27/06/2022

Νίκος Φυσάκης (Dustbowl) Η τέχνη είναι ασύμβατη με το γραφικό ψεκαριάτο

Φυσάκης

Ο Νίκος Φυσάκης μαζί με τους Dustbowl θα ανοίξουν το live του Steve Wynn στο Gazarte Roof Stage την Παρασκευή 15 Απριλίου.

Τα live μας έχουν λείψει. Έχουν λείψει από εμάς που αγαπάμε τη μουσική, αγαπάμε να ιδρώνουμε εκεί μπροστά στους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Έχουν λείψει και από τους καλλιτέχνες.
Η συνύπαρξη του Steve Wynn (και μόνου του και με τους Dream Syndicate) με τους Dastbowl μετράει έξι εμφανίσεις κάθε μια από τις οποίες ήταν πάντα μια ολοκληρωμένη εμπειρία υψηλής αισθητικής.
Ωραίες μουσικές, εξαιρετικοί μουσικοί, και συνήθως ωραίο κοινό. Τι άλλο θελεις για μια ωραία βραδιά;
Τώρα το «καθιστόν» του πράγματος δεν ξέρω πόσο θα μας βοηθήσει, όμως ας μην το γκρινιάζουμε – άσε που μπορεί να έχουν αλλάξει τα μέτρα ως τότε και να μπορούμε να λικνιστούμε στο όρθιο που προσωπικά το προτιμώ πιο πολύ!
Ως τότε πάντως, ο Νίκος Φυσάκης απάντησε σε τρεις ερωτήσεις μου με αφορμή αυτή τη βραδιά της άνοιξης στο Gazarte, και μας αποκαλύπτει ότι η νέα δουλειά της μπάντας, το project «Shangri – La», θα είναι στ’ αυτιά μας τη νέα σεζόν!

Πώς είναι η επιστροφή στη σκηνή μετά από τόσες απαγορεύσεις;

Είναι περίεργο το συναίσθημα και θα είναι ακόμα πιο πρωτόγνωρο την ώρα που θα παίζουμε επί σκηνής. Είμαι σίγουρος πως θα παίξουμε και θα περάσουμε  καλά πάντως. Αυτό είναι και το νόημα της μουσικής και των ζωντανών εμφανίσεων….να περνάς καλά εσύ και το κοινό, εσύ και οι φίλοι σου.

Σε αυτό το σημείο να πω πως όσο άχαρο και άκομψο είναι να μιλήσω εγώ για “απαγορεύσεις” άλλο τόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο της εγχώριας (και όχι μόνο) “ψέκας”.  Πιστεύω δε, πως η τέχνη στην πολιτιστική / πολιτισμική της διάσταση είναι ασύμβατη  με το γραφικό “ψεκαριάτο”.

Θεωρώ πως μέχρι τώρα δεν παίζαμε live επειδή υπάρχει (συνεχίζει να υπάρχει) μία πρωτόγνωρα επικίνδυνη και παγκόσμια πανδημία και για αυτό ακολουθούμε με εμπιστοσύνη τις όποιες επιστημονικές παραινέσεις αντιμετώπισης αυτής.

Δηλαδή και χωρίς απαγορεύσεις εμείς πάλι δεν θα κάναμε συναυλίες και δύσκολα και πάντα με τα αναγκαία μέτρα θα κάνουμε τις όποιες κάνουμε στο μέλλον.

Φυσάκης
Φωτογραφία: Πάνος Αριώτης

Η περίοδος αυτή, του εγκλεισμού, λειτούργησε για να γράψετε με τη μπάντα νέα τραγούδια;

Ακριβώς. Έχουμε αρκετά νέα τραγούδια. Μερικά από τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό για το νέο μας άλμπουμ. Ήδη ηχογραφούμε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό το νέο project που ονομάζουμε “ShangriLa” και  το οποίο ευελπιστούμε να είναι έτοιμο την επόμενη σεζόν. Αυτή τη φορά είναι μια δουλειά πιο συλλογική από ποτέ θα έλεγα… θα πάρει χρόνο βέβαια να ολοκληρωθούν τα sessions αλλά είμαστε συμφιλιωμένοι με αυτό το αργό πλάνο πλέον!

Όλος αυτός ο καιρός ήταν και συνεχίζει να είναι μία περίοδος περισυλλογής όπου αναθεωρήσαμε πολλά από τα πράγματα που είχαμε σαν δεδομένα πριν την πανδημία. Εννοώ στην λειτουργία μας σαν μπάντα, στο πως δουλεύουμε, τι θέλουμε να κάνουμε κλπ.

Είμαστε πιο πολύ μία songwriting / recording band τώρα… και σε κάποιο βαθμό μας αρέσει αυτός ο ρόλος. Έχουμε επικοινωνία κάθε ημέρα  μεταξύ μας και αισθανόμαστε πιο ελεύθεροι από ποτέ.

Την προηγούμενη χρονιά κυκλοφορησαμε το “Here Comes Warren Oates” , ένα digital single και είχαμε συμμετοχη σε ένα CD άλμπουμ αφιερωμένο στον Chris Cacavas (διασκευαζοντας το “Better Days” του Chris). Μαζί με τον Steve Wynn παλι αλλά και με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Calexico, ο Chris Eckman από Walkabouts, ο Howe Gelb απο Giant Sant, ο Stephen McCarthy απο Long Ryders, ο Pat Thomas, οι Plastic Pals και πολλοί άλλοι. .

Θα μοιραστείτε τη σκηνή με τον θρύλο Steve Wynn. Tι κερδίζεις από μια τέτοια συνύπαρξη;

Είναι πηγή έμπνευσης ο Steve. Θα είναι η 6η φορά που θα παίξουμε μαζί του ή και με τους Dream  Syndicate. Δεν θέλω να γίνω κουραστικός αλλά θα ξαναπώ πως έχω μεγαλώσει με τη μουσική του. Χαίρομαι που έχουμε αυτή τη σχέση, τον θεωρούμε φίλο και θα χαρούμε πάρα πολύ να τον ξανασυναντήσουμε και εμείς αλλά και οι πολλοί άλλοι φίλοι που έχει εδώ.

Τι θα ακούσουμε στο Gazarte?

Θα συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει στην τελευταία μας εμφάνιση στην Αγγλικανική Εκκλησία. Ένα ηλεκτρικό όπως πάντα, αλλά “χαμηλών τόνων” “mother earth rock” σετ για να προετοιμάσουμε τη βραδιά για τον Steve.

Θα είναι μία λίστα με τραγούδια από τα δύο τελευταία άλμπουμ,  “The Story of Mr. Dandy Gasoline” και  “The Great Fandango”.

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 852, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1985 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*