30/01/2023

«Non-Returns» η έκθεση φωτογραφίας του Σωτήρη Δανέζη

Non Returns

Ο Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει σε περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους, ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές και συναισθηματική φόρτιση για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από την έκθεση φωτογραφίας και νέων μέσων «Non-Returns», την οποία επιμελείται ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Η τρίτη ατομική έκθεση του γνωστού πολεμικού ανταποκριτή και δημοσιογράφου, σε συμπαραγωγή του Δήμου Πειραιά, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας, με χορηγό Τεχνολογίας την LG OLED TV, ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 18.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, στην οδό Φίλωνος 29.

Το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημα του Σωτήρη Δανέζη περιλαμβάνει περισσότερα από 300 φωτογραφικά έργα, εγκαταστάσεις, προβολές και στιγμιότυπα από τα ντοκιμαντέρ του. Στον χώρο θα εκτεθούν για πρώτη φορά προσωπικά αντικείμενα τα οποία έφερε μαζί του πίσω στην Ελλάδα ως ενθύμια-ίχνη των αποστολών που πραγματοποίησε και των ιστοριών που κατέγραψε.
Το σύνολο του έργου δημιουργήθηκε παράλληλα και κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών αποστολών και των γυρισμάτων του στην Ελλάδα και σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου τα τελευταία 25 χρόνια.

Στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά ο επισκέπτης θα περιηγηθεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους και σε 15 ενότητες, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά με τα ψηφιακά έργα. Επιπλέον, υπάρχουν έξι οπτικοακουστικές ενότητες (transmedia docs) που λειτουργούν ως αυτοτελείς μικρές ιστορίες με θεματολογία βασισμένη σε συγκεκριμένα γεγονότα.

Δύο λόγια από τον επιμελητή της έκθεσης Βαγγέλη Ιωακειμίδη:

Επί σχεδόν 25 χρόνια, ο Σωτήρης Δανέζης ερευνούσε, κατέγραφε και παρουσίαζε σημαντικά κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα, κυρίως διεθνούς εμβέλειας. Σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή στις ιστορίες του κόσμου που ζούμε, δημιούργησε το εξαιρετικά μεγάλο και πολυθεματικό αρχείοτου κι ένα δικό του μοντέλο αφήγησης και γραφής, το οποίο εξέλιξε εννοιολογικά και μορφολογικά.Έχοντας ως βασικό σκοπό να οικοδομεί σειρές, δηλαδή ολοκληρωμένες προσεγγίσεις των διεθνών δρώμενων, δημιούργησε ένα διαχρονικό έργο το οποίο (συν)επιδρά με το κοινό. Η επιτυχία της δουλειάς του αποδείχθηκε από την μακρά παρουσία του στο τηλεοπτικό τοπίο και τη μεγάλη αποδοχή που κέρδισε η προβολή των ντοκιμαντέρ του.Ωστόσο, οι επαγγελματικές του αποστολές λειτούργησαν και σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο πάνω στον Σωτήρη Δανέζη. Οι άνθρωποι και οι βιωματικές καταστάσεις στα διαφορετικά σημεία του πλανήτη αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, καθώς και το έναυσμα για τη συγκέντρωση υλικού (καταγραφή ιστοριών, αφηγημάτων, ήχων, σταθερών και κινούμενων εικόνων).Οι ιστορίες που εξελίσσονται μπροστά του τον οδηγούν στο να χρησιμοποιήσει το μέσο της φωτογραφίας για να εκφραστεί σε προσωπικό επίπεδο, αποποιούμενος για εκείνα τα λεπτά που φωτογραφίζει, τόσο τον ρόλο του δημοσιογράφου, όσο και του φωτορεπόρτερ.

H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Μαϊου. Είναι μία συμπαραγωγή του Δήμου Πειραιά, της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας


mm
About Γιάννης Καφάτος 2053 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*