματιά στις εφημερίδες, στα διεθνή περιοδικά, στις νέες μάρκες σιγαρέτων! Ξαφνικά, εκεί που διάβαζες το πρωτοσέλιδο των Times, ένα υπέροχο, σχεδόν μαγικό, άρωμα σου έπαιρνε τα μάτια από τις ειδήσεις και σε έσπρωχνε παθιασμένα προς το αγαπημένο κατάστημα! Ακολουθούσες την οσμή από μέλι και κανέλλα και τα αυτοκίνητα γύρω σου, λες και σταματούσαν έξαφνα για να χαιρετίσουν οι οδηγοί τους μαστόρους που έφτιαχναν αυτά τα τόσο ποθητά γλυκάκια! Λουκουμάδες “Αιγαίον”! Με παράδοση από το 1926, με διθυραμβικές κριτικές μέχρι και στον διεθνή τύπο! Με άφθονες χορηγίες στα Ελληνικά τηλεοπτικά σίριαλ! Με χιλιάδες οπαδούς που δυσκολεύονταν να φάνε λουκουμάδες από όπου κι όπου!

Λουκουμάδες Αιγαίον: Έκλεισε

Λίαν προσφάτως πέρασα έξω από την Πανεπιστημίου και έκανα την κλασική μου στάση για λουκουμάδες! Έδωσα την παραγγελία, παρέλαβα το κουτάκι, πήρα μια βαθύτατη εισπνοή για να φτάσει το μέλι κι η κανέλλα στον εγκέφαλο και ξεκίνησα να κατασπαράζω τους λουκουμάδες μου! Πανδαισία! Γεύση που σε έκανε να ξεχνάς ακόμα και την παρακμή του κέντρου της πόλης! Γεύση που σε έκανε να πας ετοιμοπόλεμος στο ραντεβού σου και να επιστρέψεις νικητής και τροπαιούχος!

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σε μια λουτρόπολη, στις οποίες, όπως θα γνωρίζετε, οι λουκουμάδες δίνουν και παίρνουν στα παραλιακά καταστήματα! Ήμουν μαζί με έναν φίλο μεγαλύτερο από μένα σε ηλικία. Του πρότεινα να φάμε λουκουμάδες. Κι αυτός μου απάντησε αυστηρά: “Αν δεν είναι “Αιγαίον” είναι αδύνατον να φάω”!

Όπως βλέπετε λοιπόν, η παράδοση στη χώρα μας χαίρει ακόμα ιδιαίτερου σεβασμού και πολύ καλά κάνει! Μια παράδοση που μας γλύκαινε από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά! Μια παράδοση που αποτελούσε επιβράβευση σε κάθε μας δύσκολη προσπάθεια! Μια παράδοση που δεν μπορεί να κλείνει τόσο απλά με μια ολιγόλογη ανακοίνωση. Εγώ όμως στέκομαι στο τέλος αυτής της ανακοίνωσης. Στο αισιόδοξο κομμάτι που σχεδόν υπόσχεται να μας ξαναγλυκάνει στο μέλλον. Προσοχή όμως! Μέλλον μπορεί να είναι και το έτος 2573! Εμείς οι φανατικοί του καταστήματος και των λουκουμάδων ευχόμαστε αυτή η γλύκα να κρύβεται κάπου εδώ κοντά. Πόσο κοντά; Και αύριο δεν θα με πείραζε καθόλου! Όμως ας δείξουμε κατανόηση. Προσωπικά σκοπεύω να περιμένω το πολύ, λίγους μήνες!

Λουκουμάδες Αιγαίον: Έκλεισε

Μετά δεν σας υπόσχομαι τίποτα! Ενδεχομένως να πάρω τα πανό, να πάω Πανεπιστημίου και Χαριλάου Τρικούπη, να πάρω μαζί μου και όλους τους φανατικούς των λουκουμάδων “Αιγαίον” και να διαμαρτυρηθούμε όπως αρμόζει στην περίσταση! Ίσως να με θεωρείτε ολίγον υπερβολικό με αυτά που γράφω. Ίσως να είναι κι έτσι τελικά! Μα να ξέρετε πως είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς μια τόσο γλυκιά συνήθεια! Άλλωστε, όπως θα γνωρίζετε, οι παιδικές μας γεύσεις είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στον ουρανίσκο μας! Γίνεται ποτέ να σβήσουν; Αυτός ο κύκλος δεν έκλεισε για μένα! Παραμένει ανοιχτός σαν ένας…μισοδαγκωμένος στρογγυλός λουκουμάς “Αιγαίον”!

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 518, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*