23/10/2021

Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11 Μαρτίου οι κάτοικοι με ταμπούρλα και σφυρίχτρες για να ακουστούν και να φύγουν τα ναρκωτικά από το πάρκο

Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11

Πεδίο του Άρεως: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν καταπατούνται βασικά δικαιώματά τους; Να αγωνίζονται. Να διεκδικούν. Να φωνάζουν δυνατά το δίκιο τους.

Οι κάτοικοι της οδού Μαυρομματαίων, στο Πεδίο του Άρεως, κάθε βράδυ αντικρύζουν την κόλαση. Υποχρεώνονται να γίνονται μάρτυρες της πιο ακραίας εγκατάλειψης που μπορεί να επιφυλάξει μια κοινωνία στην πιο ευάλωτη ομάδα της. Εχουν χάσει το δικαίωμα για κανονική ζωή. Κραυγές,φωτιές,εκπόρνευση ανηλίκων,μικροεγκληματικότητα. Οι φίλοι τους δεν τους επισκέπτονται πια τα βράδια. Κρατούν κλειστά τα παράθυρά τους. Κάθε πρωί πρέπει να καθαρίζουν τις εισόδους των πολυκατοικιών από κάθε μορφής ακαθαρσίες.

Η εικόνα του Green Park όταν νυχτώνει

Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11 Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11
Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το Πεδίο του Άρεως, στερούνται το δικαίωμα στο πάρκο τους. Πανέμορφο αλλά εγκαταλελειμμένο. Οι αρμόδιοι φορείς αντί να παλεύουν για την βελτίωσή του, μετακυλίουν τις ευθύνες και ερίζουν για το ποιος φταίει λιγότερο για την κατάντια του.
Δίπλα στο Πάρκο είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανελληνίου. Χιλιάδες παιδιά από την ηλικία της πρώτης τάξης του Δημοτικού «μορφώνονται» αναγκασμένα να περνούν δίπλα ή και μέσα από την πιάτσα ναρκωτικών.
Στο πάρκο συχνά δεν μπορείς να αισθανθείς ασφαλής. Το ίδιο στους γειτονικούς δρόμους και ιδιαίτερα στη περιοχή της Μαυρομματαίων.
Απέναντι σε αυτή την αφόρητη κατάσταση, εμείς οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από το Πεδίο του Άρεως αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική αντίδραση :
ΣΠΑΜΕ τη ΣΙΩΠΗ και ΑΚΟΥΓΟΜΑΣΤΕ στο Πεδίο του Αρεως
και φωνάζουμε ΔΥΝΑΤΑ σε όλους τους αρμόδιους και “αρμόδιους” :
Έξω τα ναρκωτικά από το Πεδίο του Άρεως. Φροντίδα στους χρήστες, φυλακή στους εμπόρους, σεβασμός στη γειτονιά.

Η πιάτσα ναρκωτικών μέσα στο Πεδίο του Άρεως

Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11

H πιάτσα δίπλα στα παιδιά στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές της Περιφέρειας. Για να αποκτούν ολοκληρωμένη γνώση της «ζωής»
Διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση στο Πεδίο του Αρεως. Το Πάρκο που ζήσαμε γεμάτο ζωή, εκεί όπου φλερτάραμε, δροσιστήκαμε τις καυτές καλοκαιριάτικες νύχτες, αναπνεύσαμε μακριά από το απάνθρωπο τσιμέντο,
Σήμερα είναι έρημο, εγκατελελειμμένο, βρώμικο, με εστίες ανομίας και αθλιότητας.
Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς παρατηρητές στον συνεχιζόμενο μαρασμό του.

 

 

 

 

 

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 11 το πρωί συγκεντρωνόμαστε στην οδό Μαυρομματαίων, μπροστά στο Green Park με σφυρίχτρες, ταμπούρλα και ό,τι άλλο έχουμε για να ακουστούμε δυνατά. Να μας ακούσει η Περιφέρεια, ο Δήμος, Το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ! Απαιτούμε ένα Πεδίο του Άρεως ελεύθερο, καθαρό, ασφαλές.
Η πολιτεία θα κωφεύει όσο ΕΜΕΙΣ το επιτρέπουμε!

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2017, στην εκδήλωση “Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως” που συνδιοργανώσαμε, μαζεύτηκαν 2.500 πολίτες για να διαμαρτυρηθούν. Η Περιφέρεια αναγκάστηκε να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του φωτισμού του Πάρκου. Ήταν μια νίκη μας. Έξι μήνες αργότερα το 80% του Πάρκου είναι πάλι κατασκότεινο. Δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την συντήρηση.

