24/05/2024

Μιχάλης Κατσούδας: Οι σκοτεινοί ήρωες δίνουν  επιλογές και μια ελευθερία!

Μιχάλης Κατσούδας

Ο Μιχάλης Κατσούδας είναι ανάμεσα στους υπόπτους για ένα φόνο, κλεισμένος σε ένα δωμάτιο με τους υπόλοιπους… συν-ενόχους, στο έργο «Ένα μηδέν τέσσερα» της Παρασκευής Ανεβλαβή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τριανταφύλλου.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 13 Μαΐου 2024 στο θέατρο Nous, αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο θεατρικό χώρο της οδού Τροίας, σχεδόν δίπλα από το σταθμό Βικτώρια του μετρό.

Το έργο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και οι έξι πρωταγωνιστές (η έκτη είναι η δολοφονημένη που δεν εμφανίζεται μεν αλλά γύρω από αυτή στήνεται η εξέλιξη του έργου) θα αναγκαστούν να ρίξουν κάθε προστατευτικό προσωπείο που έχουν φτιάξει για να κρύβει τον πραγματικό τους εαυτό μέχρι να έρθει η κάθαρση!

Εμείς ξεκλέψαμε λίγες κουβέντες, πριν ανέβει η παράσταση – εν μέσω προβών, από τον Μιχάλη Κατσούδα για μια πρώτη «γνωριμία» με το έργο και τον ίδιο!

Το έργο είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία. Πιστεύετε ότι το θέατρο μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση σε τόσο τραγικά γεγονότα και να ευαισθητοποιήσει το κοινό;

Ο άνθρωπος ανέκαθεν ξεχνάει εύκολα και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή ως προς τις περιπτώσεις βίας σε όλα τα επίπεδα . Πιστεύω μια σημαντική οδός ως προς την αλλαγή είναι το θέατρο και γενικότερα η τέχνη και ο πολιτισμός για τον λόγο ότι παίρνει μια μεγάλη διάσταση το θέμα επί σκηνής , έτσι πρέπει…
Η τέχνη είναι η ανάγκη επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο. Για να επικοινωνήσεις το θέμα πρέπει πρώτα να δείξεις την σοβαρότητα του και έχουμε τόσο ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και που μένουμε αμέτοχοι σε αυτά. Μοιραία θα συμβεί η σύνδεση, η κατανόηση και η ευαισθητοποίηση, είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορείς να αποστρέψεις την προσοχή σου.

Πείτε μας δύο λόγια για το έργο «Ένα μηδέν Τέσσερα» της Παρασκευής Ανεβλαβή. Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην παράσταση;

Το έργο είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία. Ένα φρικτό αποτρόπαιο έγκλημα φέρνει πέντε ανθρώπους αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους αλλά και μεταξύ τους, το μόνο που αποζητούν είναι να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Υποδύομαι τον Κωνσταντίνο Γαλανό που ήταν η σχέση της Βιολέτας. Ο Κωστής όπως και όλοι όσοι βρίσκονταν κοντά στην Βιολέτα έχουν ένα σκοπό και αυτό είναι να μάθουν την αλήθεια και ξεδιαλύνουν όλα τα ερωτηματικά που περιβάλλουν την δολοφονία της.

Πώς ήρθε η υποκριτική στη ζωή σας;

Ξεκίνησε σιγά σιγά ένιωθα μια έλξη προς το θέατρο ήμουν σε ένα θεατρικό εργαστήρι και αποφάσισα όταν ενηλικιώθηκα να το ψάξω πιο πολύ. Ήταν μια αναζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι  ηθοποιός είναι μια τεράστια θεματική και δεν τελειώνει ποτέ, κάθε φορά βρίσκεις και κάτι νέο κάτι καινούργιο που σε πάει πιο μπροστά στην σκέψη και στην έκφραση, τα ερεθίσματα είναι άπειρα στην δουλειά μας, πρέπει να τα αρπάζεις και να εξελίσσεσαι. Αυτό με ώθησε στο να το ψάξω πιο βαθιά, η ατέλειωτη πηγή γνώσεων.

Υπάρχει κάποιος ρόλος ή σκηνοθεσία που ονειρεύεστε;

Συγκεκριμένα δεν έχω κάποιον ρόλο στο μυαλό μου, όμως πάντα μου άρεσαν τα σκοτεινά έργα και κατ’ επέκταση οι σκοτεινοί ήρωες, δίνουν πολλές επιλογές απόδοσης, το περίπλοκο ψυχολογικό τους προφίλ νιώθω ότι διαθέτει μια ιδιαίτερη ελευθερία πάνω τους που δεν την βρίσκεις σε άλλους χαρακτήρες.

Όσο αναφορά την θεατρική σκηνοθεσία δεν βρίσκεται στις σκέψεις μου προς το παρόν.
Θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με τον κινηματογράφο ως ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια.

Λένε το μέλλον είναι αβέβαιο, Θα συμφωνήσω… παρόλα αυτά είναι μια από τις πιο γεμάτες χρονιές για εμένα η φετινή και συνεχίζει να είναι. Υπάρχει μια άριστη συνεργασία με την ομάδα μας στο « Ένα Μηδέν Τέσσερα» πολύ ζεστό κλίμα με εξαιρετικούς συνεργάτες η Παρασκευή Ανεβλαβη έχει γράψει ένα ενδιαφέρον κείμενο με πολλές δυνατότητες και το αγκαλιάσαμε όλοι. Φέτος ξεκίνησα να συνεργάζομαι και με τον Θίασο της Replica στο stage του projectR με κάνει χαρούμενο να δουλεύω με νέους ανθρώπους που έχουν όραμα και νιώθω τυχερός. Είμαι ανοικτός σε συνεργασίες μου αρέσει και αγαπώ αυτό που κάνω και θα συνεχίσω να το κάνω όσο αντέχει η ψυχή μου. Είναι μια καθημερινή πρόκληση που δίνει μια έντονη γοητεία , με ωθεί να προσπαθώ συνέχεια να εξελίσσομαι.

Πληροφορίες/ εισιτήρια για την παράσταση «Ένα Μηδέν Τέσσερα»


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*