Pokemon Go, το κυνήγι μόλις άρχισε

Όλοι παίζουν Pokemon πάλι, το συγκρότημα Blink128 έβγαλαν καινούργιο άλμπουμ, το όνομα Κλίντον διεκδικεί τη προεδρία των ΗΠΑ, ο Ταρζάν είναι στη μεγάλη οθόνη. Νιώθω ότι ξύπνησα 15 χρόνια πίσω. Και δεν παραπονιέμαι.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι η εφαρμογή Pokemon GO είναι διαθέσιμη απ' τις 16 Ιουλίου και στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού; Μικροί αλλά και νέοι πήραν τους δρόμους με σκοπό να τα πιάσουν όλα (ναι το "Gotta catch 'em all" ακούγεται απαίσιο στα ελληνικά αλλά έπρεπε να το κάνω). Τι είναι το Pokemon Go; Γιατί είχε τέτοια επιτυχία;

pokemon-01-viewtag

Μετά από αρκετό καιρό η Nintendo, που μετά το 1990 κατείχε τη πρώτη θέση στη βιομηχανία παιχνιδιών με τις κασέτες Pokemon, αποφάσισε να προσαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα. Αυτή τη φορά, με την εφαρμογή Pokemon GO, ελεύθερη για κατέβασμα σε κινητά ή τάμπλετ με λογισμικό iOS ή Android.

Με απλά λόγια, το Pokemon GO είναι ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί το GPS του κινητού σου και όσο παίζεις, Pokemon "εμφανίζονται" στην οθόνη του κινητού σου. Όσο περπατάς, διαφορετικά Pokemon θα βρεις. Η ιδέα ήταν να ενθαρρύνει το κόσμο να βγει απ' το σπίτι και να κοινωνικοποιηθεί.

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι "κυνηγάνε" εικονικά πλάσματα όσο είναι στη δουλειά, για καφέ ή στο μπάνιο; Ένα μικρό μέρος της επιτυχίας του Pokemon GO βασίζεται στο ότι δεν πληρώνεις για τίποτα. Απλά το κατεβάζεις και παίζεις. Κατά κύριο λόγο όμως, σου φέρνει κάτι απ' τα παιδικά σου  χρόνια. Μια νοσταλγία, μια αθωότητα. Όσοι έπαιζαν Pokemon μικροί και κατέβασαν την εφαρμογή καταλαβαίνουν για τι μιλάω.

pokemon-02-viewtag

Το Pokemon GO δεν είναι σαν κάθε κλασσικό παιχνίδι.

Το Pokemon GO μπορεί να βασίζεται στα πρώτα παιχνίδια, αλλά έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πρώτα οι ομοιότητες: Υπάρχουν Pokemon και τα πιάνεις. Υπάρχουν επίσης οι γυμναστές και διάφοροι εκπαιδευτές που μπορείς να παλέψεις για φήμη και χρήματα. Και φυσικά προσαρμόζεις και δίνεις όνομα στον εαυτό σου.

Πέραν αυτών, το παιχνίδι έχει κάποιες τεράστιες διαφορές. Στα πρώτα παιχνίδια, έβαζες τη κασέτα στο Nintendo σου και με το σταυρό ταξίδευες στο κόσμο που οι δημιουργεί είχαν φτιάξει. Στο Pokemon GO, περπατάς στη πόλη σου, στη γειτονιά σου και η εφαρμογή μέσω του GPS και του ρολογιού του κινητού σου θα αποφασίσει τι Pokemon θα εμφανιστεί μπροστά σου.

Επίσης, το παιχνίδι σε παροτρίνει να επισκεφτείς διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, άμα βρίσκεσαι σε κάποιο πάρκο, το πιο πιθανό είναι να βρεις Pokemon Φυτού. Αν πας κοντά σε θάλασσα, Νερού. Τις βραδινές ώρες το ίδιο.

Άλλη μία μεγάλη αλλαγή, είναι ο τρόπος που πιάνεις τα Pokemon. Αντί πλέον να τα παλεύεις με τα δικά σου, απλά σέρνεις στην οθόνη σου την Pokeball προς τη κατεύθυνση του Pokemon και περιμένεις το αποτέλεσμα.

Το ίδιο ισχύει και με τις μάχες σου με άλλους εκπαιδευτές ή γυμναστές. Αντί να επιλέξεις τα Pokemon σου και να διαλέξεις κάποια απ' τις 4 επιθέσεις τους όπως στις κασέτες, το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα στατιστικά των Pokemon.

Η απουσία του κλασσικού μοτίβου μάχης και η δυνατότητα να παλέψεις ή να ανταλλάξεις Pokemon με φίλους έχει απογοητεύσει κάποιους. Το αρχικό trailer βέβαια προμηνύει ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό και αυτό.

 Πέρα από τη πραγματοποίηση παιδικών ονείρων, το Pokemon GO φέρνει μία νέα γενιά παιχνιδιών στην αγορά, που συνδυάζει το πραγματικό κόσμο με το ψηφιακό. Όχι με τη μορφή εικονικής πραγματικότητας, αλλά με την ενσωμάτωση του παιχνιδιού στη πραγματικότητα, μέσω της τεχνολογίας — για παράδειγμα, να βάλει ένα Abra να κάθεται στη τουαλέτα σου.

pokemon-03-viewtag

Φώτης Βουδούρης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top