31/01/2023

Η Πανσέληνος του Αυγούστου!


 

 Η πιο μεγάλη  πανσέληνος του χρόνου έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται…

Η πιο εντυπωσιακή, ίσως γιατί, λίγο μετά τη δύση ή την ανατολή του, το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι γίνεται πιο πορφυρό, αλλά και μεγαλύτερο και φωτεινότερο, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα.

Η πανσέληνος είναι την Πέμπτη, 18 Αυγούστου, ωστόσο οι εκδηλώσεις ξεκινούν από  σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 21 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις θα  γίνουν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Πριν δούμε όμως  τι θα γίνει από σήμερα , ας ρίξουμε  μια ματιά στο "χθές" .

     Μύθοι και μυστήρια περιβάλλουν το φεγγάρι από γενέσεως κόσμου. Ο άνθρωπος πίστευε ότι η Σελήνη -όπως και ο Ήλιος- επηρέαζε τα πάντα γύρω του. Σκέψη που οδήγησε σε λατρείες, δοξασίες, ημερολόγια, τρόπους ζωής και δουλειάς. Συσχετίστηκε με τη βλάστηση και τον μαρασμό, την υγεία και την αρρώστια, τη γέννηση και τον θάνατο.

         Αδελφή του Ήλιου και της Ηώς, κατά μία εκδοχή, η Σελήνη πήρε την ονομασία της από το σέλας, που σημαίνει φως και λάμψη.

        Πολλές δοξασίες και πεποιθήσεις διατηρούνται ως σήμερα. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ημέρες που γεμίζει το φεγγάρι είναι πιο ευνοϊκές, πως διάφορα βότανα πρέπει να κόβονται σε συγκεκριμένες φάσεις του, ενώ ακόμα και για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καταλληλότερες θέσεις του.

       Μύθοι τη συνδέουν με το σεληνιακό ημερολόγιο, που βασίζεται στους κύκλους των φάσεών της.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά απέκτησε πενήντα κόρες -όσες και οι βδομάδες ενός σεληνιακού έτους- με τον Ενδυμίωνα, στον οποίο ο Δίας είχε χαρίσει αιώνια νιάτα και ύπνο. Η Σελήνη τον συναντούσε τις νύχτες στη σπηλιά του, στο βουνό Λάτμο της Καρίας, όπου κοιμόταν.

Οι αρχαίοι φαντάστηκαν την κίνηση της Σελήνης στον ουρανό σαν πέταγμα ή σαν να ιππεύει ζώα όπως το μουλάρι, η γίδα, το ελάφι ή ακόμα και ο κόκορας, όλα ιερά σύμβολά της. Το άρμα της έσερναν βόδια, άλογα ή ελάφια.

 Εξηγούσαν την εξαφάνισή της, τις εκλείψεις δηλαδή, ως έργο θεριού ή κακού πνεύματος που την καταβρόχθιζε, γι’ αυτό συνήθιζαν τις ημέρες αυτές να κάνουν πολύ θόρυβο με σκοπό να φοβίσουν το θεριό και να την αφήσει στη θέση της.

Έχει υμνηθεί άπειρες φορές, ήδη από την αρχαιότητα.

 Χαρακτηριστικός είναι ο Ομηρικός Ύμνος στη Σελήνη, ο οποίος περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις ανταύγειες που χαρίζει η θεά στη Γη και στον αέρα, όταν ανεβαίνει στο άρμα της, μετά το λούσιμό της στα νερά του Ωκεανού, φορώντας στιλπνά φορέματα και χρυσό διάδημα.

  

Εδώ και αιώνες, θρύλοι μιλούν για την κατάσταση που μπορεί να περιέλθει κάποιος κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στην ελληνική λέξη σεληνιασμός (επιληψία, δαιμονισμός) όσο και στην αγγλική lunatic (από το luna που σημαίνει φεγγάρι), δηλαδή τρελός.

 Στη λαϊκή αντίληψη έχει συνδεθεί με αύξηση στις αυτοκτονίες και στις επιληπτικές κρίσεις, χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η πίστη, εξάλλου, ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε λύκο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου είναι αποτυπωμένη στην παράδοση πολλών λαών.

Με αυτές τις γνώσεις ας επιλέξουμε τις δωρεάν εκδηλώσεις για το γεγονός.

Μουσείο Ακρόπολης

Με δύο ξεχωριστές μουσικές εκδηλώσεις θα γιορτάσει το Nέο Μουσείο της Ακρόπολης

Το βράδυ της 18ης Αυγούστου το μουσείο θα υποδεχθεί στον προαύλιο χώρο του, την μπάντα The Swingin’ Cats,  η κεφάτη μπάντα που αγαπήθηκε ως "Penny & the Swingin' Cats", με ανανεωμένη σύνθεση και πολύ κέφι,  με ελληνικά και ξένα τραγούδια με άρωμα ελληνικού κινηματογράφου, swing & rock n' roll μελωδίες.  

