23/02/2024

Το πείραμα της Βενεζουέλας – αποστολή Ιάσων Πιπίνης


Ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική μοιάζει πάντα με ένα ταξίδι στον χρόνο. Βρέθηκα στη Βενεζουέλα για τα γυρίσματα του νέου μου ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το πείραμα της Βενεζουέλας» και έμεινα δέκα μέρες για να καταγράψω την σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, με τις ατέλειωτες ουρές από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, λόγω των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, την πολιτική και οικονομική κρίση αλλά και την (ίσως λιγότερο γνωστή σε εμάς τους Έλληνες) κατάσταση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

BENEZOYELA-2

Στη Βενεζουέλα είχα πάει πάλι πριν από πέντε χρόνια, όταν ακόμη ζούσε ο «κομαντάντε» Ούγο Τσάβες και τα «πετροδολάρια» έρρεαν άφθονα στην αγορά. Από τότε πολλά άλλαξαν. Η παγκόσμια μείωση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τεράστια οικονομική κρίση σε μια οικονομία που είχε σταματήσει την εθνική παραγωγή και βασιζόταν στις εισαγωγές, ο θάνατος του Ούγο Τσάβες έφερε στην εξουσία τον -καθόλου χαρισματικό- Νικολάς Μαδούρο και οι φυλακές της χώρας γέμισαν από πολιτικούς κρατούμενους.

Το τελευταίο επεισόδιο στην μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα είναι η παρέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να σεβαστεί τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ο Μαδούρο με περισσό θράσος είπε στους εκπροσώπους του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών να πάρουν τον Δημοκρατικό Χάρτη που έστειλαν στη Βενεζουέλα και να τον βάλουν εκεί που…. ξέρουν.

BENEZOYELA-1

Μαδούρο: Με κατηγορούν ότι θέλω να κλείσω τα κομμωτήρια!

Η Λατινική Αμερική στο παρελθόν έχει βιώσει μεγάλες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις, όπως η λεγόμενη «χαμένη δεκαετία» του ’80, κατά την οποία οι περισσότερες χώρες της ηπείρου, λόγω του μεγάλου εξωτερικού χρέους βίωσαν μια ανθρωπιστική κρίση με ελλείψεις τροφίμων, τεράστιο πληθωρισμό, ανεργία, λεηλασίες και βίαιες διαδηλώσεις.

Η Βενεζουέλα όμως εκείνη την περίοδο δεν είχε βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Σήμερα, μου έλεγε ένας φίλος μου Βενεζολάνος, «η Βενεζουέλα μοιάζει με τη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ’80, αλλά όχι όπως την έζησε τότε η Βενεζουέλα. Όπως την έζησαν οι υπόλοιπες λατινοαμερικανικές χώρες».

Στη Βενεζουέλα κατέγραψα μια συγκέντρωση του Νικολάς Μαδούρο στην περιοχή Κάτια, μια φτωχογειτονιά του Καράκας.

Στην ομιλία του ο Μαδούρο «απολογήθηκε» για την δήλωση που είχε κάνει για τα πιστολάκια μαλλιών, με την οποία είχε ζητήσει να μειωθεί η χρήση τους για να εξοικονομηθεί ρεύμα. «Εγώ έφερα ένα παράδειγμα και τώρα έρχονται πολλοί και λένε ότι θέλω να κλείσω τα κομμωτήρια. Τα χαιρετίσματα μου στους κομμωτές, στις κομμώτριες και στους μπαρμπέρηδες», είπε γελώντας ο Μαδούρο.

Αμέσως μετά την ομιλία του Μαδούρο, και πριν προλάβω να απομακρυνθώ, τρεις άνδρες της πολυπληθούς φρουράς του Μαδούρο με ακινητοποίησαν και παρ’ ότι τους έδειξα την διαπίστευση και την δημοσιογραφική μου ταυτότητα, μου έκαναν μια σύντομη ανάκριση και μου ζήτησαν να τους δείξω όλες τις φωτογραφίες που είχα βγάλει.

BENEZOYELA-3

Η ενεργειακή κρίση που ζει η χώρα έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περιορισμό της ηλεκτροδότησης αλλά και της υδροδότησης στην πρωτεύουσα Καράκας αλλά και σε άλλες πόλεις.

Εγώ τις μέρες που έμεινα στο Καράκας είχα μόνο 3 ώρες την ημέρα νερό. Το ρεύμα κοβόταν συνεχώς προκαλώντας μεγάλα προβλήματα. Καφετέριες, μεγάλα εστιατόρια και εμπορικά κέντρα κατέβαζαν ρολά από το μεσημέρι.

