
Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs)
ως βασικοί δρώντες ευρωπαϊκής πληροφοριακής διαδραστικότητας
-η περίπτωση του Europe Direct of Crete-
«Nothing stays the same for long, nothing repeats itself identically»
GE CAIDEN
Eισαγωγικές προσεγγίσεις
Το φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού, το οποίο αναπόδραστα διατρέχει σχεδόν όλες τις σφαίρες του κοινωνικού πράττειν, αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν είναι επιλέξιμη, αλλά αδιαπραγμάτευτο δεδομένο. Έτσι, το πρόταγμα μιας επαναεπινοημένης δημοκρατίας στην Ευρώπη αποτελεί κοινή συνισταμένη των σύγχρονων προκλήσεων, οι δράσεις της οποίας θα πρέπει να ελαύνονται υπό την σκέπη της συλλογικής εθνικής δημοσιότητας, μέσω ενός κοινού θεσμίσματος, με τρόπο τέτοιο που να μην υποβαθμίζεται το νομιμοποιητικό της υπόβαθρο.
Κατά αυτόν τον τρόπο, επιτάσσεται η αναγκαιότητα ενός ειλικρινούς διαλόγου αναφορικά της επαναεννοιολόγησης τους περιεχομένου της δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακτήσει τη χαμένη της για πολλούς νοµιµοποίησή της. Ως προς τούτο, στο συνεχώς ευμετάβλητο ευρωπαϊκό ιστορικό πλαίσιο όπου τα πάντα μεταλλάσσονται με γοργούς ρυθμούς ένας οιωνοί αναστοχασμός (reflexivity) αναφορικά με το περιεχόμενο και τις προοπτικές της καθαυτής έννοιας της δημοκρατίας, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, έτσι ώστε οδηγηθούμε σε ευρωπαϊκά θεσμικά μορφώματα τέτοια που να μπορούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του ευρωπαίου πολίτη ως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κεκτημένα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να διαμορφωθεί μία ευρωπαϊκής έκτασης δημοκρατική βούληση, η οποία θα στηρίξει τις εκάστοτε τομεακές ευρωπαϊκές πολιτικές.
αναγκαία συνθήκη
Μείζονος σημασίας προϋπόθεση για την πραγμάτωση των προαναφερθέντων δεν είναι άλλη από την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τους εν γένει τομείς δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα αυτών που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.
Τούτο, θα συντελέσει, έτσι ώστε να γίνει συνείδηση, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά σύνολα δεν απαιτούν μία μονομερή λύση προερχόμενη από ένα θεσμικό πλαίσιο ενός εθνικού κράτους, αλλά είναι αναγκαίο να προσεγγίζονται με περισσότερη πολυποικιλότητα και πολυμέρεια.
Από τη στιγμή που η κυριαρχία ενός κράτους δεν είναι, εδώ και δεκαετίες, νοητή ως αδιαίρετη, αλλά το κράτος τη μοιράζεται με διεθνείς υπηρεσίες, όπου τα εδαφικά και πολιτικά του όρια γίνονται όλο και πιο διαπερατά.
το Europe Direct of Crete ως βασικός φορέας ευρωπαϊκής πληροφόρησης
Βασικοί δρώντες τέτοιας ευρωπαϊκής ενημέρωσης αποτελούν τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs), όπου είναι τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την ΕΕ και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και για την προώθηση της συμμετοχικής άσκησης της ιδιότητας του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ένα εξ αυτών είναι και το Europe Direct of Crete, που σαν φορέα υποδοχής έχει την Περιφέρεια Κρήτης.
Το Europe Direct of Crete είναι η υπηρεσία, που παρέχει σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Κρήτης τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσα πληροφορίες, συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα όργανα, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ε.Ε., καθώς και τις δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κρήτης προσφέρει ενημέρωση για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο που αριθμεί περίπου 500 κέντρα στα 28 κράτη μέλη, εκ των οποίων τα 19 βρίσκονται στην Ελλάδα.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ακόμη, μέσω ενός μηχανισμού ανατροφοδότησης, να υποβάλουν στις Βρυξέλες, τις ανησυχίες τους, τα ερωτήματα και τα σχόλιά τους σχετικά με κάθε πτυχή των εργασιών της ΕΕ.
Παράλληλα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν έντυπα , φυλλάδια και οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, τις Συνθήκες στις οποίες βασίζονται, τους νόμους που εκδίδονται και εφαρμόζονται από κοινού με την κυβέρνηση της χώρας, τις κοινές πολιτικές (για τη γεωργία, την αλιεία, το εμπόριο και τον ανταγωνισμό) τα προγράμματα σε άλλους τομείς όπως η απασχόληση, η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, το περιβάλλον κλπ.
Κοντολογίς, τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (EDICs) αποτελούν έναν από τους κορυφαίους παράγοντες ευρωπαϊκής πληροφοριακής διαδραστικότητας για την εγκαθίδρυση ενός αξιακού υποβάθρου προσανατολισμένου στις γενεσιουργές αιτίες δημιουργίας της ΕΕ, το οποίο θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα προγεφύρωμα ανάδειξης των καθαυτών πολιτικών και ηθικών αξιών πολιτισμικού χαρακτήρα, τείνοντας, στην έως ένα βαθμό, συνεκτικότητα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Ενός γίγνεσθαι που η αβεβαιότητα κάνει επιτακτική την ανάγκη επίτευξης μίας ευρωπαϊκής θεσμικής συνοχής πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, η οποία θα εδράζεται στα ιδεώδη του δυτικού πολιτισμού.
Leave a Reply