Μιχάλης Τσακίρης -τραγουδοποιός: μόνο την αυθεντικότητα θα μπορούσα να πουλήσω (βίντεο)

Μετά το "Μπαλκονήσι" ο Μιχάλης Τσακίρης κυκλοφορεί το νέο του cd, "Το Παιδί" και μιλάει στον Βασίλη Κριμπά για μουσική, ήρωες και τους …ταξιτζήδες! Δείτε το βίντεο από το καινούργιο άλμπουμ.

Τον Μιχάλη τον γνώρισα πρώτη φορά πίσω από την κονσόλα ήχου πριν από χρόνια! Εν συνεχεία έμαθα ότι ήταν ένας εμπνευσμένος και ανεξάρτητος τραγουδοποιός. Αργότερα είχα την τύχη να παρουσιάσω τον δεύτερο δίσκο του “Η τύχη του Ντόναλντ” που ήταν και ο παιδικός μας ήρωας. Περνώντας κι άλλο τα χρόνια έμαθα ότι κατάγεται από το μπαλκονήσι στο οποίο όλοι μας κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε διακοπές! Σήμερα ο Μιχάλης παραμένει παιδί και ο τρίτος δίσκος του είναι γεγονός! Σαν πείσμα παιδικό! Και με την ευχή να έχει την τύχη του Γκαστόνε!

Ο τρίτος σου δίσκος φέρει τον τίτλο “Το Παιδί”. Το κλίμα μέσα στο οποίο κινείται μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά, είναι κλίμα ενηλικίωσης παρά τον τίτλο;

Μουσικά και στιχουργικά είναι είναι ένα πιο ώριμο παιδί πλέον! Ως προς το ερμηνευτικό κομμάτι προσπαθώ κάθε φορά να είμαι καλύτερος, άλλωστε δεν θεωρώ τον εαυτό μου τραγουδιστή. Περισσότερο με θεωρώ δημιουργό. Παρ' όλα αυτά προσπαθώ πάντα να είμαι καλύτερος από τις προηγούμενες δουλειές μου. Οπότε το παιδί έχει αρχίσει και βαδίζει προς την ενηλικίωση! Τα τραγούδια του δίσκου άλλοτε έχουν στοιχεία κοινά με την προηγούμενη δουλειά και άλλοτε όχι. Είναι και κάποια τραγούδια γραμμένα από νέες εμπειρίες και επηρεασμένα από καινούργια ακούσματα.

-Από την “Τύχη του Ντόναλντ” μέχρι “Το παιδί” πόσα χρόνια μεσολάβησαν;

Περίπου 3,5 χρόνια. Θεωρώ ότι “Το παιδί” είναι ουσιαστικά το παιδί του Ντόναλντ και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα αυτός το τραγούδι να είναι και ο τίτλος του δίσκου.

Ήθελα να υπάρχει κάτι που να συνδέει τον προηγούμενο με τον καινούργιο δίσκο και νομίζω ότι ο καταλληλότερος συνδετικός κρίκος είναι η παιδικότητά μας.

-Γιατί μεσολάβησαν τόσα χρόνια από τον δεύτερο μέχρι τον τρίτο δίσκο;

Θεωρείς δηλαδή ότι έπρεπε να γίνει πιο σύντομα;

-Ίσως έτσι έχω συνηθίσει από άλλους καλλιτέχνες…

Για τα δικά μου δεδομένα η τριετία ήταν πολύ σύντομο διάστημα μεταξύ της προηγούμενης και της τωρινής δουλειάς μου. Αν σκεφτείς ότι από τον πρώτο μου δίσκο μέχρι τον δεύτερο πέρασαν πάνω από 10 χρόνια, τότε τα 3 είναι ελάχιστος χρόνος για μένα! Για να σου απαντήσω όμως πιο συγκεκριμένα θεωρώ ότι όπως είναι σήμερα η δισκογραφία δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να κάνουμε τον έναν δίσκο μετά τον άλλον. Νομίζω ότι 3 με 4 χρόνια είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα από δίσκο σε δίσκο. Όχι παραπάνω βέβαια!