 

Η αντιπολίτευση ζητάει καθαίρεση του Μαδούρο

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια ηγεμονίας του τσαβισμού, τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης έχει η ενωμένη αντιπολίτευση. Στο Καράκας συνάντησα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες τον οποίο ακολούθησα στην περιοδεία που έκανε στη φαβέλα Λα Ντολορίτα. Εκεί μου έδωσε και μια συνέντευξη.

«Η αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή ελέγχει τη Βουλή. Ωστόσο, η κυβέρνηση όποιους νόμους ψηφίζουμε και δεν της αρέσει τους κρίνει αντισυνταγματικούς μέσω του Ανωτάτου Δικαστηρίου», μου είπε ο Καπρίλες.

Δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι ανεξάρτητο; Τον ρώτησα.

«Για κανέναν λόγο. Είναι τσαβικό. Ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση. Εγώ έχω ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να διεξαχθεί στη χώρα ένα δημοψήφισμα που θα χρησιμοποιηθεί ως ένας μηχανισμός για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Το δημοψήφισμα προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αν ο λαός αποφασίσει την απομάκρυνση του Μαδούρο, σε τριάντα μέρες μπορούμε να εκλέξουμε μια νέα κυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση θα μπορεί να δώσει αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους».

BENEZOYELA-2-PIPINISο Ιάσων Πιπίνης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες

Ατέλειωτες ουρές για λίγο γάλα ή λίγο ψωμί

Οι εικόνες στη Βενεζουέλα με ατέλειωτες ουρές έξω από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία συγκλονίζουν. Άνθρωποι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ζούσαν με αξιοπρέπεια, σήμερα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ακόμη και για 10 ώρες σε μια ουρά για να βρουν λίγο αλεύρι ή λίγο γάλα. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Εγώ δεν μπορούσα να βρω ούτε εμφιαλωμένο νερό στο Καράκας.

BENEZOYELA-5-OYRA-SOUPERMAR

Σε πολλά σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα η ουρά ξεκινάει από τις 2 τη νύχτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις στρατιώτες με εμπόδισαν να καταγράψω με κάμερα τις ουρές. Τελικά κατάφερα να παρακάμψω τους στρατιώτες και να καταγράψω ουρές σε καταστήματα στην περιοχή Τσακάο αλλά και στο κέντρο του Καράκας. Όπως μου έλεγε ένας βουλευτής στη Βενεζουέλα, σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θα διαθέτει τα προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη με δελτίο, μέσω των Δήμων. Δεν θα πωλούνται πια στο σούπερ μάρκετ. Όπως γίνεται δηλαδή στην Κούβα. Ή όπως γινόταν στην Κατοχή.

BENEZOYELA-6-OYRA-SOUPERMAR

Περισσότεροι από 100 πολιτικοί κρατούμενοι

Σήμερα στις φυλακές της Βενεζουέλας βρίσκονται περισσότεροι από 100 πολιτικοί κρατούμενοι. Ανάμεσα τους ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Θέληση» Λεοπόλδο Λόπες και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.

«Στη Βενεζουέλα δεν έχουμε Δημοκρατία. Οι πολιτικοί κρατούμενοι χρησιμεύουν στον Μαδούρο ως παράδειγμα για να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά και όσους πολίτες τολμούν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον του», δηλώνει η Μίτσι Καπρίλες, σύζυγος του πολιτικού κρατούμενου Αντόνιο Λεντέσμα.

Ο υπουργός Εργασίας Οσβάλντο Βέρα δήλωσε πάντως, ότι «στην Βενεζουέλα υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης. Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι».

 

Το πείραμα της Βενεζουέλας κράτησε 17 χρόνια. Με την εκλογική νίκη του Ούγο Τσάβες στη χώρα εγκαθιδρύθηκε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, γνωστό ως «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα». Η «επανάσταση» του Τσάβες λειτούργησε ως ντόμινο και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα και η Βραζιλία.

Ίσως είναι ακόμη νωρίς να πει κάποιος με σιγουριά αν το «πείραμα» πέτυχε ή απέτυχε. Να βάλει σε μια ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και οι εξελίξεις στη χώρα αυτή θα σηματοδοτήσουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές σε όλη  την ήπειρο. Ίσως και πέρα από τη Λατινική Αμερική.

Δείτε και το τρέιλερ από το Ντοκιμαντερ που ετοιμάζω

Ιάσων Πιπίνης


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*