10/08/2022

Ώρα Ελλάδος five o clock!


Επιτέλους! Η ώρα που λατρεύω εγώ, η δεκαετία του '50, του '60 και η Μαντάμ Σουσού! Five o clock! 

Ώρα για τσάι και συμπάθεια ή ώρα για καφέ, κουτσομπολιό και…χαρτάκι μέχρι τελικής πτώσεως!

 

Και τι καλύτερο για κέρασμα από το κλασικό '50s και '60s γλυκό;

Ελάτε τώρα που δεν καταλάβατε ποιο είναι! Βουτήματα! Σε διάφορα χρώματα και σχήματα! Με σοκολάτα, κακάο, κρέμα, βανίλια, με πολυλογία και με συμπάθεια. Γκούχου…γκούχου…και με ολίγη κατινιά για να μιλάμε στην επίσημη γλώσσα μας και συνήθεια!

Χτυπάει το κουδούνι στο κλασικό πολυτελές διαμέρισμα της Κυψέλης και η υπηρεσία ονόματι Κατίνα ή Μαρία ανοίγει την πόρτα και ακολουθεί ο κλασικός διάλογος: 

-Αχ, γεια σου Λέλα μου! Τι κάνεις χρυσό μου;


-Γεια σου Λελέ μου! Άστα. Δουλειές! Κούραση! Έκτακτο το νέο σου σπιτάκι.


-Λοιπόν; Τι λες; Να πάμε στη βεράντα που έχουμε δροσό και θέα;


-Πάμε Λελέ μου. Περιμένεις και την κυρία Παπαχατζηντούτσουλη;


-Μα φυσικά Λέλα μου. Ένα κουμκανάκι πρέπει να το στρώσουμε….!

Κάπως έτσι συνεχίζεται ο διάλογος! Με φιλοφρονήσεις, με καφεδάκι, ντούκου, πάσο και ταπί, συνοδεία άφθονων βουτη(γ)μάτων! Δείγμα ευγένειας και…αριστοκρατίας! Όσο για τους συζύγους; Στο εργοστάσιο φυσικά αλλά η αλήθεια είναι πως βρίσκονται στο Λαγονήσι και κάνουν μπάνιο παρέα με τις μικρούλες! Μακάριοι οι μπανίζοντες είς Λαγονήσιον που έλεγε κι ο Σταυρίδης!

voutimata-viewtag

Η πρώτη φουρνιά βουτημάτων εξαντλείται σε χρόνο dt παρά το ότι όλες οι κυρίες κάνουν δίαιτα και δείχνουν μια κάποια εγκράτεια! Η δεύτερη φουρνιά έρχεται δια χειρός Κατίνας ή Μαρίας! Τέλος πάντων δια χειρός δουλικού ή υπηρετικού προσωπικού!

Δίσκος ασημένιος και πάνω του ξαπλωμένα όλα τα πλούσια βουτήματα σοκολάτα, βανίλια, μαρμελάδα, βουτύρου, τρούφας! Νομίζω ότι αυτός ο δίσκος είναι ομορφότερος από την παραλία που λιάζονται οι σύζυγοι και απλώς κοιτούν τους θηλυκούς λαγούδαρους εις Λαγονήσιον.

Διότι το βούτημα το αρπάζεις και το τρως ενώ τον λαγούδαρο…κομματάκι δύσκολον!

 

Η κουβέντα μεταξύ κυριών έχει ανάψει σε ζητήματα μόδας και σινερομάντζων και τα βουτήματα όλο και λιγοστεύουν! Και όσο πίνουν τσάι και καφεδάκι, τόσο τρώνε οι κυρίες! Αλλά το είπαμε και πριν! Δείγμα ευγένειας και αριστοκρατίας!

Ταυτόχρονα, έχει στηθεί ένα ψιλούτσικο χαρτάκι το οποίο θα πάει μέχρι αργά το βράδυ έως ότου επιστρέψουν οι σύζυγοι σπίτι κατάκοποι μεν από το μπανιστήρι αλλά και έτοιμοι για βραδινή έξοδο εις την Αθηναία ή τα Αστέρια!

Κι όσο για τις χαμένες στα χαρτιά; Ίσως κερδίσουν στην αγάπη! Άλλωστε ο Ντίντης, ο Ριρής, ο Κοκός, ο Ντίμης καραδοκούν για να προσφέρουν ένα γλυκό βλέμμα σε μία πλούσια και σχετικώς ώριμη κυρία! Ποτέ δεν ξέρεις λοιπόν! Κι έτσι τα περιττά βάρη από το τσάι, τον καφέ και τα βουτήματα ίσως καούν σε μία μυστική ερωτική επαφή σε μία γκαρσονιέρα του Κολωνακίου!

Πως; Θέλετε και τη συνέχεια; Αυτό αποκλείεται! Άλλωστε σε τέτοιες σκηνές η κάμερα πάντα γυρίζει και δείχνει πίνακες, κιτς μπιμπελό και όμορφες σαλοτραπεζαρίες! Μη μου ζητάτε να πάω κόντρα στην τέχνη! Ραντεβού στο επόμενο τσάι five o clock!

 

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 231, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*