18/05/2022

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην Τεχνόπολη (photos)


Φωτογραφίες: Χρήστος Διαμάντης

Kείμενο: Ανδρέας Γιαννόπουλος

Αυτό που με ξέρει σαν κάλπικο νόμισμα αυτό που δεν ξέρω να περιγράψω σωστά αυτό που δεν ξέρεις εσύ που μ’ αγάπησες αυτό μου ζητάει να τραγουδήσω ξανά. Σε αγρύπνιες σαν την αποψινή, που η μελοποιημένη ποίηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου κρατά ζωντανά τα πανάκριβα μας αρχέτυπα, αυτά της αγάπης, του έρωτα, την αδελφοσύνης και της αλληλεγύης, και που η σύνθεση της κομπανίας των μουσικών που όμοια της δεν έτυχε να γνωρίσει αυτός ο τόπος, μυσταγωγικά δυναμώνει τους σφιγμούς μας, μιλώ για σένα και θέλω ν’ ακούσω απ’ τα καλά, μήπως και ξαλαφρώσω.

Καθένα απ' τα τραγούδια που μας ταξίδεψαν ως την Ανδρομέδα απόψε, είναι από μόνο του και μία συναυλία. Όταν ξοδεύεις τον περισσότερο χρόνο της ζωής σου κουρδίζοντας και γράφοντας σαν σηκωθείς να τραγουδίσεις είναι φυσικό, το δεξί σου χέρι να πατά αόρατα τάστα να πηγαινοέρχεται στον ρυθμό σα να κρατά το μπουζούκι ή το λαούτο. Ο ίδιος παραδέχτηκες πως η φωνή σου, θα μπορούσε να είναι καλύτερη μα πίστεψέ μας, διαφορετική δεν θα μπορούσαμε στιγμή να την φανταστούμε. Ό,τι νιώθουμε και για την Ματούλα Ζαμάνη σαν εμφανίζεται στην σκηνή με τα κάλλη της βατόμουρα. και χορεύουμε όλοι μαζί, να βρούμε την γιατρειά μας, με τον Δημήτρη Μυστακίδη να παίζει το ρεμπέτικο ως μπλουζ κι αντίστροφα όπως ο Τζόνι Κας παίζει τον δικό του, προσωπικό Ιησού.

Όπως σε κάθε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, για εμάς "Θανασάρα", δεν έλειψαν συνθήματα από την λαοθάλασσα στο Γκάζι, όπως…, "Φασίστες κουφάλες, έρχονται κρεμάλες", "Τελεία και παύλα, Ματούλα είσαι καύλα", και " Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά". Ανάμνησεις που δεν ξεθοριασουν γρήγορα μες στον χρόνο, η ψυχή με την οποία ο Αλέξανδρος Κτιστάκης τραγούδισε την ουρά του αλόγου, και οι δονήσεις από τα τύμπανα του Σωτήρη Ντούβα. Γύρισαν όλο το καλοκαίρι απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα στην περιοδεία τους, κι είν' άγνωστο πότε θα τους απολαυσουμε ξανά. Φτάνει που όλα στραβά γινήκανε και όλα είν' ωραία.

(Κάνε κλικ στην πρώτη φωτογραφία για να δεις όλο το άλμπουμ)

(Συνολικές Επισκέψεις 728, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*