19/01/2019

Η “Σχεδία” των αστέγων έγινε πέντε ετών – Η αριθμητική πίσω από τον άνθρωπο

"Σχεδία" των αστέγων

Μία στατιστική αποτύπωση του πεντάχρονου ταξιδιού της «σχεδίας», του κοινωνικού και οικονομικού της αντίκτυπου, της αγάπης και της συντροφικότητας.

«Σχεδία» δεν είναι οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική κρίση να ξανακερδίσουν τη ζωή τους, είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, τα χαμόγελα, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του πωλητή και του αναγνώστη-υποστηρικτή.

Καμιά φορά, ωστόσο, η καταγραφή των συναισθημάτων των πωλητών και των αναγνωστών του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ο απολογισμός του έργου του στα πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του, αλλά και η αποτύπωση του κοινωνικού και οικονομικού του αντίκτυπου, διευκολύνεται με τη χρήση αριθμών.

Έτσι και εδώ, αντί για πολλά λόγια, επιλέγουμε να αφήσουμε (και) τους αριθμούς να «μιλήσουν». Να μιλήσουν και να εξηγήσουν τι, αλήθεια, μπορεί να σημαίνει αυτό το «τρίευρo», η παρουσία στο «πόστο», μια «καλημέρα», μια απλή κουβέντα ενθάρρυνσης και αγάπης, όπως το «μπράβο σας, μη το βάζετε κάτω», που ακούν συχνά πυκνά οι διανομείς της «σχεδίας» από τις πολλές χιλιάδες φίλους τους και αναγνώστες του περιοδικού. Άλλωστε, αυτό είναι η «σχεδία»: Όλοι εμείς, η κοινωνία της αγάπης και της αλληλεγγύης που αγωνίζεται, μαζί.

Τα περισσότερα στοιχεία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών «Deloitte» για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την κυκλοφορία του περιοδικού δρόμου «σχεδία», το διάστημα 2013-2016 (παραδόθηκε το Δεκέμβριο του 2016). Άλλα βγήκαν από τα δικά μας «κιτάπια» και τον ηλεκτρονικό σωρό με τα excel αρχεία, που βρίσκουν χώρο στους παλιούς μας υπολογιστές, καθώς προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε το κάτι παραπάνω.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
Αλλά ακόμη και αυτοί οι αριθμοί δεν αποδίδουν την πραγματικότητα σε όλη της την έκταση. Επί παραδείγματι, ενώ έχουμε μια αρκετά ακριβή εικόνα για τον αριθμό των συμπολιτών μας που, μέσα από τη «σχεδία», κατάφεραν να ξεφύγουν από το δρόμο, το παγκάκι, τον ξενώνα, την προσωρινή φιλοξενία, δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των ανθρώπων (και είναι πολλοί) που με αυτό το μικρό εισόδημα κατάφεραν να γλιτώσουν το δρόμο, την έξωση. Άνθρωποι που χρωστούσαν πολλά νοίκια (μια συγκλονιστική περίπτωση ανθρώπου της «σχεδίας» που βρισκόταν σε αυτή τη δεινή θέση για να βρει υποστήριξη και λύση από μια ένθερμη αναγνώστρια της «σχεδίας» που διάβασε την ιστορία της στην τελευταία σελίδα θα βρείτε στις διπλανές σελίδες) και κατάφεραν με αυτό το μικρό εισόδημα να καλύψουν μέρος της οφειλής τους, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με το σπιτονοικοκύρη και διασφαλίζοντας την παραμονή τους στο σπίτι.

Ή, ακόμη, απουσιάζουν πληροφορίες για το πόσοι άνθρωποι μπόρεσαν μέσα από αυτή τη διαδικασία να ξανασυνδέσουν το ρεύμα στο σπίτι τους, που είναι και η πρώτη αγωνία πολλών που περνούν το κατώφλι μας, αναζητώντας ένα αποκούμπι και οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν το δρόμο.

Για την “Σχεδία” Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης

(Συνολικές Επισκέψεις 76, 1 επισκέψεις σήμερα)
Οι Calexico στην Αθήνα, με έναν καινούργιο σούπερ δίσκο - Live στο Ηρώδειο (Video)
LILY ALLEN- TRIGGERBANG (FEAT. GIGGS), το τραγούδι της Τετάρτης (Video)

Περισσότερα


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*