25/10/2020

“Περιστατικά” – Αυτό το παράλογο μας αφορά

"Περιστατικά" - Αυτό το παράλογο μας αφορά

Συζητώντας με τους συντελεστές των «Περιστατικών» που κάνουν πρεμιέρα στο Bios στις 23 Ιανουαρίου.

 
Στους περισσότερους το όνομα Δανιήλ Χαρμς δεν λέει απολύτως τίποτα. Γεννημένος το 1905 στην προεπαναστατική Ρωσία ο Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ – που μετέπειτα απέκτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Δανιήλ Χαρμς – υπήρξε ένας από τους πλέον παραγνωρισμένους και ξεχωριστούς συγγραφείς και ποιητές της ρωσικής πρωτοπορίας.
«Έγραφε βασικά ποιήματα για παιδιά. Ίσως γι’ αυτό και τα λίγα βιβλία που έχει γράψει για ενήλικες έχουν μία παιδικότητα με την έννοια ότι τα χαρακτηρίζει αυτή η αθωότητα και η αλήθεια ενός παιδιού» μου λέει η ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη, που κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο μεταφέροντας στη σκηνή του Bios από τις 23 Ιανουαρίου ένα από αυτά τα βιβλία, τα «Περιστατικά», μία σειρά από παράλογες (ή μήπως όχι και τόσο;) καθημερινές ιστορίες.
Γριές που πέφτουν από τα μπαλκόνια, ένας νεαρός μ’ ένα κίτρινο γάντι, μία Όλγα Πετρόβνα και το τσεκούρι της, ένας κοκκινομάλλης χωρίς μαλλιά… Πόσο μακριά ή κοντά μας είναι αυτοί οι αλλόκοτοι ήρωες; Πόσο «κανονικές» είναι οι ζωές τους και οι ζωές μας; Η Άννα Χανιώτη, ο Γρηγόρης Μπαλλάς και η Μαριάννα Λιανού, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Νάνσυς Μπούκλη, βουτάνε στο σουρεαλιστικό σύμπαν του Χαρμς προσπαθώντας να τον αποκρυπτογραφήσουν.
Η πραγματικότητα
Νάνσυ: Το βιβλίο ήταν στο σπίτι μου για αρκετά χρόνια. Κάποια στιγμή το ανακάλυψα, το διάβασα και είπα κάτι πρέπει να το κάνουμε.
Γρηγόρης: Κατάλαβα ότι τα «Περιστατικά» μου αρέσουν από το πρώτο κιόλας κείμενο που διάβασα, μια ιστορία για έναν κοκκινομάλλη, που ουσιαστικά δεν έχει μαλλιά και τελικά δεν έχει ούτε χέρια ούτε πόδια! Οπότε ουσιαστικά δεν ξέρουμε για ποιον άνθρωπο μιλάμε. Καλύτερα λοιπόν να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μαζί του.
Άννα: Είναι ιστορίες που μοιάζουν πολύ απλές στη δομή τους, αλλά το νόημα τους είναι βαθιά υπαρξιακό.
Νάνσυ: Θα έλεγα ότι είναι με έναν περίεργο τρόπο αστείες. Γελάς, αλλά δεν είσαι σίγουρος αν όντως έπρεπε να γελάσεις ή να κλάψεις.
Μαριάννα: Κάθε φορά που τελείωνα μία ιστορία του βιβλίου είχα την αίσθηση ότι κάτι δεν είχα καταλάβει,  ότι όλο αυτό που είχε προηγηθεί δεν είχε στην πραγματικότητα σχέση με αυτό που ήθελε να σου πει ο Χαρμς. Με κέντρισε εγκεφαλικά ο τρόπος του.
Νάνσυ: Οι ήρωες του Χαρμς βιώνουν μία δική τους πραγματικότητα που αδυνατούμε να την κατανοήσουμε στην ολότητα της, γιατί απέχει από τη δική μας. Ή μήπως αυτό είναι μια παρεξήγηση; Μήπως τελικά η πραγματικότητα των ηρώων του Χαρμς είναι και η δική μας πραγματικότητα;

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη των συντελεστών απο τα "Περιστατικά" στο Τέχνες-Plus

(Συνολικές Επισκέψεις 108, 1 επισκέψεις σήμερα)
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Σπύρος Ευαγγελάτος
Έρωτας στα σπήλαια

mm
About Texnes Plus 209 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. "Περιστατικά" - Αυτό το παράλογο μας αφορά - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*