-Σ' αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν γράφτηκαν τα τραγούδια για “Το παιδί” ή είχες και κάβα από παλιά;

Κάποια τραγούδια είχαν γραφτεί από πιο παλιά. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζω να το κάνω. Μπλέκω ανέκδοτα τραγούδια που είχα γράψει παλιότερα με συνθέσεις που έκανα στο διάστημα από δίσκο σε δίσκο.

-Υπάρχουν συμμετοχές κάποιων φίλων μέσα στον νέο σου δίσκο;

Βέβαια! Συμμετέχουν δύο αγαπημένοι φίλοι και πολύ αξιόλογοι καλλιτέχνες. Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και η Marina Satti. Έχουν πει ο καθένας από ένα τραγούδι και μάλιστα η Marina Satti ερμηνεύει ένα αγγλόφωνο κομμάτι, κάτι το οποίο πρώτη φορά επιχείρησα να γράψω. Ο Αλκιβιάδης με μία ιδιαίτερη ερμηνεία λέει ένα σατιρικό και χιουμοριστικό κομμάτι, τη “Φλάντζα”! Τον επέλεξα γιατί χρειαζόμουν έναν άνθρωπο πιο εξωστρεφή από μένα για να το πει. Τους ευχαριστώ και τους δύο πολύ!

-Η θεματολογία των τραγουδιών σου είναι παρμένη από την επικαιρότητα;

Μπορείς να το πεις κι έτσι! Για παράδειγμα στο τραγούδι που λέει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος σατιρίζω ένα πολιτικό πρόσωπο. Γενικότερα τα τραγούδια που γράφω έχουν στοιχεία επικαιρότητας αλλά και έντονα βιωματικά στοιχεία. Ιστορίες που έχουν συμβεί σε μένα. Φυσικά περιλαμβάνονται και παιδικά βιώματα αλλά και της ενηλικίωσης!

-Ο δίσκος αυτός έχει 9 τραγούδια όλα κι όλα! Ο προηγούμενος είχε μόλις 7! Σε πολλούς ίσως φανούν λίγα σε μία νέα παραγωγή. Πολλοί συνάδελφοί σου περιλαμβάνουν 12, 15 ή και 20 τραγούδια καμιά φορά…

Κοίταξε να δεις, εγώ θεωρώ ότι ακόμα και 2 τραγούδια μπορεί να είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά αν τη δεδομένη στιγμή δεν έχεις να πεις κάτι περισσότερο.

Είναι πιο τίμιο να δώσεις αυτό που έχεις παρά να βάλεις 20 τραγούδια μόνο και μόνο για να γεμίσει ο δίσκος ή για να ανέβει η τιμή πώλησής του.

Προσωπικά θα έβαζα περισσότερα τραγούδια μόνο αν είχα να πω κάτι παραπάνω από όσα ήδη λέω στους δίσκους μου. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα ανούσια παραπάνω κομμάτια επιβαρύνουν και το κόστος παραγωγής που πολλές φορές επωμιζόμαστε οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

-Λίγο πριν κυκλοφορήσεις τον τρίτο σου δίσκο είχες βγάλει ένα single με ένα τραγούδι που είχε κάνει επιτυχία και συμπεριλαμβάνεται πλέον στη νέα σου δουλειά…

Προφανώς μιλάς για το “Μπαλκονήσι”! Όντως είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία ραδιοφωνικά σε FM και ίντερνετ και μάλιστα, έτσι για την ιστορία, θυμάμαι ότι το είχα τραγουδήσει ζωντανά πρώτη φορά σε μία εκδήλωση που παρουσίαζες εσύ στο Λουτράκι!
Ακόμα θυμάμαι τον κόσμο που είχε βγει στα μπαλκόνια και μας άκουγε! Ήταν ένα κομμάτι που βγήκε στο σωστό timing λόγω της κρίσης και της οικονομικής αδυναμίας του κόσμο να πάει καλοκαιρινές διακοπές. Η πρόταση ήταν διακοπές στο μπαλκονήσι! Και φοβάμαι ότι για αρκετά καλοκαίρια ακόμα το μπαλκονήσι θα αποτελεί τη μόνη λύση! Αλλά θα δείξει…

-Το να κυκλοφορείς καινούργιο δίσκο στις μέρες μας εμπεριέχει και την παλιά λογική που είχε στόχο τις πωλήσεις ή απλώς είναι ένα μέσο για να δηλώσεις την παρουσία σου καλλιτεχνικά;

Θα σου έλεγα ότι είναι ένα διαβατήριο για να κάνουμε νέες live εμφανίσεις! Είναι μία επίσημη σφραγίδα προς τον κόσμο ότι ο καλλιτέχνης έχει καινούργια τραγούδια. Δηλώνεις παρών! Δεν αποσκοπούμε βέβαια πλέον στις πωλήσεις που κάποτε ήταν τεράστιες και υπήρχε κέρδος για τον καλλιτέχνη από αυτές.