Με πρωτοβουλία των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, θα δοθεί συναυλία από τον Μίμη Πλέσσα στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Την ίδια μέρα οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί στο κοινό από τις 08.00-00.00, με δωρεάν είσοδο από τις 20.00-00.00. Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, το Μουσείο θα λειτουργεί όπως κάθε Παρασκευή με τους εκθεσιακούς χώρους να παραμένουν ανοιχτοί από τις 08.00-22.00 και το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου έως τα μεσάνυχτα. Από τις 20.00 κι έπειτα, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους θα είναι ελεύθερη, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων.

Σούνιο

Το ιερό του Ποσειδώνα στο ακρωτήριο του Σουνίου αποτελεί ένα από τα πιο ειδυλλιακά, ρομαντικά και εντυπωσιακά σημεία στην Αττική, για όλους εσάς που θα βρίσκεστε στην Αθήνα στις 18 Αυγούστου. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00 έως τις 00.00.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σας καλεί να απολαύσετε τα κορυφαία αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης στην αθέατη νυχτερινή τους γοητεία.

 Την εμπειρία της νυχτερινής περιήγησης στα δάση των εκθεμάτων θα πλαισιώσουν αρχαιολόγοι του Μουσείου και ξεναγοί από τις 20.30 ως τις 22.00, αφηγούμενοι τις δικές τους Ιστορίες της Σελήνης, ενώ ο Νίκος Ξανθούλης στις 22.00 στην αίθουσα του «Βωμού» θα ερμηνεύσει στο πιάνο τις μουσικές του σεληνόφωτος από γνωστά ελληνικά τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου.

 Η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνεται ελεύθερα από τις 20.00 ως τα μεσάνυχτα, με τελευταία επιτρεπόμενη είσοδο στις 23.30.

Σέ όλη την χώρα γίνονται εκδηλώσεις,οπότε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε επιλέξετε εκείνη που σας ενδιαφέρει περισσότερο  .

Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές, είναι :

Στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα συναυλία έντεχνης μουσικής με τον Βασίλη Λέκκα, με ώρα έναρξης στις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη τόσο για τη συναυλία όσο και για τις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου.

Στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού του Ηρακλείου, το Ενετικό φρούριο Κούλες αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα και φημισμένα μνημεία της πόλης. Στο «Φρούριο στη Θάλασσα» όπως είναι η μετάφρασή του από το Castello a Mare ή Rocca a Mare (σύμφωνα με την ενετική ονομασία του), λοιπόν, στις 18 Αυγούστου, όσοι βρίσκεστε στο Ηράκλειο μην χάσετε τη συναυλία με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο δώμα του φρουρίου. Ώρα έναρξης 20.30. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν τους χώρους του φρουρίου.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, ο οποίος με τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο δημιουργούν ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση- μουσικοκινητικό δρώμενο με τον τίτλο "Ναός" με διάρκεια γύρω στα 45 λεπτά. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24:00.

Στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο (Σπάρτη), στις 9.30 μ.μ.,ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή παρουσιάζει ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με τους τραγουδιστές της νέας γενιάς Ζαχαρία Καρούνη και Ασπασία Στρατηγού αλλά και την κόρη του Σταύρου, Μαρία Κουγιουμτζή,

Στην Υδρα στις 20 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Υδρας, για φιλανθρωπικό σκοπό θα παίξει βιολί ο Λεωνίδας Καβάκος με τον μόνιμο συνεργάτη του Enrico Pace στο πιάνο, σε επίλεκτο μουσικό πρόγραμμα, τιμώντας την 7η φιλανθρωπική εκδήλωση κλασικής μουσικής που γίνεται κάθε χρόνο στην Υδρα, τα έσοδα της οποίας διατίθενται για τις ανάγκες του Νοσοκομείου του νησιού.

Ο Λεωνίδας Καβάκος, ανακηρύχθηκε για το 2016 «καλύτερος καλλιτέχνης διεθνώς» και τιμά την Ελλάδα, στην οποία πάντα επιστρέφει.

 

Η φημισμένη ­και όχι άδικα ­ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη».

«Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του» σχολιάζει ο κ. Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ  και εξηγεί:

 «Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης».

Εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε από το να βρούμε την δική μας έξοδο από τον λαβύρινθο της καθημερινότητας και να  αφεθούμε για λίγες ώρες στη μαγεία αυτής της μοναδικής νύχτας όπου συγχωρούνται όλες οι… αμαρτίες.

 Με τις νεράιδες και τα ξωτικά ­ όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μαγεμένες και οι ίδιες, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση!

 Ή με τις μάγισσες ­ όπως λέγεται σε πολλά χωριά της Ηπείρου ­ που μαζεύονται στα ποτάμια. Λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονη  που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες και έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.

 Ίσως  βέβαια οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγισσες να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο στα παραμύθια.

 Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι όμως,  θα «κόβει» βόλτες στον ουρανό μας όλη νύχτα. Μπορεί οι  αστρολόγοι να προβλέπουν εντάσεις .

Εσείς  όμως χαλαρώστε και απολαύστε μια μαγική βραδιά και "βάλτε" συντροφιά σας και φανταστείτε  ότι τραβάει η ψυχή σας.

Άλλωστε έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία 

Σίσσυ Χριστοπούλου 


mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*