στο κέντρο της Σπάρτης

Μια φωτογραφική βόλτα στο κέντρο της Σπάρτης

Η Σπάρτη είναι τελικά τόσο κοντά μας. Αν σκεφτώ ότι έχω κάνει πάνω από 2,5 ώρες να φτάσω, κάποτε στο σπίτι μου από το Κορωπί που ήταν η δουλειά μου, ή ότι την μέρα που ήταν ο Ερντογάν στην Αθήνα έκανα τρεις ώρες Παλαιό Φάληρο – Μαρούσι, η όμορφη Σπάρτη είναι μια ανάσα δρόμος.
Με καλό δρόμο εννοείται, με τα τούνελ του, τα διαχωριστικά του. Τις μέρες που ανεβοκατέβηκα, ήρεμοι οδηγοί, δεν ταραχτήκαμε ποιος πάει πιο γρήγορα. Μια απόλαυση το ταξίδι και οι λίγες ώρες που την περπάτησα, αφού άφησα τον γιο μου στο στρατόπεδο, μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φαρδείς δρόμοι, υπέροχη ρυμοτομία, κτίρια που μαρτυρούν την παλαιά αισθητική που τη χάσαμε πατριώτη στο μεταξύ – όχι μόνο στη Σπάρτη, μην παρεξηγηθώ – χάριν της αντιπαροχής.
Η θέα από το μπαλκόνι μου, στο ξενοδοχείο, αξημέρωτα σχεδόν ήταν εξαιρετική, ένα teaser-άκι για τον αστικό θησαυρό που κρύβει η πόλη.

Αχ, αυτοί οι Βαυαροί! Αλήθεια πώς θα ήταν πολλές πόλεις της Ελλάδας αν ο Όθωνας και η Αμαλίτσα του δεν είχαν γίνει φορετοί βασιλείς του νεότευκτου, τότε, ελληνικού κράτους. Βαυαροί  πολεοδόμοι από το 1834, με διάταγμα του Όθωνα, λοιπόν σχεδίασαν την σύγχρονη Σπάρτη, πάνω στα θεμέλια της αρχαίας πόλης στη σκιά του Ταϋγέτου και την εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα.

Οι πορτοκαλιές στους κήπους, οι λεμονιές σε κάποιους δρόμους, οι πλατείες και η απλωσιά δίνουν στην πόλη ένα χαρακτηριστικό άρωμα, και έναν αρχοντικό χαρακτήρα. Χαίρεσαι να την περπατάς και βλέπεις πώς το χθες και σήμερα συνομιλούν μέσα από κτίρια και λεπτομέρειες που είναι εκεί και απλώς περιμένουν κάποιον περαστικό διαβάτη να τις ανακαλύψει.

Η δικιά μου βόλτα είχε τα παρακάτω σημάδια που μου έκαναν εντύπωση!
Καλή …βόλτα!

Η πλατεία με το Δημαρχείο

Εικόνες από τους γύρω δρόμους

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top