Μαθαίνοντας για το Ολοκαύτωμα στο πλαίσιο του Erasmus και ο συντονιστικός ρόλος του 1ου Εσπερινού Γυμνασίου Πάτρας
Όχι ένα αλλά πολλά σχολεία. Όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από ακόμα 4 χώρες του εξωτερικού. Και ένα θέμα ιστορικό που θα λάβει διαστάσεις στο σήμερα και στην κατεύθυνση της εξάλειψης των διακρίσεων.
Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών αιτήθηκε στο ίδρυμα ΙΚΥ και στο πρόγραμμα Erasmus να αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε μία τέτοια συνεργασία, με εμπλεκόμενους εταίρους σχολεία από Γερμανία (Αμβούργο), Ρουμανία (Ιάσιο), Ιταλία (Μόδενα), Ουγγαρία (Ζάρκαντ) και σκοπό να μελετήσουν οι μαθητές το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στις αντίστοιχες χώρες. Το σχέδιο, το οποίο επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Δαλαμήτρου καθηγήτρια Αγγλικών και υπεύθυνη του σχολείου για το πρόγραμμα erasmus) και Χρήστος Τέγας, Δ/ντής της σχολικής μονάδας, εγκρίθηκε με την υψηλότερη βαθμολογία πανελληνίως στην κατηγορία του. Ο τίτλος του είναι “Πέρα Από Τελικές Λύσεις: Η Διδασκαλία της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και του Ολοκαυτώματος Μπορεί να Προάγει την Κοινωνική Συμπερίληψη και την Εξάλειψη των Διακρίσεων στην Τάξη”.
Το θέμα δεν είναι τυχαίο μια και η Αχαΐα έχει στους κόλπους της τη Μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων με το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 αλλά και όλων όσων είχαν προηγηθεί στα χωριά της επαρχίας Καλαβρύτων.
Αυτό σημαίνει πως την προσεχή διετία μαθητές όλων των παραπάνω σχολείων θα πραγματοποιήσουν διδακτικές επισκέψεις στις χώρες που προαναφέρθηκαν και θα παρακολουθήσουν δραστηριότητες διδασκαλίας, μάθησης και κατάρτισης σχετικές με το μάθημα της Ιστορίας, της Πολιτικής Παιδείας, των Ξένων Γλωσσών, της Πληροφορικής, και της Γεωγραφίας, πάντα με στόχο να εξασκήσουν τις δεξιότητες κοινωνικής συμπερίληψης μειονεκτούντων/ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Όπως εξηγεί στο thebest.gr η Μαρία Δαλαμήτρου το πρόγραμμα, τα μαθήματα και οι ανταλλαγές επισκέψεων ξεκινούν αυτό τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2021.
«Τα σχολεία που επιλέξαμε είναι όλα σε περιοχές που είχαν πληγεί από τον ναζισμό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ήδη καταρτιστεί πρόγραμμα πέντε ημερών για όλες τις χώρες. Στη Γερμανία θα μελετήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τι σημαίνει ναζισμός και θα κάνουμε και επισκέψεις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στη Ρουμανία θα μιλήσουμε για την πολυμορφία των χωρών, γνωρίζοντας το φαγητό, την ενδυμασία, τη γλώσσα κλπ. Στην Ιταλία θα ασχοληθούμε με την άνοδο του φασισμού και θα επισκεφθούμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Για την Ουγγαρία σκεφτήκαμε να φέρουμε όλοι από τη χώρα μας δημοσιεύματα εφημερίδων για να δούμε τι γίνεται με τη βία, να εξετάσουμε αν υπάρχει άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων , κλπ. Το πρόγραμμα θα κλείσει το 2021 με μια επίσκεψη στην Ελλαδα όπου εκτός από την επίσκεψη στα Καλάβρυτα τα παιδιά θα εξετάσουν το θέμα μέσα από λογοτεχνικά βιβλία που θα έχουν φέρει από τις χώρες τους και θα έχουν σχέση με το ολοκαύτωμα. Μάλιστα θα τα διαβάσουμε ο καθένας στη γλώσσα του».
Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών συμμετείχε και πέρυσι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του πάνω στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, της σχολικής διαρροής και αποτυχίας. Φέτος, με την παρούσα δράση, πετυχαίνει να εμπλέξει ενεργά και τους μαθητές του στην πρόληψη της βίας και του φασισμού και την εξάλειψη των διακρίσεων στην τάξη, διδάσκοντάς τους με βιωματικό τρόπο την ιστορία ενός άλλοτε περιθωριοποιημένου λαού.
Στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών φοιτούν μαθητές διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, γεγονός που καθιστά τη διδασκαλία της συμπερίληψης αναγκαία και ελκυστική. Η εξωστρέφεια και ευρωπαϊκή διάσταση που αποκτά το σχολείο, μετά τη συμμετοχή του σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, καταρρίπτει το στερεότυπο που θέλει τα εσπερινά σχολεία να είναι σχολεία “δεύτερης κατηγορίας” και ενθαρρύνει, ελπίζουμε, περισσότερους μαθητές να αγαπήσουν και επιστρέψουν στα θρανία, καταλήγει η κ. Δαλαμήτρου.
Ρεπορτάζ Ελευθερία Μακρυγένη / Thebest.gr