Αν θα έπρεπε να βρεις ένα λόγο για να πείσεις τον υποψήφιο ακροατή να αγοράσει τον δίσκο σου, δεδομένων άλλων οικονομικών του προτεραιοτήτων, τι θα του έλεγες;

mihalis-tsakiris-viewtag

Γενικότερα δεν είμαι καλός πωλητής! Άσε που αυτή την αρμοδιότητα την αναλαμβάνουν άλλοι. Αλλά αν θα έπρεπε να προμοτάρω λίγο τον εαυτό μου, νομίζω ότι το μεγαλύτερο ατού που μπορώ να βγάλω προς τα έξω είναι η αυθεντικότητα με την οποία έγινε όλη αυτή η δουλειά. Η σύνθεση, ο στίχος, οι ερμηνείες, η ηχογράφηση, όλα!

Δεν πάω να δώσω στον άλλον κάτι που δεν είμαι! Αυτό προσπάθησα να κάνω και ελπίζω να το κατάφερα ως ένα σημείο. Θα διαφήμιζα λοιπόν αυτό. Την αυθεντικότητα!

-Ρίχνω μια ματιά στους ευφυείς τίτλους των τραγουδιών σου και πραγματικά προκαλούν τον ακροατή να τα ακούσει και να ρωτήσει και την ιστορία τους. Για παράδειγμα βλέπω το “Ένας φτωχός και μόνος ταξιτζής”. Κάπου πάει το μυαλό μου αλλά δεν ξέρω αν πάει σωστά….

Σωστά πάει Βασίλη! Είναι σαφώς επηρεασμένο από το “Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου μπόι” του αγαπημένου μου Λουκιανού Κηλαηδόνη. Μουσικά και στιχουργικά! Άλλωστε τον Λουκιανό τον άκουγα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου και έτσι μου φαίνεται πολύ λογικό να έχω επηρεαστεί. Πρόκειται λοιπόν για μία πραγματική ιστορία η οποία έχει ως εξής. Είναι γνωστό πως συχνά υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ οδηγών Ι.Χ και οδηγών ταξί. Όπως και πελατών με οδηγούς ταξί. Λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε μία ανάλογη κατάσταση. Έλα όμως που κάθε φορά που τυχαίνει να χρησιμοποιήσω ταξί, ο ταξιτζής είναι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου!!! Οπότε και να θέλω να πω κάτι αρνητικό, δεν μπορώ! Έτσι προτίμησα να γράψω αυτό το τραγούδι σαν ύμνο προς τους καλούς επαγγελματίες οδηγούς ταξί!

-Κλείνοντας, πες μου αλήθεια, το παιδί που κρύβεται μέσα σ' αυτόν τον δίσκο εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σου, είναι μόνο στη φωτογραφία του εξωφύλλου ή προσπαθείς να κρύψεις μία ανεπιθύμητη ενηλικίωσή του;

Υπάρχει πάντα μέσα μου αυτό το παιδί. Όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλους μας και προσωπικά προσπαθώ, όσο αυτό είναι δυνατόν, να το βγάζω προς τα έξω γιατί μόνο καλό μου κάνει. Υποθέτω κάνει καλό και σε όλους αυτούς που κρύβουν εντός τους ένα αντίστοιχο παιδί. Έτσι λοιπόν, αυτό το παιδί φανερώνεται σε όλο το κόνσεπτ του δίσκου που κρατάτε στα χέρια σας. Τα υπόλοιπα θα βγουν στην ακρόαση που θα κάνει ο καθένας ξεχωριστά!

Βασίλης Κριμπάς

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top