Φωτίζουμε το Πεδίο του Αρεως : 2.500 φίλοι του Πεδίου του Αρεως έκφρασαν την αποδοκιμασία τους για την εγκατάλειψη του Πάρκου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (o “ιδιοκτήτης” και δημόσιος φορέας αρμόδιος για το πάρκο)
Γιατί η Περιφέρεια η οποία είναι η αρμόδια αρχή του Πάρκου το έχει εγκαταλείψει; Οφείλεται στην αδιαφορία , στην έλλειψη υποδομής ή την αναποτελεσματικότητά της; Όταν για έξι μήνες δεν μπορεί να φτιάξει μια Παιδική Χαρά, πως θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Πεδίου του Άρεως;
Μόλις πρόσφατα, την Κυριακή 4 Μαρτίου, η Περιφέρεια κάλεσε την αστυνομία (!) για να εκδιώξει περίπου 40 παιδιά και γονείς που είχαν μπει στην κλειστή Παιδική Χαρά! Να τους διώξει με απειλές από τον χώρο που τους ανήκει!

Περιπολικό και αστυνομικοί, μετά από κλήση της Περιφέρειας, εκδιώκουν παιδιά και γονείς από την Παιδική Χαρά στο Πεδίο του Αρεως, την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11
Η Περιφέρεια δεν έχει ζητήσει ΠΟΤΕ να φύγει η πιάτσα ναρκωτικών από το Πάρκο.
Γιατί άραγε; Μονίμως ισχυρίζεται ότι δεν είναι δικό της θέμα αλλά θέμα της αστυνομίας. Όμως τρία χρόνια τώρα δεν έχει εγκαλέσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή την Αστυνομία ότι τα μέτρα που παίρνει είναι αναποτελεσματικά. Γιατί; Τι κρύβει;
Κάθε βράδυ ανάβουν φωτιές ΜΕΣΑ στο Πεδίο του Άρεως (με τα ξύλινα παγκάκια να γίνονται …καυσόξυλα !) με άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς. Καμιά αντίδραση από την Περιφέρεια…
Πεδίον του Άρεως: Κυριακή 11
Φωτιές ΜΕΣΑ στο Πεδίο του Αρεως. Ημέρα και νύχτα. Αν υπάρξει πυρκαγιά στο Πάρκο η κυρία Δούρου θα κάνει “μήνυση κατά παντός υπευθύνου”;
Η Περιφέρεια μείωσε τους φύλακες από έξι σε τρεις. Χωρίς καμια δικαιολογία. Συχνά και οι ίδιοι οι φύλακες πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών . Η διεύθυνση του Πάρκου ομολογεί την αδυναμία της να προστατεύει το Πεδίο του Άρεως. Η ηγεσία της Περιφέρειας και πάλι κωφεύει.
Ταυτόχρονα αποφεύγει να πει δημόσια τα σχέδιά της για το Πάρκο ενω αρνείται συστηματικά να συνομιλήσει με τους κατοίκους. Γιατι άραγε; Τι έχει να κρύψει;
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Σε πρόσφατη συνάντησή μας με αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας, λάβαμε υποσχέσεις ότι θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα άμεσα. Μέχρι τώρα υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα. Μας επεσήμαναν όμως και τις ευθύνες του Υπουργείου Υγείας που αποφεύγει να δημιουργήσει δομές φιλοξενίας των άστεγων χρηστών.
Οι κάτοικοι της οδού Μαυρομματαίων καταγγέλλουν πως όταν τηλεφωνούν διαμαρτυρόμενοι στην αστυνομία, συχνά παίρνουν απάντηση ότι έχουν εντολές να μην παρεμβαίνουν και οτι μόνο αν οι ίδιοι διαμαρτυρηθούν έντονα είναι ενδεχομένως πιθανό να γίνει κάτι.
Η Επιτροπή των κατοίκων έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να υπάρχει μόνιμη, εμφανής αστυνομική παρουσία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας. Η αστυνομία συμφώνησε και υποσχέθηκε οτι θα το κάνει, αλλά…
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και περίθαλψης των εξαρτημένων ατόμων, ιδιαίτερα των άστεγων από αυτούς. Είναι υπεύθυνο για την υγεία των κατοίκων.
Η Επιτροπή των κατοίκων έχει επίμονα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό κ.Ξανθό για τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός μέχρι τώρα απαξίωσε να μας απαντήσει.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ο φωτισμός της οδού Μαυρομματαίων ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Είναι όμως από τους λιγότερο φωτισμένους δρόμους της Αθήνας. Γιατί;
Το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου. Γιατί τόσα χρόνια ο Δήμος αδιαφόρησε;

ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΠΙΑΤΣΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ;
Η πιάτσα ναρκωτικών ηρθε στο Πεδίο του Αρεως με πολιτική απόφαση επί Υπουργίας Δένδια. Μέσα σε μια μέρα μεταφέρθηκαν οι πιάτσες της Τοσίτσα και της πλ. Βάθης μέσα στο πάρκο. Η εγκατάλειψη του Πάρκου από την Περιφέρεια (επί περιφερειάρχη Σγουρού) επέτρεψε αυτή την εγκληματική για το Πάρκο και τους Αθηναίους απόφαση. Να γίνει το Πεδίο του Αρεως το Needle Park (το πάρκο της βελόνας) της Αθήνας.
Πολιτικά αποφασίστηκε να έρθει, επομένως πολιτική πρεπει να είναι και η απόφαση για να απομακρυνθεί. Ας μην κρύβονται λοιπόν όλοι πίσω από το δακτυλό τους. Οι κάτοικοι και καταλαβαίνουν και κρίνουν.
Είμαστε εδώ για να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην κυνικότητα, την αδιαφορία, την αναποτελεσματικότητα. ΝΑΙ στην ζωή στο Πεδίο του Αρεως, στο να επιστρέψουν οι οικογένειες, τα γέλια και τα παιχνίδια των παιδιών, οι σχολικές εκδρομές, οι νέοι. Να μην χαθεί το Πάρκο και από μιαν ακόμη γενιά.
Ολοι πληροφορηθήκαμε αυτά που είπε πριν από δύο μήνες ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η κατάσταση με την πιάτσα ναρκωτικών έχει γίνει αφόρητη σε ολη την περιοχή μας.
Οταν σε ένα Πάρκο δεν υπάρχει φωτισμός ούτε φύλαξη, απεριποίητο και βρώμικο, δεν υπάρχουν τουαλέτες ενω και οι υποδομές (βρύσες, συντριβάνια κλπ) δεν λειτουργούν, τότε οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να είναι πιο “κατάλληλο” για να μετατραπεί σε χώρο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.
Το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργειο Προστασίας του Πολίτη, Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων , ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οφείλουν να σηκώσουν τα μανίκια και να εκπονήσουν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών.
Θέλουμε ενα σχέδιο με χρονοδιάγραμμα και με μετρήσιμα αποτελέσματα βάσει των οποίων θα κριθούν οι συμμετέχοντες φορείς. Οχι χρήματα στον αέρα και αποτέλεσμα μηδέν.
Τέλος θέλουμε να δούμε να ζωντανεύει το Green Park. Τρία χρόνια και ακόμη το σκέφτεται η Περιφέρεια να κάνει διαγωνισμό για την στατική και λειτουργική του αποκατάσταση. Πάλι λόγια χωρίς έργα. Γιατί να μην το αναλάβει κάποιος να το φτιάξει και να το εκμεταλλευθεί; Ο σταθμός του ΚΤΕΛ είναι δίπλα. Χρειάζεται ένα καφέ. Οι επιβάτες του (γηγενείς και τουρίστες) είναι σήμερα αναγκασμένοι να συμβιώνουν με τους «αθλίους» της οδού Μαυρομματαίων για να πάνε στους προορισμούς τους. Γιατί να μην το αναλάβει μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ από απεξαρτημένα άτομα σε επανένταξη, που το έχουν ήδη ζητήσει; Μα τι κάνει επιτέλους η Περιφέρεια;
Τα χρόνια που περνάνε είναι χρόνια από την ζωή μας. Δεν μετριούνται σε εκλογικές 4ετίες.
Οι πολίτες της Αθήνας δεν παραμένουν απαθείς. Ενεργοποιούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
Απαιτούμε ένα Πεδίο του Αρεως, δημόσιο, πράσινο, καθαρό, ασφαλές, λειτουργικό. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω μέχρι να το κερδίσουμε.
Κοινότητα “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”

e-mail: [email protected]

(Συνολικές Επισκέψεις 606, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1933 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*