Ο Δημήτρης Γεωργοπάλης κέρδισε το 1ο βραβείο στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό γελοιογραφίας – Φεστιβάλ ΛΕΑ

Τον Φεβρουάριο του 2024, το Φεστιβάλ ΛΕΑ απηύθυνε μια πρόσκληση σε διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία της 1ης Έκθεσης Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Για τον σκοπό αυτό, έχει συνάψει διαφορετικές συμφωνίες με την Κολομβιανή γελοιογράφο Αδριάνα Μοσκέρα (Nani), με τη Διεθνή Συνάντηση Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH), με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικού (CUADD), καθώς και με το Ινστιτούτο Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH) του Πανεπιστημίου Αλκαλά δε Ενάρες (UAH). Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν περισσότερα από 210 έργα, εκ των οποίων έχουν επιλεγεί τα 100 από ισάριθμους δημιουργούς, που εκπροσωπούν 45 χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ιβηροαμερικανικές χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, η Κούβα, η Ισπανία, το Μεξικό, ο Παναμάς, το Περού, η Πορτογαλία, η Ουρουγουάη και η Βενεζουέλα, καθώς και γελοιογράφοι από την Ελλάδα, την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία, το Κουρδιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Μαρόκο, τη Συρία, τη Μαλαισία ή την Ινδονησία, μεταξύ άλλων.

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την πρώτη έκθεση που θα προκύψει από αυτήν την πρόσκληση, η οποία θα συνεχίσει αργότερα την περιοδεία της σε πολλές χώρες όπως το Μεξικό, την Ισπανία και την Κολομβία. Στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, η παγκόσμια Γελοιογραφία συναντιέται με θέμα «Πολιτιστικές Γέφυρες: Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία», και επίκεντρο την προώθηση της ανάγνωσης.

Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Χουάν Γκαρσία (Ινστιτούτο Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ), Χόρχε Γκονσάλες (Πανεπιστήμιο της Γοαδαλαχάρα), Αδριάνα Μαρτίνες (Φεστιβάλ ΛΕΑ), Αδριάνα (Nani) Μοσκέρα (Κολομβιανό-Ισπανή κιουρέιτορ και γελοιογράφος), Αντώνη Νικολόπουλο Soloup (Έλληνας γελοιογράφος) και Νάννα Παπανικολάου (Ινστιτούτο Θερβάντες), σε μια πρώτη ψηφοφορία επέλεξε 8 φιναλίστ. Έπειτα, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε κάθε έργο λαμβάνοντας υπόψη την καλλιτεχνική του αξία, τη θεματική ακρίβεια και τη χιουμοριστική του πλευρά και αποφάσισε ομόφωνα τους δύο νικητές:

  • Πρώτη θέση και νικητής του διαγωνισμού γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ: ο Δημήτρης Γεωργοπάλης από την Ελλάδα, ο οποίος θα λάβει ένα ταξίδι στο Μεξικό για την Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα 2024 στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Κινουμένων Σχεδίων και Κόμικς (EICH) και του Πανεπιστημιακού Κέντρου Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου της Γουαδαλαχάρα-Χαλίσκο-Μεξικό (CUADD), με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Το έργο του ξεχώρισε για την πρωτοτυπία και τη θεματική του ακρίβεια.
  • Δεύτερη θέση: Αμπολφάζι Μοχαταράμι από το Ιράν, ο οποίος θα λάβει ένα χρηματικό βραβείο ύψους 500 ευρώ από το Ινστιτούτο Κεβέδο της Τέχνης του Χιούμορ (IQH).
Το σκίτσο του Δημήτρη Γεωργωπάλη που κέρδισε το πρώτο βραβείο
instagram @georgopalis_dimitris
blog   www.georgopalis.com

Η 1η Έκθεση Γελοιογραφίας του Φεστιβάλ ΛΕΑ, «Πολιτιστικές γέφυρες: Λατινική Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία», θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας από τις 17 Ιουνίου ως τις 17 Ιουλίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η απονομή του βραβείου στον νικητή του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 19:00 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31. Η είσοδος είναι ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

1η Διεθνής Έκθεση Γελοιογραφίας ΛΕΑ

Επιμελήτρια Έκθεσης: Αδριάνα (Nani) Μοσκέρα

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Ομάρ Φιγερόα Τούρσιος (Κολομβιανός γελοιογράφος)

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top