01/10/2023

Ο άνθρωπος πίσω από… τον ελέφαντα – Γνωρίζουμε τον ηθοποιό Γιάννη Φιλίππου

ηθοποιό Γιάννη Φιλίππου

Μία από τις διαφημίσεις που ξεχωρίζει αυτή την περίοδο, είναι αναμφίβολα αυτή για εταιρικό προϊόν γνωστής τράπεζας. Πρωταγωνιστής ένας ελέφαντας! «Άντε να αποδείξει ότι… είναι άνθρωπος!». Ο ηθοποιός Γιάννης Φιλίππου συστήνεται στο viewtag.gr

Αν και είσαι χρόνια μάχιμος ηθοποιός με μεγάλη πορεία στο θέατρο, είναι η πρώτη φορά που σε βλέπουμε σε διαφήμιση. Τι σου έδωσε αυτή εμπειρία;

Είναι τρομερό το πόση δύναμη έχει μια διαφήμιση. Ενώ στο παρελθόν είχα κάνει περάσματα σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές («Μαύρα Μεσάνυχτα», «Άγρια Παιδιά», «Ο πόλεμος των Άστρων» κλπ) ποτέ κανείς δεν με είχε σταματήσει στο δρόμο αναγνωρίζοντάς με. Τον τελευταίο καιρό, σε ανύποπτο χρόνο και τόπο, ακούω: «Εσύ δεν είσαι ο άνθρωπος – ελέφαντας;» Δεν σου κρύβω ότι η χαρά μου είναι μεγάλη. 

Δείτε εδώ τη διαφήμιση: 

Πες μας λίγα πράγματα για σένα αλλά και την πορεία σου στο χώρο. Είναι κάποιες συνεργασίες που ξεχωρίζεις; 

Μεγάλωσα λίγο έξω από την Αθήνα, στα Καλύβια Αττικής. Από μικρός γοητευόμουν από τις Τέχνες και ακολουθούσα διάφορες δραστηριότητες όπως ζωγραφική, πιάνο, χορωδία, παραδοσιακοί χοροί αλλά και αθλητισμός. Ποτέ όμως δεν είχα καταπιαστεί με το θέατρο. Τελειώνοντας το λύκειο γράφτηκα σε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, και την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσα εξετάσεις στη δραματική σχολή. Νιώθω τυχερός που από το 2007 οπότε και αποφοίτησα, δεν έχω μείνει εκτός δουλειάς. Η αλήθεια είναι πως ασχολούμαι κυρίως με το θέατρο για παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν απολαμβάνω τις παραστάσεις για το ενήλικο κοινό.  

Κάθε συνεργασία είναι διαφορετική και έχει κάτι να σου δώσει. Τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα έγιναν στο θέατρο Περίακτοι, στο Μαρκόπουλο με τον δάσκαλό μου Σπύρο Κολιαβασίλη. Έκτοτε, έχω συνεργαστεί και με άλλους εξαιρετικούς σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων: Κων/να Νικολαΐδη, Δ. Αδάμης (Μαγικές Σβούρες), Johnny O. (Splish-Splash) κ.ά.. Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω ωστόσο τη συνεργασία μου με τον Θωμά Μοσχόπουλο στην «Κυρία του Μαξίμ», τόσο γιατί ήταν ένας σκηνοθέτης που πάντα θαύμαζα, όσο και γιατί ήταν η πρώτη μου συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Και βέβαια δεν θα παρέλειπα τη συνεργασία μου με τον αείμνηστο Βασίλη Νικολαΐδη («Πεερ Γκυντ»). Κι αυτό γιατί στάθηκε αφορμή για να αποκτήσω όχι μόνο επαγγελματική, αλλά και φιλική σχέση μαζί του. 

Εκτός από ηθοποιός όμως, εργάζεσαι και ως θεατροπαιδαγωγός. Μίλησέ μας γι’ αυτό. 

Είχα πάντα μεγάλη αγάπη στα παιδιά, ίσως γιατί ποτέ δεν έπαψα κι εγώ να νιώθω παιδί. Κάποια στιγμή παρακολούθησα σεμινάριο του θεάτρου «Πόρτα» με θέμα: «Κάνοντας θέατρο για παιδιά». Δειλά – δειλά ξεκίνησα τα πρώτα μου μαθήματα σε σχολικές ομάδες και θεατρικά εργαστήρια. Ακολούθησε η επιμόρφωσή μου στο Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος της Δρ. Χάρις Καρνέζη, μέθοδος που χρησιμοποιεί το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο παρέμβασης για παιδιά με αυτισμό. Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια ενασχόλησης μου με παιδιά και εφήβους. 

Πού σε συναντάμε φέτος;

Φέτος, έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με τη σκηνοθέτιδα Αθανασία Καλογιάννη και την Kids Theater, στο έργο «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών, που κάνοντας τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Αίγινα, βρίσκονται να ψάχνουν έναν κρυμμένο θησαυρό, ένα κασελάκι με λίρες, που ένας γερμανός στρατιώτης έκλεψε και έκρυψε στα χρόνια της Κατοχής, για να το επιστρέψουν στον ιδιοκτήτη του. Είναι μια εξαιρετική δουλειά και είναι ιδιαίτερα συγκινητική η θερμή ανταπόκριση του κόσμου. Θεωρώ ότι κομμάτι της επιτυχίας αυτής, οφείλεται στη σύνθεση της ομάδας που αποτελείται από τους: Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνο Ρόδη, αλλά και την υπέροχη συνθέτη και σολίστ ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια, που έγραψε τη μουσική και συμμετέχει ζωντανά επί σκηνής μαζί μας. 

«Ο θησαυρός της Βαγίας» παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 12:00 στο Alhambra Art Theatre (Στουρνάρη 53, Αθήνα)

Πληροφορίες: ΕΔΩ


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*