24/05/2024

Ρουμπίνη Χονδρουλάκη: Είναι λυτρωτικό να είσαι γενναιόδωρος

Ρουμπίνη Χονδρουλάκη

Ποια είναι η Σακίνα στην παράσταση «Ιστορίες για Ανθρώπους Γενναιόδωρους» του Αbdelkadar Alloula; Αυτό το όμορφο  πλάσμα που κάτω από την κελεμπία  κρύβει έναν δυναμικό άνθρωπο, μια ελεύθερη ψυχή.Η Ρουμπίνη Χονδρουδάκη είναι μια από τις ηθοποιούς που αφηγείται Ιστορίες για Ανθρώπους Γενναιόδωρους στο Αγγέλων Βήμα. Ενας άγνωστος ρόλος , ένα έργο που μας μεταφέρει στοιχεία από την σύγχρονη κουλτούρα της Αλγερίας και μας «αποκαλύπτει» πόσες συγγένειες έχουμε με τους ανθρώπους της.
To έργο αυτό ανακαλύφθηκε μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα από την «ψυχή» του Αγγέλων Βήμα  Μαργαρίτα Δαλαμάγκα -Καλογήρου που επίσης το σκηνοθέτησε.

Με την παράσταση -αφιέρωμα στον Αlloula το Αγγέλων Βήμα τιμά τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του, από χέρι ισλαμιστών τρομοκρατών.

H Σακίνα – Ρουμπίνη μιλάει στο viewtag με αφορμή την παράσταση.

Τι σε γοήτευσε στον ρόλο σου;

Είναι πρόκληση να παίζεις κάτι που είναι άγνωστο σε σένα αλλά και στο κοινό. Σε γοητεύει και σε παραξενεύει ξεκινώντας από τα ”διαφορετικά” ρούχα. Με τις Ιστορίες για Ανθρώπους γενναιόδωρους του Αbdekalder Αlloula είχα την ευκαιρία να  μεταφερθώ στην κουλτούρα της χώρας αυτής. Ο καθένας από εμάς εξιστορεί τον δικό του μονόλογο και δεν μας  συνδέει τίποτα άλλο εκτός της γενναιοδωρίας και της αγάπης μας για τον άνθρωπο.  Είναι λυτρωτικό να είσαι γενναιόδωρος

Στην  παράσταση ερμηνεύουμε επτά διαφορετικούς ανθρώπους με κοινά στοιχεία την σοφία, την απλότητα , την γαλήνη της ψυχής μας. Το έργο μεταφέρει στον ιδιαίτερο και σκληρό πολιτισμό της Αλγερία δίνοντας όμως στον θεατή την ευκαιρία να γνωρίσει μέσα σε αυτήν την σκληρότητα ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής που πάνε κόντρα στο καθιερωμένο με μέσο την ευαισθησία η οποία γίνεται όπλο και κινητήριος δύναμη για την αλλαγή.

Κάθε ιστορία στην παράσταση έχει την δίκη της μαγεία. 

Ποια είναι η «δική» σου Σακίνα;

Ερμηνεύω ένα κορίτσι νεαρής  ηλικίας 16-17 ετών που εργάζεται ως υφάντρα στην Αλγερία, τη Σακίνα. Όταν διάβασα τον ρόλο της ”έλιωσα”  και ήρθα κοντά της γρήγορα. Ταυτίστηκα με τις αγωνίες της, τις φοβίες, τις ανασφάλειες της, την αθωότητα και την αισιοδοξία της πως τελικά  όλα καλά θα πάνε. Η Σακίνα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο πρέπει και δεν πρέπει .Και εργάζεται  από την τρυφερή ηλικία των εφηβικών της χρόνων  για βγάλει το ψωμί της  ώσπου ξαφνικά αυτό αλλάζει, επειδή οι οικονομικές αλλαγές στη χώρα της οδηγούν τη δουλειά της σε κλείσιμο. Παρατηρούμε την ηρωίδα μου στην σκηνή την στιγμή που βρίσκεται σε μια εσωτερική διαμάχη με τον εαυτό  για το πως θα ανακοινώσει  στους γονείς της την αλήθεια και τι επιπτώσεις η απόλυσή της. Μα δεν είναι σημερινό και κοντινό μας θέμα; Τώρα τι αλήθεια θα ανακοινώσει; θα το ανακαλύψετε μαζί της στο θέατρο Αγγέλων βήμα κάθε Πέμπτη , στις οκτώ.

