23/03/2019

Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ, του Χορχέ Σεμπρούν – Επετειακή επανέκδοση από το “Θεμέλιο”

Ραμόν Μερκαντέρ

Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ, του Χορχέ Σεμπρούν,  πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1969 από τις εκδόσεις Gallimard και την ίδια εκείνη χρονιά κέρδισε το βραβείο Φεμινά. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 1983 σε μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου, ο οποίος ήταν και προσωπικός φίλος του Σεμπρούν. Η επετειακή αυτή έκδοση χρησιμοποιεί την ίδια μετάφραση, μόνο που πλέον εκδίδεται μονοτονικά και με νέα τυπογραφική επιμέλεια. Επίσης διατηρήθηκε το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης, που είχε φιλοτεχνήσει ο Αλέξανδρος Ίσαρης.

Κάτω από τη δράση του ως υποδιευθυντής μιας ανθούσας ισπανικής εταιρείας που ειδικεύεται στο εμπόριο με τις Ανατολικές Χώρες, ο Ραμόν Μεκαντερ κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και την αποστολή του ως μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος για τους μεν, δόλωμα για τους άλλους, είναι το θύμα μιας πλεκτάνης. Έτσι τον βρίσκουμε να έχει αυτοκτονήσει στο δωμάτιό του στο Άμστερνταμ, την ώρα που οι σοβιετικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας κατασκευάζουν έναν φάκελο με αδιάσειστα στοιχεία πως είναι προδότης…

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ο Χόρχε Σεμπρούν, μέσα από τον ήρωα του μυθιστορήματός του που φέρει το όνομα του ανθρώπου που δολοφόνησε τον Τρότσκι, μας προσφέρει ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα, συνάμα όμως ξεδιπλώνει όλη την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος από τον Εμφύλιο της Ισπανίας μέχρι το θάνατο του Στάλιν και το 20ό Συνέδριο. Ο Ραμόν Μερκαντέρ περιστοιχίζεται από πρόσωπα ζωντανά και βίαια, που συνθέτουν το συλλογικό καμβά στη μεγάλη τοιχογραφία των επαναστάσεων και των σκοτεινών χρόνων των σταλινικών ανακρίσεων.

Ραμόν Μερκαντέρ

(Συνολικές Επισκέψεις 133, 1 επισκέψεις σήμερα)
JAMIE ISAAC - WINGS, το τραγούδι της Κυριακής (Video)
TANCRED - REVIEWS, το τραγούδι του Σαββάτου (Video)

Περισσότερα


mm
About Γιάννης Καφάτος 1350 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά πήρε πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*