28/11/2023

Σπάνιος Μπονιουέλ ξανά στις οθόνες (video)


Σήμερα, 22 Ιουνίου, έρχεται στις οθόνες μια σπάνια ταινία του Μπονιουέλ, «Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΟ», βασισμένη στη νουβέλα του Χένρι Καστιλού. Μια ανθρώπινη ταινία, μια εξαιρετική στιγμή του στρατευμένου κινηματογράφου, που για πρώτη φορά ο Μπουνιουέλ εκφράζεται ανοιχτά πάνω σε πολιτικά ζητήματα. Η ταινία θα παίζεται από σήμερα στον κινηματογράφο Αλκυονίδα, Ιουλιανού 42

Για όσους δεν έχουν δει ή δεν ακούσει γι αυτήν την ταινία του Λουίς Μπουνιέλ, η ταυτότητά της

«Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΟ»
Δραματική – Γαλλία 1959 – Διάρκεια 97΄

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπονιουέλ
Σενάριο: Χένρι Καστιλο​υ​, Λουις Μπονιουέλ.
Πρωταγωνιστούν:
Ζεράρ Φιλίπ, Μαρία Φέλιξ, Ζάν Σερβέ,
Μουσική: Πωλ Μισράκι
Φωτογραφία: Γκαμπριέλ Φιγκουερόα
 
]
 
 

 

 

 

ΣΥΝΟΨΗ
Σε μια φανταστική χώρα της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικό καθεστώς, ο Βάσκες, ένας ιδεαλιστής δικηγόρος δουλεύει ως γραμματέας του κυβερνήτη του νησιού Ελ Πάο, το οποίο χρησιμεύει ως τόπος φυλακής πολιτικών και ποινικών κρατουμένων. Ο Βάσκες είναι ερωτευμένος με τη σύζυγο του κυβερνήτη, η οποία και γίνεται ερωμένη του.  
Το «Ελ Πάο» μια πολύ σπάνια ταινία του στην οποία με φόντο μια φασιστική χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο Μπουνιουέλ για πρώτη φορά εκφράζεται ανοιχτά πάνω σε πολιτικά ζητήματα χρησιμοποιώντας μάλιστα τον γάλλο σταρ Ζεράρ Φιλίπ στον ρόλο του πρωταγωνιστή.
Αποτελεί μέρος ενός τριπτύχου που πραγματεύεται ανοιχτά, πολιτικά θέματα και ερευνά την ηθικότητα της ένοπλης εξέγερσης κατά των φασιστικών δικτατοριών.  Τα υπόλοιπα δύο μέρη είναι η γαλλο-ιταλική παραγωγή του 1955 που τιτλοφορείται «CELA S' APPELLEL' AURORE» και η γαλλο-μεξικάνικη «LA MORT EN CE JARDIN» (1956).


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*