Πληροφορίες / Εισιτήρια για την παράσταση

Το έργο του Αλγερινού συγγραφέα Abdelkader Alloula, «Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους», παρουσιάζει από την Πέμπτη 21 Μαρτίου το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των τελευταίων δέκα ετών να αναζητά χώρες θεατρικά άγνωστες στον Έλληνα θεατή και, σε αυτές, να ψάχνει για θεατρικά έργα που μπορούν να γίνουν παραστάσεις ενδιαφέρουσες για αυτόν.

Το συγκεκριμένο έργο «ανακαλύφθηκε» μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα, μέσα σε  διδακτορική διατριβή κάποιου συμπατριώτη του συγγραφέα, όπως υποβλήθηκε σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Χάρη σε αυτήν, μάθαμε για τον φωτισμένο θεατράνθρωπο της Αλγερίας, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των ιδεών του, καθώς εκτελέστηκε στο κατώφλι του σπιτιού του, φεύγοντας για το θέατρο στις 14 Μαρτίου 1994, από ισλαμιστές τρομοκράτες της GIA, σε μια εποχή κατά την οποία εκτέλεσαν για τις ιδέες τους πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της χώρας. Ο Abdelkader Alloula μεγάλωσε φτωχικά, κοντά σε μία θεία-παραμυθού, σε ένα χωριό της Αλγερίας σαν αυτό στο οποίο ζουν οι ήρωες του έργου που θα δούμε. Όλοι απλοί και ταπεινοί μεροκαματιάρηδες, σκουπιδιάρηδες, οικοδόμοι, καφετζήδες, υφάντρες, λαντζέρισσες, σιδεράδες, με κοινά στοιχεία τη λαϊκή σοφία και την γενναιοδωρία. Χάρη σε αυτά και χωρίς σκέψη, προσφέρουν στους άλλους όλο το περίσσευμα της καρδιάς τους, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν, και αναδεικνύονται σε «συμβουλάτορες των φτωχών» αλλά και σε «προστάτες των ζώων».

Η παράσταση-αφιέρωμα στον Abdelkader Alloula, τιμώντας τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, είναι διανθισμένη με θησαυρούς από την μουσική παράδοση αυτής της άγνωστης θεατρικά, αλλά τόσο γοητευτικής πατρίδας του. 

Θεατρική απόδοση – σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια:  Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσσα Μπρουζιώτη 
Σκηνικά – Κοστούμια: Λένα Mάρκαλη

Ζωγραφική σκηνικών: Ελεωνόρα Καραβάνη
Σχεδιασμός φωτισμών:  Γιώργος Αγιαννίτης

Γραφιστικά: mmm design

Τρέιλερ: Γιώργος Κοντογιάννης

Social media: Ρουμπίνη Χονδρουδάκη

Χειρισμός φώτων-ήχων: Δημήτρης Πανταζής

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Παπουτσάκης

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Ερμηνεύουν: Νεκτάριος Μάστορης, Γιώργος Κοσσυβάκης, Μάιρα Κατσαρού, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη, Τάσος Νίκας, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Γιώργος Κοντογιάννης

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής-Δύσης Α.Μ.Κ.Ε

Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-5242211

Παραστάσεις: Από Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024  και κάθε Πέμπτη, στις 8.00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες)

Αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/

www.aggelonvima.gr,  και στο ταμείο του θεάτρου


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*