Στάση στο περίπτερο – Το άρωμα των παλιών περιπτέρων

Ασπρόμαυρο πλάνο. Περίπατος στην πλατεία. Στάση στο περίπτερο.
Σ' αυτό το κίτρινο παρακμιακό παράπηγμα που εντός του μυρίζει σοκολάτα και καπνός χαρμάνι!

Στο περίπτερο λοιπόν για τίτλους εφημερίδων, για διαφημίσεις νέων προϊόντων, για τσιγάρα, για οδοντόκρεμα, για κουμπιά, για φερμουάρ, για μπανέλες, για πορτοκαλάδα, για κουβεντολόι! Όλα αυτά συνήθως με έναν γραφικό τύπο μέσα στο περίπτερο. Είναι άνω των 60 ετών, ανάποδος, μουρτζούφλης, κουτσομπόλης και γκρινιάρης! Όλα του φταίνε!

-Ένα "Άρωμα φίλτρο" παρακαλώ. Πόσο κάνει;
-Δεν βλέπεις ρε κύριος; Αφού το γράφει πάνω. Τι ρωτάς;

Του φταίνε τα αυτοκίνητα που περνάνε μπροστά από το περίπτερο. Του φταίνε τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία. Του φταίνε οι πελάτες που διαβάζουν για ώρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων! Αλλά το παλιό περίπτερο μαζί με τον παλιό του ιδιοκτήτη είναι το σήμα κατατεθέν κάθε γειτονιάς. Εκτός της γοητείας και του κλίματος αποτελεί το πρακτορείο Reuters των κοσμικών ειδήσεων της περιοχής. Είναι το κέντρο πληροφοριών! Από το "τι ώρα είναι;" μέχρι το "σε ποια οδό παρακαλώ είναι το σπίτι του κυρίου Παρδαλού;"

Ρωτάς, ακούς την απάντηση σε φα δίεση και σολ οικονομική ύφεση και φεύγεις. 
-Α ρε κόσμε παρδαλέ…που έλεγε κι ο Σταυρίδης στην ταινία “Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη”!

 Το έγχρωμο πλάνο σε σχέση με το ασπρόμαυρο δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Ας φανταστούμε μια μεσημεριανή Κυριακάτικη επίσκεψη στο περίπτερο του 1984:

-Γεια σου κυρ-Γιάννη. Ένα Κεράνης φίλτρο και την Εστία!
-Πάλι κατοστάρικο; Ψιλά, δεν έχεις ψιλά; Που να βρω εγώ τώρα να σου χαλάσω; Μα είναι δυνατόν να έρχεστε όλοι σήμερα με κατοστάρικα; Από το πρωί δεν έχω κάνει σεφτέ και όλοι σας έρχεστε με χοντρά. Ψιλά κύριος. Ψιλά. Το έχετε βρει εδώ πέρα ότι είναι η τράπεζα της Ελλάδος. Μεροκαματιάρης άνθρωπος είμαι. Που να βρω να χαλάσω τόσα πολλά κατοστάρικα….μπλα…μπλα…μπλα…γκρίνια….φωνές…μίρι μίρι…μπλα εις το τετράγωνο, μπλα εις τον κύβο και μπλα μπλα επ' άπειρον!

Και αναρωτιέσαι: Τι το 'θελα και μίλησα;

Βασίλης Κριμπάς

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top