11/08/2022

Ο Κωνσταντίνος Παράσης ετοιμάζεται να πετάξει με τον «Ίκαρο»

Ειδικός Συνεργάτης / Συνέντευξη

Παράσης

Ο γνωστός μύθος του Δαίδαλου και του Ίκαρου συνεχίζει να εμπνέει. Από αυτή την ιστορία εμπνεύστηκε ο Δημήτρης Παγώνης, σκηνοθέτης και χορογράφος και μετά την επιτυχημένη πορεία της παράστασης και τη διάκρισή της στο off-off Festival, ο Ίκαρος ανοίγει πάλι τα φτερά του και ετοιμάζεται να πετάξει για δύο μοναδικές βραδιές (24 και 25 Οκτωβρίου) στο θέατρο Ροές.

Ο μύθος του Ίκαρου παραλληλίζεται με παιδικό πάρτι γενεθλίων, οι ερμηνευτές γυρνάνε τον χρόνο πίσω. Ένα έργο φόρος τιμής στα παιδικά τραύματα, στην απόρριψη, στη μοναξιά. Ένα σκληρό ταξίδι ενηλικίωσης, μια απότομη προσγείωση από τα σύννεφα στο έδαφος. Το κυνήγι της ευτυχίας σε έναν λαβύρινθο που οι ίδιοι χτίζουμε. Πόσους ανθρώπους έχω ανάγκη για να προσγειωθώ ευτυχισμένος.
«Δέστε τις ζώνες σας, η πτήση σας ξεκινάει σε 3, 2, 1… χρόνια πολλά!»
Εμείς μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο Παράση, τον Ίκαρο της παράστασης. 
Τι θα δούμε στο θέατρο Ροές;
Την παράσταση “Ίκαρος” σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παγώνη. Ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων που σχετίζεται με τον μύθο του Ικάρου, σε μια παράσταση βασισμένη στην κίνηση.

 Η παράστασή σας ξεχώρισε στο off off festival του θεάτρου Επί Κολωνώ. Αυτό ήταν ένα κίνητρο για να συνεχίσετε;Είναι πολύ όμορφο κάποιος να ξεχωρίζει το έργο μας και σίγουρα ήταν ένας λόγος να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2019. Πιστεύω όμως πως έχουμε δεθεί αρκετά με αυτό μας το δημιούργημα ώστε σχεδόν “αναγκαστήκαμε” να συνεχίσουμε αυτό το work in progress μιας και ήταν μια φοβερά δημιουργική διαδικασία.
Τι θέλεις να πάρουν οι θεατές φεύγοντας από το θέατρο Ροές;
Την παιδικότητά τους. Να θυμηθούν την ποιότητα και την αθωότητα που έχουμε σαν παιδιά. Νομίζω είναι κομβικό να επιστρέψουμε πίσω σε αυτές τις ρίζες μας.
Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον covid19;
Δεν είναι δύσκολο να δουλέψουμε γιατί δεν είναι δουλειά αυτό που κάνουμε. Δεν ζούμε από αυτό όσο και να θέλουμε γιατί όλοι μας κάνουμε και κάτι ακόμη.Ο μόνος λόγος που μαζευόμαστε και συνεχίζουμε και δεν σταματάμε είναι γιατί μας αρέσει ο τρόπος συνεργασίας μας. Μας αρέσουν οι ιδέες και η φρεσκάδα του έργου αυτού, και ειδικά μέσα σε αυτήν την δύσκολη συνθήκη πιστεύω πως υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να του αφιερωθεί χρόνος από τους θεατές. Ο covid19 είναι η μικρότερη δυσκολία. Για όλους μας.
 Η παράσταση σας ήταν να ανέβει νωρίτερα αλλά λόγω μέτρων αναβλήθηκε. Τι σας έδωσε δύναμη να μην τα παρατήσετε;
Δεν νομίζω πως απαιτείται δύναμη γιατί πραγματικά με γεμίζει τόσο πολύ που το έχω ανάγκη για να προχωρήσω. Για να μείνω “σώας τας φρένας” πρέπει να ασχολούμαι με την τέχνη έστω κάποιο κομμάτιτου χρόνου μου. Αν όμως κάτι μου δίνει δύναμη να μην τα παρατήσω για αυτήν την παράσταση, είναι πως δεν υπάρχει θέατρο εδώ και 7-8 μήνες. Και αυτό είναι μιζέρια και θλίψη για μένα.
Επόμενα επαγγελματικά σχέδια
Η δομή αυτής της ομάδας μας κάνει να συζητάμε για μελλοντική συνεργασία αφού η υπάρχουσα πήγε πολύ καλά. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ξαναπαίξω στην παράσταση “Ο εραστής” του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Λένας Φιλίπποβα, που δυστυχώς διεκόπη τον Μάρτιο λόγω covid19. Κατά τ’ άλλα περιμένω την εξέλιξη των γεγονότων αν και είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλύτερα.

Υ.Γ. Η παράσταση θα ανέβει μόνο Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Απαραίτητη η αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου 

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-roes/ikaros/

Φωτογραφίες: Χρίστος Συμεωνίδης

(Συνολικές Επισκέψεις 156, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*