29/09/2023

Η μεγαλύτερη επιχείρηση καθαρισμού παραλίας (βίντεο)


Για χρόνια, η παραλία Versova στο Μουμπάι χρησιμοποιούνταν ως χωματερή.
Τα σκουπίδια ξεπερνούσαν τα 6 εκατομμύρια κιλά σε βάρος!

Αυτό μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. Κάτι που ξεκίνησε από ένα μικρό γκρουπ πολιτών, κατέληξε ως το μεγαλύτερο καθάρισμα παραλίας απ' τον Οκτώβριο του 2005.

versova-01-viewtag

Από απλούς πολίτες, μέχρι διάσημους του Bollywood, πάνω από 500 άνθρωποι συμμετέχουν στο καθάρισμα της Versova.

Όλα ξεκίνησαν από τον Afroz Shah, τον 33χρονο δικηγόρο και κάτοικο της περιοχής: όταν είδα ότι τα σκουπίδια της ακτής είχαν φτάσει πλέον μπροστά απ' το σπίτι μου, ξεκίνησα να μαζεύω και να τα πετάω σε κάδους.

Γρήγορα κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν σε αυτό που σήμερα είναι μια απ' τις μεγαλύτερες πράξεις  περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος στη σύγχρονη ιστορία.

versova-02-viewtag

Τη Κυριακή, 7 Αυγούστου, εκσκαφείς μάζεψαν πάνω από 12.000 κιλά πλαστικού σε μια μέρα, προσθέτοντας τα στο σύνολο των 2 εκατομμυρίων κιλών σκουπιδιών εώς τώρα. Έχουν καθαριστεί περίπου 2.5 χιλιόμετρα, με στόχο στους επόμενους μήνες ολόκληρη να είναι προσβάσιμη ξανά, περνώντας το μήνυμα ότι πρέπει να φερόμαστε στη Γη όπως και στο σπίτι μας. 

Φώτης Βουδούρης


mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*