17/08/2022

Όνι και Γιουρέι ή αλλιώς …ανατριχίλα από την Ιαπωνία (βίντεο)


Τα Oni (δαίμονες) και τα Υurei (φαντάσματα) έχουν σφυρηλατήσει την ιαπωνική προφορική και γραπτή παράδοση εδώ και αμέτρητους αιώνες. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή ιστοριών με πνεύματα δεν σταμάτησε ποτέ. Ιδού μερικές απ' τις πιο ανατριχιαστικές πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας.

Kuchisake-onna-viewtag

Kuchisake-onna:

Αυτός ο θηλυκός δαίμονας είναι γνωστός με το όνομα "Η γυναίκα με το χαρακωμένο πρόσωπο".

Κυκλοφορεί με ένα φουλάρι ή χειρουργική μάσκα και σταματάει το θύμα της και ρωτάει ευγενικά αν είναι όμορφη. Αν η απάντηση είναι αρνητική ή απλά την αγνοήσει, τότε θα το χαρακώσει με σκοπό να της μοιάσει.

Αν ωστόσο απαντήση θετικά, τότε θα αφαιρέσει το φουλάρι ή την μάσκα και θα ξανακάνει την ίδια ερώτηση. Σε αυτό το σημείο, ό,τι απάντηση και να δώσει ο άτυχος περαστικός, η μοίρα του είναι η ίδια.

Noppera-bo-viewtag

Noppera-bo:

Τα άκακα αυτά πλάσματα, λέγεται πως έχουν ως κύριο στόχο να τρομάξουν τους ανθρώπους. Ίσως για τον λόγο ότι τους φοβούνται περισσότερο απ' ότι αυτοί. Συνήθως παίρνουν την μορφή ενός άντρα και προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα. Αν κάποιος τους μιλήσει, τότε θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, που είναι όπως το τσόφλι ενός αυγού.  Ούτε μαλλιά, στόμα, μύτη, τίποτα. Θα προβούν στην ενέργεια αυτή με την ελπίδα ότι το άτομο που τους μίλησε θα τα αφήσει στην ησυχία τους.

Yuki-ona-viewtag

Yuki-Οnna (Γυναίκα του Χιονιού):

Πολλές οι εκδοχές του συγκεκριμένου μύθου, αν και η δημοφιλέστερη κάνει λόγο για μια γυναίκα με λευκό δέρμα, λευκό κιμονό και μαύρο μαλλί που εμφανίζεται στις χιονοθύελλες να ίπταται πάνω από το χιόνι χωρίς πόδια, σωστό φάντασμα.

Τρέφεται με «ανθρώπινη ουσία» εξοντώνοντας τα θύματά της φυσώντας πάνω τους παγωμένο αέρα και κατόπιν ρουφά τις ψυχές τους από το στόμα.

Okiku-Doll-viewtag

The Okiku Doll:

Η κούκλα αυτή, πήρε το όνομα της από το κορίτσι που έπαιζε μαζί της. Η ιστορία ξεκινάει το 1918, όπου η 17χρονη αδερφή της Okiku, της την πήρε ως δώρο για τα δεύτερα γενέθλια της.

Η μικρή πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο από κρυολόγημα, αλλά το πνεύμα της συνέχισε να ζει μέσα στην αγαπημένη της κούκλα. Σημάδι αυτού, ήταν τα μαλλιά της κούκλας, όπου μετά το θάνατο του κοριτσιού, άρχισαν να μεγαλώνουν, σαν να ήταν πραγματικό παιδί.

Η οικογένεια της Okiku κράτησε την κούκλα εώς και το 1938, όπου και την έδωσαν στο ναό Mannenji. Μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό.

Teke-teke-viewtag

Teke Teke:

Ο μύθος της Teke Teke (γνωστός επίσης και ως tek tek) βασίζεται πάνω σε μια μαθήτρια που έπεσε στις ράγες και ένα τραίνο την έκοψε στη μέση. Τώρα, ως ένα οργισμένο πνεύμα, κυκλοφορεί κοντά σε σταθμούς και με ένα δρεπάνι κόβει στη μέση τους επιβάτες που μπαίνουν ή βγαίνουν από αυτούς. Πήρε το όνομα Teke Teke, αφού όταν σέρνεται με τους αγκώνες, το δρεπάνι που γδέρνει το έδαφος κάνει αυτό τον ήχο.

 

Στις παραπάνω ιστορίες έχουν βασιστεί ταινίες, με εξαίρεση τη κούκλα Okiku. Ειδικό αφιέρωμα είχε ο μύθος των Noppera-bo στα επεισόδια 6 και 7 της σειράς anime Mononoke.

 

Slit-Mouthed Woman (Kuchisake-onna)https://www.youtube.com/watch?v=EZFTs8ujxrE

Kwaidan (Yuki-onna)https://www.youtube.com/watch?v=XG5mvupo9Wc

Teke Tekehttps://www.youtube.com/watch?v=S7zDTAJi_6g

Mononoke (Noppera-bo)http://www.imdb.com/title/tt1992935/

Φώτης Βουδούρης

(Συνολικές Επισκέψεις 1,378, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*